Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
13.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slava Vojnov liga NHL kazen Los Angeles Kings

Petek, 4. 9. 2015, 13.02

8 let

Bo moral Slava Vojnov zapustiti ZDA?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruskega hokejista Slavo Vojnova, ki je prestajal kazen zaradi družinskega nasilja, so izpustili iz zapora, a še ni svoboden. Zdaj čaka odločitev sodišča za priseljence. Grozi mu izgon iz države.

Nanizanka s članom Los Angeles Kings Slavo Vojnovim v glavni vlogi dobiva nove razsežnosti. Branilec je v začetku julija začel prestajati kazen, ki si jo je prislužil s pretepom in davljenjem partnerice Marte Varlamove. Vojnov dejanj, ki mu jih je očitala obtožnica, sicer nikoli ni priznal, je pa sprejel odgovornost za dogajanje tistega usodnega dne, ko se je Varlamova morala po pomoč zateči v bolnišnico.

Rusu so čez lužo sprva pripisovali več let zapora ali celo izgon iz države, a poleti so ga obsodili na zgolj 90 dni zaporne kazni in tri leta pogojne kazni. Govorice o izgonu so takrat potihnile, zdaj pa so spet prišle na plano. Po poročanju LA Times je 25-letnik po slabih dveh mesecih v sredo zapustil luksuzni zapor Seal Beach, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je odslužil kazen. Zdaj je "v rokah" agencije ministrstva za domovinsko varnost, ki je pristojna za migracije priseljencev (U.S. Immigration and Customs Enforcement), in čaka na odločitev pristojnega sodišča, ki se ukvarja s primeri tujih državljanov.

V težkem položaju

Kdaj bo znana odločitev o usodi Vojnova, še ni znano, so pa strokovnjaki za pravo tako v ameriških kot v ruskih medijih dali vedeti, da obstaja velika verjetnost, da bo moral zapustiti Združene države Amerike. "Kdor je vpleten v družinsko nasilje, se mu na tem sodišču ne obeta nič dobrega in je v težkem položaju," je pravnik Teddy Chadwick za LA Times komentiral Rusov položaj.

Še podrobneje se je primeru Vojnov za ruski R-sport posvetil pravni strokovnjak Arkadij Buh: "Možnosti, da bi se Vojnov izognil pregonu iz ZDA, so zelo majhne. Ljudje so morali zapustiti to državo že zaradi manjših družinskih sporov. Družinsko nasilje je namreč v ZDA lahko razumljeno kot resen zločin. Že manjši prepir se lahko enači s poskusom umora, sploh če ga zagreši tuji državljan. Glede na to, da je bil Vojnov že obsojen in da je zaradi družinskega nasilja že prestajal kazen, bo težko ubežal temu ukrepu."

Če bo res izgnan, je za Rusa konec sanj o nadaljevanju NHL-kariere, ga bo pa v domovini z odprtimi rokami zagotovo sprejel kakšen KHL-ovec.

Ne spreglejte