Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
9.54

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

športna upokojitev upokojitev Andrej Tavželj

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 9.54

2 meseca

Pri 39 letih postavil hokejsko opremo v kot

Andrej Tavželj je končal kariero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
Andrej Tavželj | Andrej Tavželj je pri 39 letih končal hokejsko igralsko kariero. Zadnje sezone je na Koroškem izkušnje prenašal na mlade upe tako na ledu kot izven ledenih ploskev, dobil pa priložnost tudi v članskem kolektivu Celovca. | Foto Grega Valančič/Sportida

Andrej Tavželj je pri 39 letih končal hokejsko igralsko kariero. Zadnje sezone je na Koroškem izkušnje prenašal na mlade upe tako na ledu kot izven ledenih ploskev, dobil pa priložnost tudi v članskem kolektivu Celovca.

Foto: Grega Valančič/Sportida

S sobotno tekmo EC-KAC Future Team se ni končala le sezona koroškega moštva v Alpski ligi, pač pa tudi dolga kariera hokejskega branilca Andreja Tavžlja. "Uživaj v pokoju in ohrani le lepe spomine," so ob tem zapisali pri njegovem zadnjem klubu.

HDD Jesenice
Sportal Jeseničani visoko zmagali, pa vseeno ostali brez končnice

Slab mesec pred 40. rojstnim dnem je Andrej Tavželj igralsko hokejsko opremo pospravil v kot. Zadnje tri sezone je preživel na Koroškem, kjer je kot mentor na ledu in izven ledu deloval v razvojni ekipi EC-KAC Future Team in svoje izkušnje kot kapetan prenašal na mlajše hokejske upe v Alpski ligi. V prvem tekmovalnem obdobju na drugi strani Karavank je izkoristil nenadejano priložnost in s člansko ekipo Celovca znova zaigral tudi v IceHL.

Na zadnji uradni tekmi je bil v postavi v soboto, ko so z EC-KAC Future Team v sklopu kvalifikacijske skupine Alpske lige gostovali pri Unterland Cavaliers in izgubili z 0:3. Koroški kolektiv že pred gostovanjem v Italiji ni imel več možnosti za končnico, tako da je zanj sezona končana.

Za njim je skoraj tisoč ligaških tekem v šestih različnih državah, dolga leta je bil tudi nepogrešljivi steber reprezentančne obrambe. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Za njim je skoraj tisoč ligaških tekem v šestih različnih državah, dolga leta je bil tudi nepogrešljivi steber reprezentančne obrambe. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Andrej Tavželj je odigral zadnjo uradno tekmo v profesionalnem hokeju. Devet svetovnih prvenstev, olimpijske igre 2014 in 998 ligaških tekem v šestih različnih državah - Tava, vsi v rdeče-belem ti čestitajo za izjemno kariero. Uživaj v pokoju in ohrani le lepe spomine," so ob 39-letnikovi upokojitvi zapisali pri Celovcu.

Bil je kapetan obeh večnih tekmecev, tako Olimpije ... | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bil je kapetan obeh večnih tekmecev, tako Olimpije ... Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kapetan obeh večnih tekmecev

Otrok kranjske hokejske šole je ob Triglavu zaigral tudi za oba največja slovenska tekmeca Olimpijo in Jesenice. Še več, bil je kapetan obeh klubov, z obema zaigral v ligi EBEL (zdaj IceHL) in se z obema veselil naslova slovenskega prvaka. 

... kot Jesenic. | Foto: Morgan Kristan/Sportida ... kot Jesenic. Foto: Morgan Kristan/Sportida

Hokejska pot ga je vodila v Italijo, Francijo, na Slovaško, v Rusijo in na koncu v Avstrijo. V Franciji je z Rouenom osvojil tako francosko prvenstvo kot pokal, z ruskim Torosom Neftekamskom pa v sezoni 2014/15 postal prvak druge ruske lige VHL.

Tako se je veselil na olimpijskih igrah v Sočiju. Z reprezentanco je sodeloval tudi na devetih svetovnih članskih prvenstvih. | Foto: Reuters Tako se je veselil na olimpijskih igrah v Sočiju. Z reprezentanco je sodeloval tudi na devetih svetovnih članskih prvenstvih. Foto: Reuters

Reprezentančni dres je nosil že v mlajših selekcijah, nato pa bil dolga leta steber obrambe tudi v članski izbrani vrsti. Z njo je igral na devetih svetovnih prvenstvih, leta 2014 pa imel čast okusiti olimpijske igre. Tekmovanje petih krogov v Sočiju je z rojaki končal na visokem sedmem mestu.

Kdo ve, morda se Gorenjec reprezentanci znova pridruži v drugačni vlogi. Vodstvo Hokejske zveze Slovenije je pred časom dejalo, da so nanj računali v trenerskem štabu, a se na koncu ob klubskih zadolžitvah niso uspeli dogovoriti za sodelovanje.

Preberite še:

HDD Jesenice
Sportal Železarji v velikih težavah
Pustertal : HK Olimpija
Sportal Olimpija v neugodnem položaju: za nadaljevanje sezone v torek nujno potrebuje zmago
Ne spreglejte