Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2019,
12.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

Bled EIHC turnir risi slovenska hokejska reprezentanca Ivo Jan

Nedelja, 10. 2. 2019, 12.30

5 let, 2 meseca

Selektor Ivo Jan na Bledu videl veliko pozitivnega, pa tudi šolo za prihodnost

Na koncu se je zgodilo prav to, na kar je opozarjal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Belorusija Bled | Slovenska hokejska reprezentanca je na domačem turnirju na Bledu vknjižila dve zmagi in poraz po podaljšku ter osvojila turnir.  | Foto Peter Podobnik/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na domačem turnirju na Bledu vknjižila dve zmagi in poraz po podaljšku ter osvojila turnir.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Za slovensko hokejsko reprezentanco je drugi pripravljalni turnir sezone, ki so ga na Bledu končali s porazom v podaljšku (2:3) proti zadnji Belorusiji in prvim mestom. Selektor Ivo Jan ni bil zadovoljen z začetnim pristopom zadnjega srečanja, na kar je opozarjal že dan prej, je pa na turnirju videl veliko pozitivnih stvari. Upa, da bodo njegovi varovanci čim globlje v pomlad vztrajali v klubskih pogonih. Reprezentanco bo spet zbral aprila, na pripravah za vrhunec sezone, poznoaprilsko svetovno prvenstvo drugega razreda.

slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled Žiga Jeglič
Sportal Žiga Jeglič spregovoril o dopinškem prekršku: Na koncu lahko zaupaš le sebi #video

Slovenska reprezentanca - v nasprotju z novembrskim turnirjem, ko je večina standardnih članov dobila počitek, je na Bledu nastopila v močnejši zasedbi - je domač turnir končala kot zmagovalka. To je bilo jasno že po zmagah nad Madžari (4:1) in Italijani (2:1), ko je selektor Ivo Jan opozoril, da morajo ostati zbrani tudi za zadnjo tekmo z Belorusi. Ti so v Slovenijo pripotovali s t.i. B-ekipo - zgolj z igralci četrtega moštva domače Extralige - in veljali za najmanj kakovostno zasedbo med blejskim kvartetom. 

slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Belorusija Bled
Sportal Risi turnir na Bledu končali s porazom in prvim mestom #video

Niso si zaslužili zmage

A na koncu se je zgodilo prav to, na kar je s prstom pokazal Jan. Bedi Slovenci (Robert Sabolič na željo kluba ni igral, v prvem napadu ga je zamenjal Miha Zajc in dosegel dva zadetka, tekmo je na klubsko željo izpustil tudi Žiga Pance, Jan Urbas je srečanje zaradi poškodbe prepone končal predčasno, Andrej Hebar pa zaradi kazni) so slabo odprli srečanje, Belorusi so delovali fizično precej močnejši, dobivali so dvoboje ob ogradi, izkoriščali izgubljene ploščke Slovencev, na koncu pa zasluženo dosegli prvo zmago na turnirju.

Selektor Ivo Jan z začetnim pristopom proti Belorusom ni bil zadovoljen. Na psihološki vpliv zadnje tekme, pred katero so si Slovenci že zagotovili prvo mesto, in na papirju najslabših tekmecev je opozarjal že dan prej. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Selektor Ivo Jan z začetnim pristopom proti Belorusom ni bil zadovoljen. Na psihološki vpliv zadnje tekme, pred katero so si Slovenci že zagotovili prvo mesto, in na papirju najslabših tekmecev je opozarjal že dan prej. Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Za tekmo z Belorusijo sem že dan prej opozarjal, da bi bila lahko težava psihična priprava. Prav to se je zgodilo v prvi tretjini, nad katero sem precej razočaran. Drugo tretjino smo sicer bolje odigrali, a ponavadi je tako, da če ne začneš tekme, kot je treba, ko začneš loviti nasprotnika, porabiš več energije, ploščki se ne odbijajo, kot bi si želel, fantje postajajo nervozni. Preprosto si nismo zaslužili zmage. Čestitke Belorusom, odigrali so najboljšo tekmo na turnirju. Bili so močnejši, bili so hitrejši, dejansko so bili bolj željni te zmage, nam pa so dali kar nekaj stvari v razmislek," je po zadnjem srečanju na turnirju razmišljal Jan, ki je na Bledu kot selektor dočakal prvo zmago.

Ivo Jan o tekmi z Belorusi:

slovenska hokejska reprezentanca Bled
Sportal V nemškem klubu, v katerem nemščine skoraj ni slišati

Povratnik med risi Žiga Jeglič je bil eden najboljših posameznikov turnirja, na katerem je Jan videl veliko pozitivnega in iskal odgovore o tem, koga od manj izkušenih bi v bližnji prihodnosti na pomembnejših akcijah lahko priključil risom. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Povratnik med risi Žiga Jeglič je bil eden najboljših posameznikov turnirja, na katerem je Jan videl veliko pozitivnega in iskal odgovore o tem, koga od manj izkušenih bi v bližnji prihodnosti na pomembnejših akcijah lahko priključil risom. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Videl veliko pozitivnega, pa tudi šolo za prihodnost

Slovenci so si na turnirju na vseh treh tekmah priigrali kopico priložnosti, a je na nekaterih tekmah šepala realizacija. 

"Na učinkovitost trener nima vpliva. To so stvari, ki jih morajo igralci razčistiti sami pri sebi. Pri tem ima zelo velik pomen psiha. Če lahko kaj izpostavim, bi rekel, da je bila želja, zlasti na prvih dveh tekmah, zelo velika. Zelo sem vesel za Zajca, za dva zadetka. Zelo dobro je opozoril nase na tej tekmi, tako da bi bil lahko v prihodnosti grožnja marsikateremu igralcu za uvrstitev v ekipo. Bilo je veliko pozitivnih stvari, smo pa videli tudi, da je treba določene stvari še izpopolniti. Največja šola je to, da smo videli, da če ne bomo pravi, stoodstotni od začetka, bomo imeli težave z bolj ali manj vsemi nasprotniki," je misli o treh dneh na Bledu, kjer je trojka Žiga Jeglič-Rok Tičar-Robert Sabolič spomnila na stare čase, strnil Jan.

Želel bi si močnejših zasedb

Selektor ne skriva želje, da bi na Bledu spremljali reprezentance v kakovostnejših postavah. Madžari so bili daleč od popolne zasedbe, Belorusi so prišli z igralci četrtega kluba domače lige ... | Foto: Peter Podobnik/Sportida Selektor ne skriva želje, da bi na Bledu spremljali reprezentance v kakovostnejših postavah. Madžari so bili daleč od popolne zasedbe, Belorusi so prišli z igralci četrtega kluba domače lige ... Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slovenci so na Bledu zaigrali v precej močnejši postavi kot v Minsku, Jan v napadu sicer ni mogel računati na kapetana Jana Muršaka, ki se je po smrti v družini vrnil v klubski pogon, pa Kena Ograjenška, Anžeta Kuralta, nekatere izkušenejše branilce ... Italijani so na Bled poslali relativno močno zasedbo, nasprotno velja tako za Madžare kot Beloruse. Zadnji so pripotovali z ekipo četrtega kluba domače Extralige. 

"Nedvomno bi si želel, da bi prišli v močnejših postavah. Vsakič, ko imaš pripravljalno tekmo, si želiš, da bi bile postave nasprotnika kar se da dobre, a na to nimaš vpliva. Mislim, da je bila Italija v dokaj popolni zasedbi. To je bila zame najpomembnejša tekma na tem turnirju. Vesel sem, da smo jo res odigrali, kot je treba, kot sem želel. Italijanom res nismo dali veliko možnosti, da bi razvili svojo igro. Na tej tekmi sem tako videl precej stvari."

slovenska hokejska reprezentanca Gašper Krošelj
Sportal Stopil stopnico višje, kjer ni lahko, a uživa v izzivu

Jan upa, da bodo njegovi varovanci čim dlje drsali tudi v klubskih pogonih. Hiter, poznofebruarski konec je v preteklosti na svetovnih prvenstvih vplival na nekatere hokejiste. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Jan upa, da bodo njegovi varovanci čim dlje drsali tudi v klubskih pogonih. Hiter, poznofebruarski konec je v preteklosti na svetovnih prvenstvih vplival na nekatere hokejiste. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Prehiter konec v klubskih pogonih ne bo blagodejen

Slovenski hokejisti se po turnirju vračajo v klubske tekmovalne ustroje, v katerih se bodo odvile zadnje bitke za končnico. Za nekatere bi se klubske sezone lahko kmalu končale, kar bi bilo vse prej kot dobro. Rise namreč vrhunec reprezentančne sezone, svetovno prvenstvo drugega razreda, čaka šele konec aprila, v začetku maja, ko se bodo v Astani v družbi gostitelja Kazahstana, Belorusije, Madžarske, Južne Koreje in Litve potegovali za dve vstopnici, ki prinašata napredovanje med svetovno smetano.

"Kot selektor žal nimam vpliva na to, da bodo nekateri kmalu končali sezone. Si pa seveda želim, da bi fantje čim dlje igrali v klubih. To bi bilo zelo pomembno, a lige so narejene tudi tako, da morda tiste slabše ekipe, ki se ne uvrstijo v play-off, praktično na začetku marca že končajo prvenstvo. Do konca aprila pa je nato dolga doba. Za te, ki bodo hitro končali, bomo nekaj zagotovo organizirali. Upam, da nam uspe pridobiti trenerja za fizično pripravo, ki bi z njimi delal že pred resnejšimi pripravami, ki jih imamo v načrtu. Od 1. aprila bodo fantje, ki ne bodo več v klubskih pogonih, v pogonu z reprezentanco," je proti pomladi in pripravam na misijo Astana pogledal Jan.

Reprezentanco vrhunec sezone, svetovno prvenstvo skupine B, čaka med 29. aprilom in 5. majem v Astani. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Reprezentanco vrhunec sezone, svetovno prvenstvo skupine B, čaka med 29. aprilom in 5. majem v Astani. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Ta bo pred prvenstvom izbrano vrsto vodil na vsaj treh pripravljalnih tekmah: dveh proti Italijanom, ki bodo igrali med elito, in eni proti tekmecu iz Astane Madžarski. Vse tekme bodo v gosteh.

Pred tem se bo posvetil klubskemu trenerskemu udejstvovanju. V torek njegov Sterzing Vipiteno čaka tekma Alpske lige proti Milanu. Ta dan bo pester tudi z vidika slovenskih ljubiteljev hokeja. Na Gorenjskem bo ob 19. uri derbi med HDD Sij Acroni Jesenice, pri katerem so med premorom okrepili vratarsko mesto z Mattom Climiejem, ter HK SŽ Olimpija, ki se je okrepil z napadalcem Nikom Simšičem in branilcem Markom Čeponom.

HDD Jesenice HK Olimpija
Sportal Jeseničani pred derbijem ujeli novega vratarja

Preberite še:

Mark Čepon
Sportal Uradno: "medveda" prihajata v Tivoli
Ne spreglejte