Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2019,
12.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Luka Gračnar Innsbruck Sapa Fehervar Anže Kuralt Graz 99ers Ken Ograjenšek Medveščak Zagreb Mark Čepon Nik Simšič Mitja Robar liga EBEL

Nedelja, 3. 2. 2019, 12.00

5 let, 2 meseca

Liga EBEL, med 1. in 3. februarjem

Zadnji EBEL-ligaški ples Medveščaka, zgodovinski dan Ograjenškovih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Ken Ograjenšek | Ken Ograjenšek po poškodbi še ne igra, a se je v nedeljo razveselil prvega mesta Gradca po prvem delu tekmovanja in vstopnice za ligo prvakov. | Foto Sportida

Ken Ograjenšek po poškodbi še ne igra, a se je v nedeljo razveselil prvega mesta Gradca po prvem delu tekmovanja in vstopnice za ligo prvakov.

Foto: Sportida

Finančno in kadrovsko obubožani zagrebški Medveščak se je od lige EBEL poslovil s porazom v domačem Domu sportova z 2:11 proti Znojmu. Zagrebčani ne bodo igrali dodatnega drugega dela. Gradec poškodovanega Kena Ograjenška je redni del končal na prvem mestu in si prvič v zgodovini zagotovil igranje v ligi prvakov. Veseli se lahko, kljub poškodbi, tudi Anže Kuralt. Njegov Fehervar je v odločilnem zadnjem krogu prvega dela zmagal, zasedel šesto mesto in se neposredno uvrstil v končnico. To si je zagotovil prvič po letu 2015.

Velik dosežek je uspel Gradcu napadalca Kena Ograjenška, ki zaradi poškodbe že debel mesec ne more pomagati soigralcem. Celjan, v soboto je v Tivoliju spremljal zmago Olimpije nad Gardeno, sicer že trenira na ledu, a še ni pripravljen na igro. Ograjenšek je sicer na reprezentančnem seznamu za turnir prihodnji teden na Bledu, a naj bi se zgodila menjava.

Njegovo moštvo je v nedeljo ob predpostavki, da bo Dunaj pri Innsbrucku vzel vse tri točke, kar se je tudi zgodilo, potrebovalo vsaj dve točki, da bi po prvem delu ostalo na prvem mestu. Gradec je še v 52. minuti vodil s 5:3, a Dornbirnu dopustil, da je izsilil podaljšek. V tem so graški panterji le dosegli pomembno zmago, s katero so z istim številom točk, a boljšo gol razliko, osvojili prvo mesto, v drugi del prenesli maksimalnih šest točk, velika nagrada pa je vstopnica za sodelovanje v ligi prvakov v prihodnji sezoni. Sploh prvič bodo igrali v tem tekmovanju.

 Po letu 2015 spet v končnici

Izjemno pomembno srečanje je odigral tudi Fehervar še enega poškodovanega Slovenca Anžeta Kuralta. Napadalec se je razveselil velike zmage nad Salzburgom (6:3), s katero so s soigralci ostali na šestem mestu in si že po prvem delu zagotovili končnico. Madžari bodo v izločilnih bojih razširjenega avstrijskega prvenstva igrali prvič po letu 2015.

Fehervar, katerega član je tudi poškodovani slovenski napadalec Anže Kuralt, je po prvem delu šesti, kar pomeni, da si je že priigral četrtfinalno vstopnico. | Foto: Sportida Fehervar, katerega član je tudi poškodovani slovenski napadalec Anže Kuralt, je po prvem delu šesti, kar pomeni, da si je že priigral četrtfinalno vstopnico. Foto: Sportida

Znanih prvih šest četrtfinalistov, dva se pridružita po dodatnih bojih

Po 44 krogih lige EBEL si je prvih šest moštev (Gradec, Dunaj, Celovec, Bolzano, Salzburg in Fehervar) že zagotovilo četrtfinale, preostalih šest oziroma pet, saj se Medveščak predčasno umika, pa se bo v t. i. spodnjem domu borilo za preostali dve četrtfinalni vstopnici.

Ekipe (tako zgornji kot spodnji dom) po prvem delu čaka drugi del, v katerem se po dvakrat pomerijo vsaka z vsako. Prvih šest se bori za razvrstitev od 1. do 6. mesta, kdor po drugem delu konča med prvimi tremi, izbira četrtfinalnega nasprotnika. Ekipe spodnjega doma se prav tako po dvakrat udarijo vsaka z vsako, najboljši dve napredujeta v izločilne boje, preostale končajo sezono.

Športniki po koncu kariere. Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan.
Sportal Po letu dni spet z Žigo Jegličem

Zadnji EBEL-ligaški ples Medveščaka

Medveščak se je poslovil od lige EBEL. Njegovo mesto v tekmovanju bo najverjetneje zapolnil Feldkirch. | Foto: Sportida Medveščak se je poslovil od lige EBEL. Njegovo mesto v tekmovanju bo najverjetneje zapolnil Feldkirch. Foto: Sportida Od lige EBEL se je s porazom 2:11 proti Znojmu predčasno poslovil finančno in kadrovsko obubožani Medveščak, ki je še pred dvema sezonama igral v Kontinentalni hokejski ligi, zdaj pa padel v nemilost.

V klubu so kljub klavrnim razmeram do konca vztrajali tudi Slovenci Mitja Robar, Mark Čepon, Nik Simšič in Domen Vedlin. Nekateri naj bi v prihodnjih dneh okrepili Olimpijo.

Zadnji Zagrebčani, ki so podirali negativne rekorde tekmovanja - na 44 tekmah so zmagali le šestkrat -, so se odločili, da zaradi nastalega položaja (težave s kadrom, ki igra še tekme v manj kakovostni ligi IHL) ne bodo igrali v drugem delu tekmovanja in se poslovili po 44 krogih. To pomeni, da se bo v spodnjem domu za dve četrtfinalni vstopnici potegovalo pet ekip. 

Mitja Robar je kot kapetan z Zagrebčani zadnjič igral v ligi EBEL. | Foto: Sportida Mitja Robar je kot kapetan z Zagrebčani zadnjič igral v ligi EBEL. Foto: Sportida

Zagrebčanom je na zadnjem obračunu v tem tekmovanju v slovo pomahalo slabih 3.000 gledalcev, ki so s transparenti in vzkliki s prstom pokazali na upravo kluba, ki je dopustila, da so se medvedi dotaknili dna.

Naslednjo sezono naj bi namesto Medveščaka v ligi EBEL igral Feldkirch, vodstvo tekmovanja si bo ogledalo njegovo dvorano in odločilo o zeleni luči za tega večkratnega avstrijskega prvaka.

Kakšna bo prihodnost Medveščaka, bo znano v prihodnjih mesecih. Verjetno je igranje v ligi IHL, v kateri že nastopa druga ekipa Medveščaka oz. kar prva, saj je večina Zagrebčanov zaradi kadrovskih težav igrala kar obeh tekmovanjih.

Gračnar in druščina po končnico v kvalifikacijski del

Innsbruck vratarja Luke Gračnarja je z 1:4 izgubil z Dunajem. Gračnar, ki mu je nasproti stal lanski soigralec pri Salzburgu Bernhard Starkbaum, je zaustavil 32 strelov od 35. Njegovo moštvo je prvi del končalo kot deseto, kar pomeni, da se bo za četrtfinale potegovalo v kvalifikacijskem delu. V tem bodo tudi Linz, Dornbirn, Znojmo in Beljak.

Liga EBEL, 3. februar, 44. krog

Lestvica

Liga EBEL, 1. februar, 43. krog

Le še en krog loči ekipe od konca prvega dela lige EBEL, po katerem bo prvih šest moštev že uvrščenih v četrtfinale, preostali, z izjemo Medveščaka, ki se poslavlja, pa se bodo potegovali za dve dodatni četrtfinalni vstopnici. V četrtfinalu so že Gradec, Dunaj, Celovec, Salzburg in Bolzano. Za šesto mesto in neposredno napredovanje se potegujeta le še Linz in Fehervar, ki je v petek vknjižil pomembno zmago nad prvakom Bolzanom. Madžari so brez pomoči poškodovanega Anžeta Kuralta slavili s 5:1. V nedeljo bo Fehervar gostil Salzburg, Linz pa Celovec.

Gradec je v petek na derbiju premagal Dunaj in zavzel vrh. Ali bo tam ostal po koncu prvega dela, bo jasno v nedeljo. Graški panterji bodo takrat gostovali pri Dornbirnu, Dunaj pa v Innsbrucku. | Foto: Sportida Gradec je v petek na derbiju premagal Dunaj in zavzel vrh. Ali bo tam ostal po koncu prvega dela, bo jasno v nedeljo. Graški panterji bodo takrat gostovali pri Dornbirnu, Dunaj pa v Innsbrucku. Foto: Sportida

Veliko zmago je v petek dosegel tudi Gradec še enega poškodovanega slovenskega napadalca Kena Ograjenška. Graški panterji so v prestolnici s 5:3 premagali Dunaj in ga prehiteli na prvem mestu. Če bodo tudi po nedelji na vrhu, si bodo priigrali vstopnico za ligo prvakov.

Poslavljajoči se Medveščak, ki ga v nedeljo čaka zadnja tekma lige EBEL in predčasen konec sezone, je z 2:9 izgubil pri Linzu. Za Zagrebčane so igrali vsi Slovenci, Nik Simšič in Mark Čepon, ki naj bi v prihodnjih dneh okrepila HK SŽ Olimpija, sta se vpisala med podajalce.

Innsbruck Luke Gračnarja, ki se bo za četrtfinale potegoval v drugem delu, je po kazenskih strelih izgubil s Celovcem (2:3). Slovenski čuvaj mreže je zaustavil 18 strelov od 21.

Preberite še:

Clarke Saunders HK SŽ Olimpija HDD Jesenice
Sportal Hud udarec za Jesenice
Miha Zajc Aleš Mušič HK SŽ Olimpija HDD Jesenice
Sportal Okrepljena Olimpija ugnala Italijane, Jeseničani zadevali na Koroškem

 

Ne spreglejte