Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 9. 2018,
22.19

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

HDD Jesenice HK Olimpija Alpska liga Nik Zupančič Ivo Jan

Sobota, 15. 9. 2018, 22.19

5 let, 7 mesecev

Alpska liga, 15. september

Jeseničani prerešetali Italijane, Olimpija prav tako slavila, blamaža v Milanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
HDD Jesenice HK Olimpija | Jeseničani so na uvodni tekmi Alpske lige visoko premagali Cortino. | Foto Urban Meglič/Sportida

Jeseničani so na uvodni tekmi Alpske lige visoko premagali Cortino.

Foto: Urban Meglič/Sportida

Začela se je nova sezona Alpske lige, v kateri tudi letos igrata HDD SIJ Acroni Jesenice in HK SŽ Olimpija. Oba sta začela z zmago. Železarji so na uvodni tekmi s 7:1 odpravili Cortino, zmaji pa so s 4:1 slavili pri Fassi. Pri novincu v ligi Milanu bi moral gostovati Feldkirch, ki ga vodi Nik Zupančič, a Italijanom ni uspelo pripraviti ledu, tako da je bilo srečanje odpovedano. Naslov brani italijanski Asiago.

Ivo Jan
Sportal Ivo Jan pod dvojnim drobnogledom: Vem, da ne bo lahko
Nik Zupančič
Sportal Po 20 letih spet na prizorišču velikega uspeha: Lepo je biti tam, kjer si se dobro počutil

Gorenjski kolektiv na uvodni tekmi Alpske lige ni imel prav nobenih težav z učinkovitostjo. Sezono so lanski polfinalisti odprli z visoko domačo zmago proti lani deveti Cortini, ta se je rezultatsko upirala slabo polovico tekme, do 26. minute, ko je Erik Svetina načel mrežo italijanske ekipe.

Do konca drugega dela sta vodstvo zvišala še Tadej Čimžar, ki se je podpisal pod kar tri zadetke, in Nejc Stojan. V zadnjem delu so železarji zadeli še štirikrat, po dvakrat Čimžar, po enkrat pa Žiga Urukalo in Miha Brus. Vratar Clarke Saunders je vse do 58. minute ohranil mrežo nedotaknjeno, za končnih 7:1 ga je premagal Luca Barnabo. Nova tekma Alpske lige Jeseničane čaka v četrtek, ko bodo gostovali pri Vipitenu.

Olimpija slavila v Italiji

Zeleno-beli tabor, ki si letos želi še stopnico višje - do polfinala, je pri lani skromni Fassi, ki je tekmovanje končala na predzadnjem, 16. mestu, slavil zanesljivo zmago (4:1).
Olimpija bo alpsko sezono odprla pri Fassi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Olimpija bo alpsko sezono odprla pri Fassi. Foto: Urban Urbanc/Sportida
Zmaji so zadevali predvsem z igralcem več. Že v peti minuti ga je izkoristil Sašo Rajsar, Anej Kujavec je v 34. minuti zvišal na 2:0, Kristjan Čepon je ob koncu druge tretjine ob igralcu več zadel za 3:0, na +4 pa je Ljubljančane ob dveh igralcih več popeljal kapetan Aleš Mušič. Gostitelji so v 55. minuti tudi sami izkoristili številčno prednost in dosegli častni zadetek. Žana Usa, ki ni imel veliko dela (Fass je sprožila le 12 strelov), je premagal Marco Marzolini. 

Olimpija bo spet na delu že v nedeljo, ko jo čaka gostovanje pri Val Pusterii.

Zupančičevi ostali brez tekme

Ob četi Gabra Glaviča in Jureta Vnuka v Alpski ligi sodelujeta še dva kluba, ki jih vodita slovenska trenerja.

Ivo Jan, ki drugo leto zapored vodi Sterzing Vipiteno, je pri Gardeni videl zmago svojih varovancev s 4:1. Zadevali so vsi trije tujci - Jure Sotlar, Kyle Just (dvakrat) in Brandon McNally.

Nik Zupančič, ki se premierno preizkuša kot trener Feldkircha, bo na debi na uradni tekmi avstrijskega moštva moral še počakati. V soboto bi moral Feldkirch gostovati pri novincu v ligi v Milanu, na prizorišče tekme je tudi pripotoval, a do srečanja ni prišlo. Italijanom - člana Milana sta tudi slovenski napadalec Eric Pance in branilec Maks Selan - ni uspelo pripraviti ledu, tako da so okoli 19. ure (ko bi se moralo začeti) tekmo odpovedali oziroma prestavili.

Novinec v ligi Milano se ob premieri ni izkazal, Italijanom ni uspelo pripraviti ledene ploskve, tako da je bila tekma odpovedana:

Kako do končnice?

Podobno kot lani tudi v tretji sezoni Alpske lige nastopa 17 moštev. Med temi je en novinec. Mednarodni druščini se je pridružil italijanski klub z bogato pa tudi trofejno zgodovino, Hockey Milano Rossoblu. Od tekmovanja pa se je zaradi finančnih nezmožnosti poslovil HC Neumarkt Egna. Liga tako združuje osem italijanskih, sedem avstrijskih in dva slovenska kluba, HDD Sij Acroni Jesenice in HK SŽ Olimpija. Naslov brani Asiago.

V rednem delu tekmovanja - začenja se danes, končal se bo 2. marca - bo vsak klub odigral 40 tekem. Po sistemu vsak z vsakim po dvakrat (doma, v gosteh - 32 tekem), osem obračunov pa bo odigral znotraj svoje geografske skupine. Slovenska predstavnika sta del regionalne skupine vzhod, v kateri so EK Zeller Eisbären, Red Bull Hockey Juniors in druga ekipa Celovca.

Jeseničani in Ljubljančani se bodo v sklopu Alpske lige prvič srečali 27. oktobra v Podmežakli, drugi derbi bo 25. novembra v Tivoliju, tretji 22. decembra prav tako v Ljubljani, četrti pa 12. februarja prihodnje leto na Gorenjskem. Izida prvih dveh bosta štela tudi za državno prvenstvo.

Alpska liga

Sobota, 15. september
HDD Sij Acroni Jesenice : Cortina 7:1 (0:0, 3:0, 4:1)
Svetina 27., Čimžar 30., 53., 56., Stojan 37., Urukalo 45., Brus 49.; Barnabo 59.

Fassa : HK SŽ Olimpija 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
Marzolini 55. (PP1); Rajsar 5. (PP1), Kujavec 34., Čepon 40. (PP1), Mušič 52. (PP2)

Red Bull Salzburg II : Asiago 0:3
KAC II : Zell am See 3:8
Lustenau : Ritten 7:3
Bregenzerwald : Kitzbühel 4:3* 
Gardena : Wipptal Broncos Weihenstephan 1:4

Milano - Feldkirch - odpovedana zaradi neprimerne priprave ledu

*kazenski streli
PP1-zadetek z igralcem več
PP2-zadetek z dvema igralcema več

Preberite še:
Zoran janković Tomaž Vnuk Miha Butara
Sportal Z ledu k funkcionarjem, med katerimi poskuša izboljšati pogoje za športne naslednike
Ne spreglejte