Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2017,
9.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

HDD Jesenice risi slovenska hokejska reprezentanca HK Olimpija Andrej Hebar Alpska liga

Sreda, 11. 10. 2017, 9.32

6 let, 6 mesecev

Izkušeni zmaj o počutju v zeleno-belem dresu

Andrej Hebar: Preteklost in sedanjost pri Olimpiji sta kot dan in noč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Alpska liga Olimpija Rittner Buam Andrej Hebar | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Preteklost in sedanjost pri Olimpiji sta kot dan in noč. Vse je povsem drugače. Že odnos in to, da ne razmišljamo, ali bomo dobili kakšno stvar ali ne. Ko so stvari urejene, je veliko lažje delati," je s trenutnim stanjem pri HK SŽ Olimpija zadovoljen eden od njenih najizkušenejših članov Andrej Hebar, ki se veseli sobotnega obračuna z večnim tekmecem Jesenicami.

Ljubljansko društvo HDD Olimpija se je po več letih finančnih nepravilnosti po lanski sezoni poslovilo od hokejskega udejstvovanja. Članski pogon je prevzel HK SŽ Olimpija, ki v tem tekmovalnem obdobju premierno nastopa s članskim moštvom. Del tega je tudi Andrej Hebar, vrsto let napadalec Olimpije, ki je v preteklosti dodobra spoznal tegobe zmajevega gnezda. Te so ga mnogokrat odpeljale v tujino, na zadnje na Madžarsko, kjer je drsal še pred meseci.

Ni oseba, ki bi zavajala

Tomažu Vnuku zaupa. | Foto: Vid Ponikvar Tomažu Vnuku zaupa. Foto: Vid Ponikvar

S prihodom nove članske Olimpije in ljudi, ki jim zaupa, se je odločil vrniti domov. In tega ne obžaluje. "Preteklost in sedanjost pri Olimpiji sta kot dan in noč. Ko sem izvedel, da bo zraven Tomaž (predsednik Tomaž Vnuk, op. a.) in kakšno bo vodstvo kluba, mi je bilo takoj jasno, da bodo stvari urejene. Poznam ga od majhnega, vedel sem, da nas ne bo zavajal, ker ni taka oseba. Preveč je dal izkusil v življenju in karieri. Za zdaj ne morem reči nič slabega …" zadovoljno pripoveduje Hebar.

Na vprašanje, ali je to povsem druga zgodba, kot je je bil v preteklosti vajen pri Olimpiji, prikimava: "Vsekakor. Že odnos in to, da nam ni treba razmišljati, ali bomo dobili, kar potrebujemo. Ko so stvari urejene, je veliko lažje delati, takrat je tudi pristop drugačen. Tako mora biti, tako mora neka ekipa delovati."

Ob mladih se še sam počuti mlajšega

Olimpija, pri kateri trenersko taktirko vihti Andrej Brodnik, tekmuje v manj kakovostni ligi kot v zadnjem desetletju, ko je bila del druščine lige EBEL. Zmaji se z mešanico izkušenejših fantov in mnogo mladeničev, ki si nabirajo prepotrebne članske kilometre, za točke po novem bojujejo v Alpski ligi.

Kako so se prekaljeni mački ujeli z mladimi? "Super. Mladi nam sledijo. Ve se, kako morajo biti stvari v slačilnici, tako da ni nobenih težav. Meni je všeč igrati in delati z mladimi, se še jaz počutim mladega (smeh, op. p.). Za zdaj se imamo dobro, stvari v slačilnici so urejene," pravi 33-letnik in dodaja, da je Alpska liga zanj dovolj velik izziv.

Z mladimi se je dobro ujel. Kot pravi, se v njihovi družbi počuti mlajšega. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Z mladimi se je dobro ujel. Kot pravi, se v njihovi družbi počuti mlajšega. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Tudi če igram na ulici, želim zmagati. Pa naj gre za košarko, balinanje ali pa pikado. Vedno hočem zmagati. Liga je zelo zanimiva, je na neki ravni. Vsak lahko premaga vsakega. Tudi tujci v preostalih klubih (Olimpija nima nobenega tujca, op. a.) so kakovostni. Zadnja leta se mi zdi, da se je hokej tako dvignil v vseh državah, da ga preprosto znajo povsod igrati. Seveda liga KHL, Švedska, Finska, Češka odstopajo, a na splošno se igra dober hokej. Kjerkoli si, se moraš dokazati. Meni je liga všeč."

Reprezentanca vedno čast

Tako se je lani veselil prvega mesta na SP in vrnitve med elito. Za reprezentanco je vedno rad igral, se pa zaveda, da prihajajo mladi. | Foto: Sportida Tako se je lani veselil prvega mesta na SP in vrnitve med elito. Za reprezentanco je vedno rad igral, se pa zaveda, da prihajajo mladi. Foto: Sportida

Vratar Olimpije Robert Kristan se je na ledene ploskve vrnil po letu neigranja in pri tem ne skriva cilja - uvrstitev na seznam potnikov, ki bodo februarja odpotovali na olimpijske igre.

Kakšni pa so Hebarjevi reprezentančni cilji? "Vedno sem bil in vedno bom pripravljen igrati za reprezentanco, tudi če bom okrog hodil s palčko (smeh, op. a.). Vedno mi je bilo v čast igrati za reprezentanco. Sem pa že večkrat rekel, da imamo veliko dobrih hokejistov v Sloveniji, prihajajo mladi. Če bom vpoklican, bom, če ne bom, bom pa navijal za fante."

Rise letos čakata dve pomembni preizkušnji. Februarja olimpijske igre, aprila pa svetovno prvenstvo skupine B, na katerem si bodo poskušali priigrati elito.

Treba bo trdo delati

Če je Olimpija na prvi tekmi pred sezono, Pokalu Slovenije, proti Jesenicam delovala precej nebogljeno, prav tako ji nič dobrega nista napovedovali prvi tekmi v Alpski ligi (poraza z 0:2 in 0:5), so se v zadnjih tednih stvari spremenile. Zmaji so v mednarodnem tekmovanju nanizali šest zaporednih zmag in na lestvici zasedajo tretje mesto.

Hebarjevo veselje v dresu Olimpije pred leti v ligi EBEL. Tokrat nastopa v manj kakovostni Alpski ligi, v kateri je trenutno med petimi najbolj razpoloženimi hokejisti. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Hebarjevo veselje v dresu Olimpije pred leti v ligi EBEL. Tokrat nastopa v manj kakovostni Alpski ligi, v kateri je trenutno med petimi najbolj razpoloženimi hokejisti. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Že od začetka sem vedel, kakšno ekipo imamo. Vedel sem, da ima potencial. Naša težava je bila, vsaj po mojem mnenju, da nismo imeli dovolj pravih pripravljalnih tekem, ki niso bile na pravi ravni. V pripravah potrebuješ od osem do deset tekmecev iz boljših lig, da se dobro pripraviš na sezono. Imeli smo pač takšne tekmece, kot smo jih imeli. To se je poznalo. Malo smo potrebovali, da smo prišli v ritem, a ko smo začeli mleti, smo mleli dobro. Zdaj nas je sicer zaustavil Bregenzerwald, a pomembno je, da delamo dobro. Za zdaj smo lahko zadovoljni s prikazanim. Treba pa bo še naprej vsak dan trdo delati, tako na ledu kot zunaj njega. Dobro delo se vedno poplača," razmišlja na Gorenjsko preseljeni Ljubljančan.

Verjame v atraktiven derbi

Prav na Gorenjskem bo v soboto ob 18. uri del obračuna, ki, kljub skromni slovenski klubski hokejski sceni (izgubila je stik z ligo EBEL), vselej pritegne pozornost množic. Podmežakla bo v soboto gostila drugo tekmo večnih tekmecev v tej sezoni. Na prvem so v Celju pred mesecem dni Jeseničani s 3:0 odpravili Olimpijo in se veselili pokalne lovorike.

Olimpija pred mesecem dni na pokalni tekmi ni bila dorasel tekmec Jesenicam (poraz z 0:3), saj ji je primanjkovalo (kakovostnih) pripravljalnih tekem. Njena igra je v zadnjih tednih prepričljivejša, tako da Hebar verjame v atraktiven obračun z Jesenicami.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Olimpija pred mesecem dni na pokalni tekmi ni bila dorasel tekmec Jesenicam (poraz z 0:3), saj ji je primanjkovalo (kakovostnih) pripravljalnih tekem. Njena igra je v zadnjih tednih prepričljivejša, tako da Hebar verjame v atraktiven obračun z Jesenicami. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V ljubljanskem taboru verjamejo, da bo tekma drugačna, kot je bila tista v knežjem mestu. "Verjamem, da bo zanimivo. Mislim, da bo pravi derbi. Oboji smo v dobrem položaju. V ligi smo vsi visoko. Oboji igramo kar atraktiven hokej, vsekakor bo dobra tekma," je prepričan Hebar, ki je pred leti nosil tudi dres Jesenic. Na rdeči strani večnih tekmecev je bil zadnjič v sezoni 2009/2010.

Olimpija in Jesenice na Planet TV

Sobotni večni derbi med Jesenicami in Olimpijo si bo mogoče ogledati v neposrednem prenosu na programu Planet 2. Ta je pri operaterju Telekom Slovenije na programskih mestih 22 in 23 (Planet 2 HD), pri Telemachu na programskih mestih 15 in 176 (Planet 2 HD), pri T-2 pa na programskih mestih 14 in 260 (Planet 2 HD).

Ne spreglejte