Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 11. 2013,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matjaž Rakovec slovenska hokejska reprezentanca risi

Ponedeljek, 11. 11. 2013, 9.58

8 let

Če bo Olimpija potrebovala pomoč HZS, to ne bo tragedija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Februarja bodo v Sočiju prvič v samostojni slovenski zgodovini nastopili tudi hokejisti. Predsednik krovne hokejske organizacije (HZS) Matjaž Rakovec je pred olimpijskimi izzivi optimističen.

Predsednik HZS je v živo pospremil tudi zadnji nastop svojih hokejistov pred igrami v Rusiji. Na pripravljalnem turnirju v Innsbrucku so Slovenci opravili enega zadnjih testov pred igrami, saj turnirskega načina priprav ne bo več, izbrance Matjaža Kopitarja čakata le še ena ali dve prijateljski tekmi. Rakovec meni, da so tako hokejisti kot zveza že zdaj pripravljeni za nastop, jih pa seveda čaka še veliko dela in logistike, ki se je lotevajo tudi v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije.

"Selektor sam je že poudaril, kaj vse je še treba narediti, igra pa je, se mi zdi, mnogo hitrejša kot pred pol leta. Igralci in selektor sami vedo, kje je potreben poudarek za Soči. Za nas je večina zadev že narejena, podpisali smo pogodbe z igralci, tako za OI kot za SP skupine B. Skupaj z OKS pa pripravljamo vse potrebno, 19. januarja bo predstavitev ekipe, 4. februarja pa odhod v Soči. Potrdili smo tudi nove drese in novo opremo in smo dejansko pripravljeni na odhod v Soči," je o olimpijskem pričakovanju dejal Rakovec in dodal: "Prispevek krovne zveze IIHF je zadovoljiv, pride nam prav za priprave in tudi za SP v Južni Koreji. S prispevkom OKS ne moremo biti zadovoljni, a nihče niti ni računal, da se bo tako številčna reprezentanca uvrstila na igre. Imeli bomo še nekaj razgovorov."

Z delom zadovoljen, a reprezentanca potrebuje izkušnje

Turnir v Innsbrucku ni postregel s kakšnim posebnim predolimpijskim vzdušjem, nad pustim dogajanjem v nekoč olimpijskem mestu je bil razočaran tudi predsednik HZS, ki mu je bilo kar žal, da tekmovanja ni bilo v Sloveniji, saj bi ne nazadnje slovenski ljubitelji hokeja lahko zadnjič pred igrami na delu videli tudi svoje junake: "Tu je še ena potrditev, da Slovenci znamo organizirati turnirje. Lani je bila dvorana Tivoli nabito polna. Tole pa, se mi zdi, ni na pravi lokaciji, bilo bi mnogo bolje, če bi bila zadeva v Celovcu. Fantje imajo sicer dobre razmere za trening, a manjkajo obiskovalci. Avstrijci so nas prosili, da jim damo turnir, da je to obletnica iger v Innsbrucku, a nič ne diši po kakšni nostalgiji in škoda, da nimamo turnirja v Sloveniji, takšna zasedba bi gotovo napolnila Tivoli."

Uvrstitev na OI v kvalifikacijah v Vojensu ter SP na Švedskem, kjer je Slovenija izpadla v drugo skupino svetovnega hokeja, sta bili glavni točki leta 2013. Predsednik je iztekajoče se leto ocenil kot dobro. "Lahko smo zelo zadovoljni, uvrstili smo se na OI, prikazali solidno dobre igre v Stockholmu in imeli le en spodrsljaj. A reprezentanca potrebuje izkušnje, težko je v dveh, treh mesecih odigrati dva težka turnirja. Zato se je poznala kriza v Stockholmu, a sem z reprezentančnim delom vseeno zelo zadovoljen. Če pa pogledamo še klubski hokej, imamo prvič po 15 letih šest ekip v DP. V Celju je spet članski hokej, dela se z mladimi … Sem optimist, a je treba postaviti trdne temelje, ki so v močni reprezentanci in množičnosti državnih prvenstev," prihodnost vidi Rakovec.

Z oživitvijo nekaterih sredin v Sloveniji naredili pravi korak k rešitvi

A če je reprezentančna scena tista, ki drži slovenski hokej pokonci, je drugače s klubsko ravnijo. Potop profesionalnega jeseniškega hokeja in velike težave ljubljanske Olimpije, ki v ligi Ebel zaseda zadnje mesto, so opozorilo tudi za HZS. Rakovec sicer meni, da so z letošnjo širitvijo lige INL in oživitvijo nekaterih sredin v Sloveniji naredili pravi korak za rešitev. O možnosti, da bi tudi ljubljanski hokejski klub kmalu potreboval podobno pomoč zveze kot jeseniški (letos HZS pomaga ekipi Team Jesenice, dokler ne bodo na Jesenicah spet sami zagnali vodenja kluba), ne želi preveč razmišljati, a tudi če bi se to zgodilo, meni, da to ne bo tragedija.

"Dobili smo se s trenerji in predstavniki klubov v INL in se pridružujem dejstvu, da je liga Ebel naredila ogromno škode slovenskemu hokeju. Pozabilo se je na članske ekipe v drugih centrih. Liga INL je zanesljivo temelj razvoja slovenskega hokeja, tu se bodo naredili novi igralci, novi Muršaki, Kopitarji … Treba pa bo pripraviti tudi podlago za dva profesionalna kluba. A nekaj je jasno: tako kot smo naredili v HZS, treba je delati za fante, ki igrajo hokej, ne pa gledati na lastne interese. Na Jesenicah se je profesionalni hokej zrušil, slabo gre tudi v Ljubljani. Morda je treba narediti korak nazaj tudi v Ljubljani in potem na zdravih temeljih sestaviti novo ekipo."

Ne spreglejte