Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
12.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

Natisni članek

Fischtown Pinguins EIHC turnir Miha Verlič risi slovenska hokejska reprezentanca

Četrtek, 7. 2. 2019, 12.30

5 let, 2 meseca

Miha Verlič

V nemškem klubu, v katerem nemščine skoraj ni slišati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46
slovenska hokejska reprezentanca Bled | Hokejski napadalec Miha Verlič se letos preizkuša v prvi nemški ligi DEL, te dni pa risom pomaga na domačem turnirju na Bledu. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Hokejski napadalec Miha Verlič se letos preizkuša v prvi nemški ligi DEL, te dni pa risom pomaga na domačem turnirju na Bledu.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slovenski hokejski reprezentant Miha Verlič je v tej sezoni dodobra spoznal in se prilagodil elitni nemški ligi. Kot pravi, je s svojimi predstavami v dresu Bremerhavna, pri katerem le redko sliši nemški jezik, zadovoljen, a je vedno lahko še bolje. S klubskimi soigralci želi neposredno v končnico, z reprezentančnimi pa čim bolje "ujeti" sistem selektorja Iva Jana. Ta bo rise na domačem turnirju prvič vodil danes ob 19.30 proti Madžarom.
 

slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled
Sportal Slovenci ugnali Madžare, Jeglič se je vrnil z zadetkom in podajo

Slovenska hokejska reprezentanca v teh dneh na Bledu gosti pripravljalni turnir, na katerem sodelujejo še Madžari, Italijani in Belorusi. Risom v nasprotju z novembrsko akcijo v Minsku, ko mu je selektor Ivo Jan namenil počitek, pomaga tudi pomemben član napada Miha Verlič

Štajerec se je po sedmih sezonah igranja v ligi EBEL - ob koncu lanske je izkusil tudi finsko elito - pred to preselil v Nemčijo, kjer v elitni ligi DEL brani barve Fischtown Pinguinsov iz Bremerhavna. V klubu mu družbo dela še en reprezentant Jan Urbas, s katerim sta dobro uigran tandem.

"Z vsem sem zelo zadovoljen. Pri prilagajanju ni bilo težav, jezik sem poznal že od prej. Vsekakor je vse lažje, ko je ob tebi še en Slovenec. Urbi je bil lani tam najboljši igralec, nanj malo drugače gledajo, upoštevajo njegove nasvete. Zelo pomaga, da imaš ob sebi takšnega igralca, tako na ledu kot tudi zunaj njega," je Verlič zadovoljen z življenjem v pristaniškem mestu na severu Nemčije, ki šteje dobrih 110 tisoč prebivalcev.

S sosedom v Nemčiji Janom Urbasom sodelujeta tako v napadu reprezentance kot v klubskem pogonu pri Fischtown Pinguinsih. | Foto: Sportida S sosedom v Nemčiji Janom Urbasom sodelujeta tako v napadu reprezentance kot v klubskem pogonu pri Fischtown Pinguinsih. Foto: Sportida

Apetiti so narasli

Njegov klub se sicer finančno ne more kosati z najbogatejšimi, a na ledu so bili večji del sezono enakovredni tekmecem. Nekaj časa so bili četrti, po zadnjem negativnem nizu so padli na sedmo mesto, a možnosti za preboj med prvih šest po rednem delu, ki se neposredno uvrstijo v končnico, so povsem odprte.

slovenska hokejska reprezentanca Gašper Krošelj
Sportal Stopil stopnico višje, kjer ni lahko, a uživa v izzivu

"Na začetku sezone neposredno napredovanje v končnico ni bilo cilj, prej to, da bi bili med deseterico. A skoraj celotno sezono do zdaj smo presenečali oziroma igrali zelo dobro, tako da so apetiti narasli. Zdaj si vsi želimo, da bi bili med šesterico, da bi se takoj uvrstili v četrtfinale. Na zadnjih nekaj tekmah smo imeli malo krize, a izgubljali smo zgolj zaradi lastnih napak. Mislim, da bo po premoru, ko bomo spočili glave, bolje, da bo tudi energija drugačna," razmišlja 27-letnik.

Luka Vidmar
Sportal Nikoli ni pomislil na konec kariere

Vedno je lahko bolje

Tako štajerski sogovornik kot Cerkničan Urbas igrata v Bremerhavnu vidnejši vlogi. Sta prvi (Urbas) in drugi strelec ekipe, na točkovni lestvici v prvi peterici. "Vedno gledam tako, da je lahko še boljše. Tudi če je videti, da sem oddelal popolno tekmo, se zavedam, da lahko kaj še izboljšam. A mislim, da sva z Janom - trener nama zaupa in sva vseskozi skupaj v napadu - oba kar zadovoljna s svojimi predstavami," pravi visokorasli napadalec, ki v svojem nemškem kolektivu le redko sliši nemški jezik.

Verlič je drugi strelec svojega kluba: na 45 tekmah je dosegel 13 zadetkov in 15 podaj. "Vedno je lahko še bolje," pravi. | Foto: Vid Ponikvar Verlič je drugi strelec svojega kluba: na 45 tekmah je dosegel 13 zadetkov in 15 podaj. "Vedno je lahko še bolje," pravi. Foto: Vid Ponikvar

Severnoameričani z nemškimi potnimi listi

"V tej ligi je ogromno "ponarejenih" Nemcev. Imamo veliko Severnoameričanov z nemškimi potnimi listi, ki imajo v nekem kolenu kaj nemškega. Zelo malo oziroma skoraj nič ni domačih igralcev. V slačilnici tako skoraj nihče ne govori nemško," pripoveduje Verlič, ki so ga presenetili tudi navijači.

Navijaška spodbuda v dobrem in slabem

"Glede navijačev je drugače, kot je bilo v Avstriji. V Bremerhavnu ni drugega kot hokej, dvorana je bila na kar nekaj tekmah razprodana. Vseskozi nas spodbujajo. Tudi če gre komu individualno slabše, da naredi napako, ni žvižgov ali česa podobnega. Navijači so vseskozi zelo pozitivni. To me je malo presenetilo, saj tega nisem bil vajen," še pravi reprezentant, ki bo z reprezentančnimi kolegi prvo tekmo odigral zvečer ob 19.30 proti Madžarom. V petek sledi obračun z Italijo, v soboto pa še z Belorusijo.

Upa, da se bodo čim bolje prilagodili sistemu novega selektorja Iva Jana. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Upa, da se bodo čim bolje prilagodili sistemu novega selektorja Iva Jana. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Verlič je pred turnirjem odločen, da se je treba osredotočiti na svojo igro in čim bolje prilagoditi sistemu novega selektorja Iva Jana. Verjame, da bo štab po turnirju dobro analiziral vse tri tekme, spomladi pa bosta sledila odprava napak s teh obračunov in piljenje detajlov pred vrhuncem reprezentančne sezone, aprilskim svetovnim prvenstvom drugega razreda.

Turnir EIHC, februar (7.-9. februarja)

četrtek, 7. februar
16.00 Italija – Belorusija
19.30 Slovenija – Madžarska

petek, 8. februar
 
16.00 Belorusija – Madžarska
19.30 Slovenija – Italija

sobota, 9. februar
16.00 Italija – Madžarska
19.30 Slovenija – Belorusija

Preberite še:

zbor hokejske reprezentance Bled
Sportal Četa Iva Jana še ni popolna, na domači turnir z visokimi pričakovanji

 
Ne spreglejte