Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
20.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rudi Hiti Bolzano liga EBEL

Sreda, 17. 7. 2013, 20.17

8 let

Berlusconi in Capello pomagala italijanskemu hokeju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bolzano je v začetku julija postal del 12-članske družine lige EBEL. Kaj to pomeni za prihodnost italijanske lige? Rudi Hiti, ki je v Bolzanu preživel osem let, pravi, da je to lahko dvorezen meč.

Italijanski klubski hokej še zdaleč ni edini, ki se v zadnjih časih srečuje z mnogo težavami, med njimi so velika skrb vodstva hokejske zveze finančne težave. Časi pač niso rožnati in vse manj sponzorjev je pripravljenih pomagati. Čeprav so pri italijanski hokejski zvezi (LIHG) kar nekaj časa oklevali, so naposled le dovolili, da se je zmagoviti domači klub odpravil novim izzivom naproti. "Italijanska zveza Bolzanu prej nikoli ni dala soglasja, tokrat pa mu je malo popustila. Bolzano naj bi letos nastop v ligi EBEl kar nekoliko izsilil, LIHG naj bi postavljal pogoje, kot je: 'Ali nam dovolite, da gremo v EBEL, ali pa ne bomo igrali niti v italijanskem prvenstvu.'," je priključitev kluba, pri katerem je deloval osem let, razširjenemu avstrijskemu prvenstvu v pogovoru za Sportal komentiral Rudi Hiti.

Če bodo odhajali drug za drugim, se bo poznalo

Predsednik italijanske federacije za športe na ledu Giancarlo Bolognini meni, "da italijanski hokej potrebuje prestrukturiranje, izboljšanje tržnega komuniciranja in prevetritev ter da ravno nov korak Bolzana lahko pospeši potrebne spremembe." Predsednik LIHG-ja Thomas Teofoli se sicer strinja z Bologninijem, a upa, da bodo klubi ostali v prvi ligi, ki se bo od prihodnje sezone imenovala Eliteliga Serie A. Po odhodu 19-kratnega italijanskega prvaka v EBEL so namreč številni izrazili zaskrbljenost, da bi podobno pot izbral še kdo drug, in se spraševali, kako kakovostna bi sploh še bila elitna italijanska liga. Nekdanji igralec in strateg Bolzana Hiti pravi, da so skrbi upravičene: "Priključitev Bolzana ligi EBEL je lahko dvorezen meč, ker se lahko prihodnje leto pri Brunicu odločijo, da bi šli v EBEL, in jim lahko uspe. Italija ima v prvi ligi določeno število klubov in če bodo odhajali, se bo to poznalo. Morda pa bodo Bolzanu še postavili pogoj, da bo moral igrati na obeh 'frontah', tako v ligi EBEL kot v italijanskemu prvenstvu. A to bi za seboj spet potegnilo finance, saj bi morali imeti na plačilnem seznamu vsaj še 15 igralcev. Ali bi finančno zdržali, je pa drugo vprašanje."

Hiti opozarja tudi na verjeten upad gledalcev, ki jih je moštvo iz Južne Tirolske vedno privabljalo: "Bolzano je le eden od klubov, ki na tribune pripelje navijače. Če mu ne bo treba igrati v italijanski ligi, ne bo gostoval v Cortini, Valpelliceju, Brunicu … Ne vem, kako bodo ljudje to sprejeli."

Berlusconi in Capello pred nogometom aktivna v hokeju

So pa bile stvari v italijanski hokejski ligi veliko bolj preproste in pozitivnejše v preteklosti, ki se je Hiti rad spominja. Med letoma 1976 in 1979 je z Bolzanom trikrat postal prvak italijanske lige, v sezoni 1989/1990 pa je klub na prestol popeljal še kot trener: "Leta, ki sem jih preživel v Bolzanu, so bila res zelo lepa, saj sem bil trikrat državni prvak kot igralec, enkrat kot trener. Ampak takrat so bili popolnoma drugi pogoji. Takrat je v Milanu igral Jari Kurri, to je bil najdražji transfer v italijanski ligi. Nekaj let zatem je bil tam tudi Jaromir Jagr. To so bila zlata leta italijanskega hokeja. Takrat je bil v hokeju prisoten Berlusconi, ki ni skoparil z denarjem. Generalni direktor je bil tudi Fabio Capello, ki je šel šele pozneje v nogomet. Lahko rečem le, da so bili to drugi časi, ko so tudi italijanski sponzorji imeli manj težav. Danes pa je tako, da je vsa italijanska liga v finančnih težavah, tudi zaradi odstopa generalnega sponzorja, tako da razmere res niso enostavne."

Bolzano bo povsem konkurenčen

Zlati časi so torej mimo. Da ne bi obstali v preteklosti, se raje vrnimo v sedanjost. Trener južnotirolskega kluba Tom Pokel naj bi do konca julija zgradil ekipo, ki se bo v premierni boj v ligi EBEL podala 8. septembra, ko bodo "lisice" gostovale v Innsbrucku. In kakšno sezono Bolzanu napoveduje 66-letnik? "To, da so novinci, zanje ne bo nobena težava. Če pogledamo pripravljalne tekme, ki jih pred sezono odigrajo moštva prve italijanske lige z ekipami iz avstrijskega prvenstva, potem ne moremo reči, da je italijanska liga zelo slabša. Nekaj klubov, kot so Brunico, Asiago in Bolzano, je povsem konkurenčnih EBEL-ligašem. Bolzano je že v preteklosti na pripravljalnih tekmah premagal Innsbruck, Linz, Salzburg. Mislim, da sploh ne bodo v spodnjem delu, ampak da bodo na lestvici kar visoko," je odločen Hiti.

Na vprašanja, kako se bo Bolzano znašel v ligi EBEL, ali se bo pridružil še kakšen italijanski klub, bo kdo ''sledil'' Medveščaku v KHL, bo odgovorila prihodnost. A nekaj je jasno, tudi v hokeju je denar sveta vladar ali, kot se je izrazil Hiti: "Pred dvema letoma si ne bi nikoli mislil, da bo šlo kakšno finsko moštvo v KHL, zdaj so jih pa ruski multimilijonarji kupili z dvorano vred. Danes je denar res vse."

Ne spreglejte