Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 9. 2014,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bolzano liga EBEL Žiga Pance

Torek, 9. 9. 2014, 20.05

8 let

Bolje pozno kot nikoli. Koliko jih bodo prelisičili letos?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sezona, ko naj bi se uvajali v ligi EBEL, je bila vse prej kot leto učenja. Nasprotnikom so namreč dali lekcijo že v premiernem nastopu in postali prvaki. Kaj bo prinesla prevetritev?

Le malokdo je pred preteklo sezono na EBEL-ligaški tron posadil ekipo iz južne Tirolske, ki naj bi se v prvi sezoni le privajala. Tudi v vodstvu kluba so pred začetkom sodelovanja v tem tekmovanju izrazili željo po končnici, a v isti sapi dodali, da jo bo težko doseči. Pa so jo. Svojih želja niso le dosegli, temveč konkretno presegli. Postali so prvi neavstrijski zmagovalci lige EBEL – v finalu so na odločilni peti tekmi po zadetku Žige Panceta pokopali vse upe Salzburžanov.

Bodo, ne bodo … Bodo!

A pot, ki je sledila, ni bila nič kaj rožnata. V Bolzanu, ki se je med poletjem spopadal s hudimi izzivi, kako sestaviti proračun – italijanski mediji so prestavljanje odločitve vodstva o prihodnosti primerjali kar z dogajanjem v kakšni telenoveli –, so končni da razširjenemu avstrijskemu prvenstvu izrekli šele konec julija. Treninge je polovica hokejistov začela šele sredi avgusta, novinci pa v ekipo prihajajo tudi v septembru. Poletni mrk, pozne odločitve o kadrovanju in pomanjkanje skupnih treningov so botrovali tudi slabemu začetku lisic v ligi prvakov, ko so vknjižile visoka poraza z 0:9 in 0:5, a se nato v tretjem krogu le dvignile.

Slovo trenerja in najučinkovitejših strelcev

Moštvo je doživelo nemalo sprememb. Zmagoviti trener Tom Pokel se je po velikem uspehu preselil na Dunaj. Njegov naslednik je Kanadčan z italijanskim potnim listom Mario Simioni, ki se po poldrugem desetletju trenerstva na Danskem – štirikrat je bil danski prvak – vrača v Italijo.

Tako kot Pokel je odšla večina hokejistov, ki so bili najbolj zaslužni za osvojitev naslova. Od deseterice najučinkovitejših sta ostala le dva, Žiga Pance in kapetan Alexander Egger. Po kom se bo morda kolcalo Bolzanu? Prvi strelec Mark Santorelli je "pobegnil" v Beljak, Sébastien Piché v Linz, Kim Strömberg v Celovec, MacGregor Sharp k Schwenningerju …

Novi obrazi

Na račun odhodov je moštvo pozdravilo več kot deset novih obrazov, med katerimi so predvsem tujci, na katere je vodstvo Bolzana največ stavilo tudi v pretekli sezoni. Zato ne preseneča dejstvo, da je število tujih hokejistov v ekipi višje od števila domačih. V napadu bodo privrženci lige EBEL hitro spoznali dve novi moči, in sicer Justina Kellerja, ki je prišel z Dunaja, in Marka Cullena, ki je zapustil Salzburg. Iz lige AHL prihajata Derek Nesbitt in John Lee, ki bo skrbel za obrambne naloge. Med drugimi mu bosta pomagala še Richie Crowley in Sean McMonagle, ki sta zadnje leto preživela v Franciji.

Kljub številnim spremembam v klubu vsaj med vratnicama ni bilo menjav, prva violina bo še naprej Čeh Jaroslav Hübl, njegova menjava pa domači veteran Günther Hell.

Cilji so po odlični prvi sezoni vsekakor višji, kot so bili pred začetkom te, ko so upali na končnico, a prave odgovore, kako visoko lahko tokrat poseže prenovljeni Bolzano, bo dal čas.

Ne spreglejte