Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
21.06

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

1

Natisni članek

Marcel Rodman Jure Vnuk HK Olimpija HDD Jesenice Alpska liga

Torek, 12. 2. 2019, 21.06

5 let, 2 meseca

Alpska liga, 12. februar

Olimpija po preobratu v zadnji tretjini ostaja nerešljiva uganka za Jesenice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

1

Acroni Jesenice SŽ Olimpija Alpska liga derbi | Olimpija je v Podmežakli s 5:3 premagala Jesenice, ki v tej sezoni še niso našle recepta za zmaje. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Olimpija je v Podmežakli s 5:3 premagala Jesenice, ki v tej sezoni še niso našle recepta za zmaje.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Hokejisti HK SŽ Olimpija so v tekmi preobratov v Podmežakli s 5:3 premagali večnega tekmeca HDD Sij Acroni Jesenice, ki v tej sezoni po šestih tekmah še ne poznajo zmage nad zmaji. Ljubljančani so pred zadnjo tretjino zaostajali z 1:3, nato pa po hitrem preobratu povedli in se razveselili šeste zaporedne zmage v Alpski ligi, s katero so se še utrdili na drugem mestu tekmovanja.

Še pred dnevi so nekateri člani HDD Sij Acroni Jesenice in HK SŽ Olimpija združili moči na reprezentančnem turnirju na Bledu, tokrat pa so si stali na nasprotnih bregovih. Železarji so gostili četrti derbi v sklopu Alpske lige in še četrtič izgubili, tako da Olimpija zanje tudi po šesti medsebojni tekmi ostaja nerešljiva uganka (Ljubljančani so Gorenjce premagali še na pripravljalni tekmi in v finalu pokala).

Kanadski vratar Matt Climie je debitiral v dresu Jesenic in prejel štiri zadetke. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Kanadski vratar Matt Climie je debitiral v dresu Jesenic in prejel štiri zadetke. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Od zadnjega medsebojnega obračuna sta se obe moštvi okrepili. Jeseničani so v obrambo postavili Miho Pesjaka in Mathieuja Gagnona, tik pred derbijem pa zamenjavo za poškodovanega prvega čuvaja mreže Clarka Saundersa našli v izkušenem 36-letnem Mattu Climieju. Kanadčan je v Slovenijo prispel v ponedeljek, dan pozneje pa je debitiral v dresu železarjev.

Olimpija je v zadnjih dveh tednih okrepila obrambo z Luko Vidmarjem in Markom Čeponom, napad pa z Nikom Simšičem. Zadnja je trener Jure Vnuk, ki ni mogel računati na kaznovanega Miho Zajca (pred reprezentančnim premorom si je z novim pretepaškim vložkom prislužil dve tekmi prepovedi, ki se mu bo iztekla po derbiju), za začetek postavil v četrto peterko. 

Zahović odprl srečanje, Olimpija hitro povedla, Jeseničani odgovorili

Tekmo je z metom prvega ploščka odprl mož, ki se sicer bolje znajde v nogometnih krogih, športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović. Acroni Jesenice SŽ Olimpija Alpska liga derbi | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida

Že po 26 sekundah se je rezultat na semaforju lepo zapolnjene Podmežakle spremenil, navdušeni pa so bili v Ljubljančani. Po zmedi v obrambi pred jeseniškim golom je Climie prvi strel še obranil, nato pa ga je premagal Gal Koren. V osmi minuti se je Olimpiji ponudila priložnost, da prednost zviša z igralcem več, a ji ni uspelo.

Železarji so si po začetnem šoku opomogli, bolj kot se je tretjina bližala koncu, bolj so bili nevarni. V 13. minuti jim je veselje po strelu Mihe Brusa preprečil okvir vrat, dve minuti zatem pa so le lahko dvignili roke v zrak. Žana Usa je z lepim backhand strelom pod prečko ugnal Gašper Glavič in postavil izid tretjine (1:1), do konca katere je zapel tudi okvir domačega gola.

Fotogalerija s tekme (Foto: Peter Podobnik/Sportida)
Fotogalerija
1 / 46

Preobrat železarjev, Mušič predčasno pod prho

Jeseničani so v drugi tretjini povsem prevladovali in povedli s 3:1. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Jeseničani so v drugi tretjini povsem prevladovali in povedli s 3:1. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Gorenjsko moštvo je na začetku druge tretjine prvič zaigralo s številčno prednostjo, oblegalo Usa, a mreže ni zatreslo, je pa tudi ob izenačenih močeh nadaljevalo prevlado. Olimpija je le s težavo prihajala iz obrambne tretjine, železarji so bili precej bolj podjetni in pobudo z zadetkom za vodstvo kronali v 28. minuti, ko je Žiga Urukalo s strelom z leve strani s sredine krogov zadel za 2:1.

Po pretepaškem vložku sredi srečanja med Gašperjem Glavičem in Alešem Mušičem je ljubljanski kapetan predčasno končal tekmo. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Po pretepaškem vložku sredi srečanja med Gašperjem Glavičem in Alešem Mušičem je ljubljanski kapetan predčasno končal tekmo. Foto: Peter Podobnik/Sportida

V 32. minuti sta se sredi pretepa znašla Glavič in Mušič. Italijansko-avstrijski sodniški par je odločil, da je pretep začel ljubljanski kapetan. Prejel je disciplinsko kazen igre (2 + 5 + 25 minut), tako da je Mušič predčasno končal srečanje, Glavič pa je moral odsedeti pet minut. Domači so drugo številčno prednost izkoristili, z bližine je na 3:1 zvišal Philippe Paradis in soigralce na drugi odmor odpeljal z dvema zadetkoma prednosti.

Olimpija v dobrih dveh minutah od -2 do vodstva in nove zmage

A Ljubljančani so se po odmoru na led vrnili kot prerojeni, zaigrali precej bolje in v dveh minutah in pol zrežirali popoln preobrat za zmago. V 44. minuti se je po strelu Kristjana Čepona z razdalje plošček od Simšiča odbil v gol za znižanje na 2:3, dobro minuto zatem je po hitrem protinapadu in podaji Korena z leve na desno izenačil Aljaž Chvatal, za novo vodstvo zmajev pa je zadel Žiga Pešut, ki je spretno podstavil palico.

Prebujena Olimpija je v zadnji tretjini zadela štirikrat in slavila s 5:3. Zeleno-beli tabor se veseli šeste zmage v sezoni nad Jeseničani, ki še čakajo na prvo zmago na derbiju. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Prebujena Olimpija je v zadnji tretjini zadela štirikrat in slavila s 5:3. Zeleno-beli tabor se veseli šeste zmage v sezoni nad Jeseničani, ki še čakajo na prvo zmago na derbiju. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Trener gostiteljev Marcel Rodman je nalet gostov prekinil z minuto odmora, njegovi varovanci pa so se podali na lov za izenačenjem.

Ob koncu so imeli dvakrat igralca več, podaljšek so v zadnji minuti lovili tudi brez vratarja, a jim je načrte z zadetkom v prazen gol za končnih 5:3 pokvaril Chvatal.

Zahtevni četrtkovi tekmi

Tako Jeseničani kot Ljubljančani bodo po večernem obračunu ritem Alpske lige nadaljevali v četrtek, ko obe ekipi čakata zahtevna tekmeca. Železarji bodo doma pričakali vodilno moštvo tekmovanja Val Pusterio, Olimpija pa bo gostovala pri podprvaku in trenutno tretjem moštvu Rittnu.

Alpska liga, 12. februar

HDD Sij Acroni Jesenice : HK SŽ Olimpija 3:5 (1:1, 2:0, 0:4)
Glavič 15. (Bašič, Pem), Urukalo 28. (Gagnon, Pance), Paradis 33. (Pance, Tavželj, PP1); Koren 1. (Mušič, Sever), Simšič 44. (Vidmar, K. Čepon), Chvatal 45. (Koren, M. Čepon), Pešut 46. (Orehek, K. Čepon), Chvatal 60. (EN)

PP1-zadetek z igralcem več
EN - zadetek v prazen gol

Alpska liga, 12. februar

 Lestvica

Preberite še:

slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled Žiga Jeglič
Sportal Žiga Jeglič spregovoril o dopinškem prekršku: Na koncu lahko zaupaš le sebi #video
slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Belorusija Bled
Sportal Na koncu se je zgodilo prav to, na kar je opozarjal
Ne spreglejte