Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
19.14

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

Žiga Jeglič Bled risi Ivo Jan slovenska hokejska reprezentanca

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 19.14

5 let, 1 mesec

9Zbor reprezentance pred domačim turnirjem na Bledu (7.-9- februar)

Četa Iva Jana še ni popolna, na domači turnir z visokimi pričakovanji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
zbor hokejske reprezentance Bled | Ivo Jan je na zboru dočakal dobro polovico reprezentantov, deveterica pride z zamudo. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Ivo Jan je na zboru dočakal dobro polovico reprezentantov, deveterica pride z zamudo.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca se je zbrala na Bledu, kjer bo med četrtkom in soboto gostila turnir EIHC, na katerem bodo sodelovali še Italijani, Madžari in Belorusi. Z zadnjima dvema izbranima vrstama se bodo varovanci selektorja Iva Jana konec aprila udarili na precej pomembnejši akciji - svetovnem prvenstvu drugega razreda. "Na teh turnirjih me najbolj zanima moja ekipa. Veliko sprememb v taktiki ne bo, nekatere stvari bomo spreminjali, zanima me, kako bomo sodelovali, rad bi videl, ali bodo stvari delovale, kot se dogovorimo," je na novinarski konferenci dejal selektor.

Luka Vidmar
Sportal Nikoli ni pomislil na konec kariere

Pred slovensko hokejsko reprezentanco je drugi zbor sezone. Na novembrskem je selektor Ivo Jan, ki poskuša pomladiti reprezentančno odpravo, ponudil počitek večini standardnih članov in dal priložnost mlajšim ter tudi tistim, ki jih v izbrani vrsti ne vidimo prav pogosto. 

Tokrat je zgodba drugačna. Na domačem turnirju - Slovenci ga bodo odprli v četrtek ob 19.30 proti Madžarom, sledili bosta tekmi z Italijo in Belorusijo - bo v nasprotju z novembrskim (risi so takrat izgubili vse tri tekme) nastopila precej močnejša zasedba, a iz različnih razlogov ne najmočnejša.

V mislih z Muršakom, vrača se Jeglič

Jan je moral pred zborom v reprezentanci, v katero se po dopinškem prekršku z olimpijskih iger vrača Žiga Jeglič, opraviti dve menjavi. Poškodovanega napadalca Kena Ograjenška, ki že lep čas ne more pomagati svojemu Gradcu, je zamenjal član HDD Sij Acroni Jesenice Luka Bašič, branilca Blaža Gregorca pa Mark Čepon, ki je drsal v dresu Medveščaka. Risom ne bosta pomagala še dva v zadnjem času stalna člana napada Jan Muršak in Anže Kuralt. Prvi je zaradi smrti v družini z ledu odsoten že dlje časa, drugi pa je poškodovan. Žiga Jeglič bo prvič po olimpijskih igrah in dopinškem prekršku igral reprezentančno tekmo. Na Bledu ga v ponedeljek še ni bilo, zvečer je s Slovanom še igral v KHL, v kateri so že brez teoretičnih možnosti za končnico.
 | Foto: Vid Ponikvar Žiga Jeglič bo prvič po olimpijskih igrah in dopinškem prekršku igral reprezentančno tekmo. Na Bledu ga v ponedeljek še ni bilo, zvečer je s Slovanom še igral v KHL, v kateri so že brez teoretičnih možnosti za končnico. Foto: Vid Ponikvar

"Žal se ekipi na tokratem zboru ni mogel pridružiti Jan Muršak. Usoda ima včasih drugačne načrte, kot bi si mi sami želeli. Verjamem, da je vsa ekipa v teh težkih trenutkih v mislih z Janom, ob njegovi izgubi mu izrekamo sožalje," je novinarsko konferenco z mislijo na pomembnega člana risov odprl predstavnik za odnose z javnostmi pri HZS Rok Srakar. 

Deveterica z zamudo

Selektor, ki mu tokrat ne bo pomagal kanadski pomočnik Mike Zettel, bo v napadu za razliko od novembra lahko računal na nemški dvojec pri Bremerhavnu Jana Urbasa - Miho Verliča ter tudi tri stare znance iz napada: Roka Tičarja, Roberta Saboliča in Žigo Jegliča, ki se v izbrano vrsto vrača sabo leto po dopinškem prekršku na olimpijskih igrah.

slovenska hokejska reprezentanca Bled | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida

Z izjemo Verliča preostalih štirih v ponedeljek na Bledu še ni bilo, kot tudi ne vratarja Matije Pintariča, branilcev Aleksandra Magovca, Jurija Repeta in Mihe Štebiha ter napadalca Žige Panceta, ki se bodo treningom (torek, sreda) pridružili naknadno.

V vratih bodo stali Gašper Krošelj, Matija Pintarič in Luka Gračnar. Vsak bo branil na eni tekmi. Večina branilcev si kruh služi na Češkem, iz Danske prihaja Jurij Repe, Jan pa je branilsko priložnost ponudil tudi trem "francozom" Aleksandru Magovcu, Mihi Logarju in Maksu Selanu, ta je sezono sicer začel v Alpski ligi. Izkušeni Žiga Pavlin je ostal med rezervami, na modri črti ni veteranov Aleša Kranjca, Mitje Robarja, Luke Vidmarja, ki je šele našel klub ... Kot pravi Jan, mu nihče ni naznanil konca reprezentančne poti.

Matic Podlipnik o prihajajočem turnirju na Bledu:

 

Ken Ograjenšek
Sportal Zadnji EBEL-ligaški ples Medveščaka, zgodovinski dan Ograjenškovih

Prvo tekmo bodo Slovenci odigrali v četrtek ob 19.30 proti Madžarom. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Prvo tekmo bodo Slovenci odigrali v četrtek ob 19.30 proti Madžarom. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Zadnji zbor pred pripravami na SP

To je zadnji zbor reprezentance pred aprilskimi pripravami na svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, ki bo konec aprila in v začetku maja v Kazahstanu, kjer se bodo Slovenci ob domačinih pomerili še z Belorusijo, Madžarsko, Južno Korejo in Litvo. V elito bosta napredovali prvo- in drugouvrščena ekipa.

"Pričakovanja so velika, tako na naši strani kot pri občinstvu. Potrudili se bomo po najboljših močeh. Upam, da bomo pokazali kar najboljše igre," pred turnirjem pravi selektor. | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Pričakovanja so velika, tako na naši strani kot pri občinstvu. Potrudili se bomo po najboljših močeh. Upam, da bomo pokazali kar najboljše igre," pred turnirjem pravi selektor. Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Vesel sem in v pričakovanju pred tem domačim turnirjem, verjamem, da so nasprotniki močni, a tudi naša izbrana vrsta ne bo od muh. Priprave bodo kratke, nekateri še igrajo, tako da pridejo pozneje. Videli bomo, ali bomo na kakšnem treningu popolni, upam, da v sredo zvečer. Pričakovanja so velika, tako na naši strani kot pri občinstvu. Potrudili se bomo po najboljših močeh. Upam, da bomo pokazali kar najboljše igre," je dejal Jan in dodal, da bo turnir že eden od odločilnih korakov na poti do vrhunca sezone, SP.

Ob tem je še poudaril, da želi videti učinek starejših, "ki jih ni bilo na prejšnjem turnirju, ter da vidim napredek tistih, ki so bili zraven že novembra". Bolj kot nasprotniki ga zanima njegova ekipa: "Veliko sprememb v taktiki ne bo, nekatere stvari bomo spreminjali, zanima me, kako bomo lahko sodelovali, rad bi tudi videl, ali bodo stvari delovale, kot se dogovorimo."

Fotoutrinki z novinarske konference (Foto: Peter Podobnik/Sportida):
 

Fotogalerija
1 / 16

S Kopitarjem, ko ne bo več teoretičnih možnosti za končnico

Vse bolj kaže, da bo Anže Kopitar z Los Angeles Kings ostal brez končnice. Je bil Jan že v navezi z edinim slovenskim NHL-ovcem o morebitnem sodelovanju na aprilskem SP? "Za zdaj še nismo bili v stiku. Ko bo stoodstotno jasno, da ne morejo več v playoff, pa se bomo pogovarjali o tem."

V torek in sredo so na Bledu predvideni skupni treningi, v četrtek pa bodo Slovenci palice najprej prekrižali z Madžari, v petek z Italijani, v soboto pa še z Belorusi.

Seznam slovenske reprezentance za turnir EIHC (Bled, 7.-9. februar):

Vratarji: Luka Gračnar (Innsbruck, liga EBEL), Gašper Krošelj (Mlada Boleslav, češka Extraliga), Matija Pintarič (Rouen, francoska Ligue Magnus);
Branilci: Sabahudin Kovačević (Mlada Boleslav, češka Extraliga), Miha Logar (Strasbourg, francoska Ligue Magnus), Aleksandar Magovac (Grenoble, francoska Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Karlovy Vary, češka Extraliga), Jurij Repe (Herning, Metalligaen), Maks Selan (Chamonix, francoska Ligue Magnus), Miha Štebih (Dukla Jihlava, češka druga liga WSM); Mark Čepon (Medveščak, liga EBEL)
Napadalci: Tadej Čimžar, Luka Kalan, David Rodman, Luka Bašič (vsi Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Andrej Hebar (UTE, liga Erste), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Gregor Koblar, Miha Zajc (ŠZ Olimpija, Alpska liga), Žiga Pance (Jegesmedvek, slovaška Tipsport liga),  Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Nik Simšič (Medveščak, liga EBEL), Rok Tičar (Köln, DEL), Jan Urbas, Miha Verlič (Fischtown, DEL)
Rezerve: vratarja Rok Stojanovič (Lyon, francoska Ligue Magnus), Žan Us (HK SŽ Olimpija, Alpska liga); branilec Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga WSM); napadalec:  Aljaž Predan (Red Bull Salzburg II, Alpska liga).

Turnir EIHC, februar (7.-9. februar) 

četrtek, 7. februar 
16.00 Italija – Belorusija
19.30 Slovenija – Madžarska

petek, 8. februar 
16.00 Belorusija – Madžarska
19.30 Slovenija – Italija

sobota, 9. februar 
16.00 Italija – Madžarska
19.30 Slovenija – Belorusija

Preberite še:

Športniki po koncu kariere. Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan.
Sportal Po letu dni spet z Žigo Jegličem
Clarke Saunders HK SŽ Olimpija HDD Jesenice
Sportal Hud udarec za Jesenice
Ne spreglejte