Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 5. 2015,
7.02

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
slovenska hokejska reprezentanca Belorusija svetovno prvenstvo Ostrava Češka Dave Lewis

Natisni članek

Sobota, 2. 5. 2015, 7.02

5 let, 5 mesecev

Belorusi nad Slovenijo s topovi lige KHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija in Belorusija se bosta ob 16.15 v Ostravi še četrtič udarili na SP skupine A, na katerem risi v skupinskem delu še iščejo pot do prve zmage. Lahko risom uspe proti visokoletečim Belorusom?

Slovenska hokejska reprezentanca bo prvič po 13. maju 2013, ko je v Stockholmu v podaljšku izgubila proti Kanadi, spet zaigrala med najelitnejšo druščino. Njen prvi nasprotnik so Belorusi, s katerimi se je srečala 15-krat, na petih tekmah je slavila – ena od bolj sladkih je zmaga na olimpijskih kvalifikacijah v Vojensu –, desetkrat pa morala priznati premoč "bizonom". Reprezentanci sta palice med elito do zdaj prekrižali trikrat, vselej so slavili naši današnji nasprotniki. Leta 2003 v Tampereju in leta 2013 v Stockholmu so se hokejisti z območja nekdanje Sovjetske zveze veselili tesne zmage s 4:3, v Bratislavi leta 2011 pa so četi Matjaža Kopitarja zadali najvišji in boleč poraz z 1:7 – častni zadetek je dosegel Robert Sabolič –, po katerem se je Slovenija poslovila od elite.

Najvišje na šestem

V nasprotju s Slovenijo, ki je vse od prve uvrstitve med elito neprestano skakala v divizijo I in nazaj v skupino A, Belorusi med najboljšimi nepretrgano vztrajajo zadnje desetletje. Njihova najboljša uvrstitev sega v leto 2006, ko jih je severnoameriški strateg Glen Hanlon popeljal do šestega mesta (najboljša slovenska uvrstitev je 13. mesto). Hanlon je Beloruse vodil tudi lani, ko so v domačem in po številu gledalcev rekordnem Minsku končali na sedmem mestu, nato pa taktirko predal Davu Lewisu. Za Kanadčana to ni prva izkušnja z Belorusijo, kot pomočnik selektorja je z njo sodeloval že v sezonah 2008/2009 in 2009/2010.

Visoki cilji KHL-ovske ekipe

Večji del reprezentance, kar 18 od 22 prijavljenih hokejistov, igra v ruski Kontinentalni hokejski ligi, preostali pa v domačem tekmovanju. Belorusi so upali, da jim bo pomagal tudi njihov edini NHL-ovec Mihail Grabovski, a so tik pred prvenstvom izvedeli, da ga klub New York Islanders ni spustil na prvenstvo. Prav tako proti Sloveniji naj ne bi zaigral kapetan Aleksej Kaljužni, ki se je poškodoval na četrtkovem treningu, končna odločitev pa naj bi padla po jutranjem razdrsavanju.

Kljub nekaterim nevšečnostim v zadnjih dneh Belorusi vztrajajo pri visokih ciljih. Trener Lewis pravi, da želijo izboljšati lanski rezultat in morda celo mešati štrene v bojih za odličja, strategu pa prikimava tudi klubski soigralec Jana Muršaka pri moskovskem CSKA, vratar Kevin Lalande, ki ponavlja, da brez ambicioznih želja ne moreš napredovati.

Kdo bo bolj ambiciozen in komu se bo želja – čim boljši štart za lažje nadaljevanje – uresničila, bo znano okoli 18.30. Če bodo slavili Kopitarjevi fantje, bo to za Slovenijo sploh prva zmaga v predtekmovalnem delu svetovnega prvenstva skupine A.

Ne spreglejte