Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
3. 7. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

3

Natisni članek

Euro 2016 Francija Islandija slovenska nogometna reprezentanca Sašo Udovič

Nedelja, 3. 7. 2016, 11.00

6 let, 6 mesecev

Sašo Udovič o prijetnih nogometnih spominih

Na svetu živi Ljubljančan, ki je uničil Islandce in utišal Francoze

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

3

Udovič

Nekdanjemu slovenskemu reprezentantu Sašu Udoviču se bodo med spremljanjem zadnje četrtfinalne tekme evropskega prvenstva v glavi vrteli prizori z dveh nenavadnih tekem, neposredno povezanih z Islandijo, Francijo in njegovimi zadetki.

"Takšna tekma se zgodi enkrat v življenju. Vse, kar sem si zamislil, se je tudi uresničilo," se je nasmehnil Sašo Udovič, ko smo ga spomnili na 7. februar 1996. Slovenija je pred okroglimi 20 leti na prijateljski tekmi, odigrani na Malti, zmlela severnjake s 7:1.

Ljubljančan se je dan pred slovenskim kulturnim praznikom znesel nad Islandijo na "nekulturen" način. Med 42. in 74. minuto je dosegel neverjetnih pet zadetkov. Poskrbel je za nov mejnik slovenskega nogometa. Na sončni strani Alp ga še ni (bilo) junaka, ki bi popravil njegov rekord, zadovoljstvo pa je v zadnjih tednih še toliko večje, saj je povsod po svetu, izjema ni niti Slovenija, naraslo spoštovanje do islandskega nogometa.

Slovenija : Islandija 7:1 (1:1)

Strelci: Udovič 42., 48., 57., 69., 74., Florjančič 79., Šiljak 83.; Gudjonsson 41.

Postava Slovenije: Bošković, Milanič (od 85. Galić), Englaro, Poljšak (od 78. Cifer), Novak, A. Čeh (od 78. Židan), Rudonja (od 78. Binkovski), Udovič, Zahović, Florjančič, Šiljak (od 85. D. Gajser); selektor Verdenik.

"V zadnjih dneh me veliko ljudi ustavlja na ulici in me sprašuje, ali sem resnično Islandiji na eni tekmi zabil pet golov. Kot da ne bi verjeli," nam je pojasnil slovenski rekorder. Ko se je na pripravljalnem turnirju na Malti pripravljal na tekmo z Islandijo, se ni imel za favorita. Podobno so razmišljali tudi njegovi soigralci, ki so nato po sanjskem drugem polčasu tekmovali v tem, kdo bo večkrat čestital presrečnemu Udoviču.

Zadovoljni bi bili z remijem, nato pa ...

"Vse, kar sem brcnil, je šlo v gol," se Udovič spominja visoke zmage nad Islandijo, ki je zaradi njegovega podviga odmevala po Evropi. | Foto: "Vse, kar sem brcnil, je šlo v gol," se Udovič spominja visoke zmage nad Islandijo, ki je zaradi njegovega podviga odmevala po Evropi. "Islandija je bila na svetovni lestvici uvrščena vsaj 20 mest pred nami. Nismo veljali za favorite, selektor Verdenik pa nas je svaril, da se moramo dobro paziti tekmecev. Z remijem bi bili povsem zadovoljni, nato pa se je zgodilo. Islandija je celo povedla, a sem hitro izenačil. Zadel sem prvič, pa drugič, tretjič ... Vse, kar sem brcnil, je šlo v gol. Nor občutek, ki ga mnogi ne bodo doživeli nikdar,'' si še danes ne more povsem razložiti, zakaj mu je šlo tistega dna v Valletti vse "od nog".

Islandci so začudeno spremljali življenjsko partijo Udoviča, ki se je prelevil v nenasitnega strelca in petkrat prelisičil njihovo obrambo. "Po tekmi niso preveč komentirali dogodkov, naslednji dan pa smo se moji predstavi skupaj nasmejali pri zajtrku," je spregovoril o Islandcih. "To so zelo simpatični ljudje. Ne vznemirjajo se preveč, so pošteni in delavni. Pri njih ni kakšnih mediteranskih ali pa balkanskih nepredvidljivosti."

Danes je težko dati pet golov komurkoli

Islandski Vikingi so leta 1996 na Malti doživeli enega najhujših porazov. | Foto: Islandski Vikingi so leta 1996 na Malti doživeli enega najhujših porazov. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) mu je za petardo v islandski mreži podarila spominsko plaketo, dosežek pa je odmeval tudi v Belgiji, kjer si je tedaj služil nogometni kruh (Beveren).

"Pet zadetkov je težko dati že na treningu, kaj šele na reprezentančni tekmi. Preprosto je vse, kar je poletelo proti golu, šlo notri. V življenju sem bil tako strelsko razigran le enkrat. Zadetke sem dosegal tudi proti večjim reprezentancam, na primer Franciji ali pa Italiji, in to na zgodovinskih tekmah za Slovenijo, a je bila tista tekma z Islandijo res nekaj posebnega. Prepričan sem, da je danes težko dati komurkoli pet golov. Tudi Gibraltarju (smeh)," je kot primer omenil eno izmed najslabše uvrščenih reprezentanc na svetu.

Zadetek za Islandijo je na tekmi s Slovenijo dosegel Thordur Gudjonsson, ki ga je v drugem polčasu zamenjal Arnar Gudjohnsen, oče legendarnega islandskega napadalca Eidurja, zdajšnjega 37-letnega reprezentanta na Euru v Franciji.

Slovenija je bila na pragu velikega presenečenja

Islandija bo danes na evropskem prvenstvu po Angliji skušala izločiti še enega nekdanjega svetovnega prvaka. Na drugi strani bodo stali motivirani galski petelini. Slovenija se je z njimi prvič pomerila 26. aprila 2000 na največjem francoskem nogometnem objektu. Po odličnem prvem polčasu je dišalo po senzaciji, na koncu pa je Katančeva četa izgubila z 2:3. Zanimivo je, da se bosta Francija in Islandija za polfinale Eura pomerili prav na Stade de Franceu, ki je ostal Udoviču v lepem spominu.

Francija : Slovenija 3:2 (0:2)

Strelci: Trezeguet 64., 94., Blanc 75.; Milinović 3., Udovič 10.

Postava Slovenije: Dabanović, Karić (od 70. Galić), Milinović, Milanič, Knavs, Novak (od 89. S. Gajser), A. Čeh, Zahović, Pavlin (od 64. Pavlović), Rudonja, Udovič (od 57. Osterc); selektor Katanec 

Slovenci so v prvem polčasu na Stade de Franceu šokirali gostitelje, takrat aktualne svetovne prvake. | Foto: Slovenci so v prvem polčasu na Stade de Franceu šokirali gostitelje, takrat aktualne svetovne prvake. "Nora tekma na prekrasnem in zelo velikem štadionu. Bilo je mesec dni pred evropskim prvenstvom. Francozi so si pripravili načrt. Povabili so nas, avtsajderje EP 2000, in nas nameravali odpihniti z veliko razliko. Bili so svetovni prvaki, nato so postali še evropski. Naleteli so na samozavestno in neobremenjeno Slovenijo. Pokonci nas je držala pozitivna energija po tekmi v Kijevu (1:1 na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za EP 2000, ki je prinesla zgodovinski preboj na prvo veliko tekmovanje, op. p.). Bili smo prava ekipa. Držali smo skupaj, tako kot na EP 2000, igrali drug za drugega. Vsak je vedel, kaj je na igrišču njegova vloga. Prvo enajsterico je lahko naštel vsak otrok v Sloveniji. Srečko (tedanji in tudi zdajšnji slovenski selektor Srečko Katanec, op. p.) tega ni spreminjal, tako da nismo bili obremenjeni z ničimer," je 47-letni Ljubljančan pojasnil okoliščine, s pomočjo katerih si je majhna Slovenija v fantastičnem uvodu srečanja priigrala kar dva zadetka prednosti.

Zaradi zadetka na avstrijskih poročilih

Sašo Udovič in Mladen Rudonja sta v pripravah na EP 2000 dobro namučila galske peteline. | Foto: Sašo Udovič in Mladen Rudonja sta v pripravah na EP 2000 dobro namučila galske peteline. Že po desetih minutah je bilo 2:0 za Slovenijo. "Zadela sva jaz in Žele (Željko, op. p.) Milinović. Takrat sva bila soigralca pri Lasku iz Linza. Ko sva se vrnila v Avstrijo, sva na letališču, mislim, da je bilo v Salzburgu, pogledala na zaslon in uzrla dnevnik. Avstrija je lahko takrat o nastopu na Euru le sanjala, bila je nekaj razredov slabša kot zdajšnja reprezentanca, ponosna pa je bila na naju. V dnevniku na ORF so poudarili, kako sva se soigralca pri Lasku vpisala med strelce na tekmi v St. Denisu. Pa sta proti nam igrala tudi Zinedine Zidane in druščina. V vratih sem premagal samega Bartheza," je bil vesel, da jo je zagodel svetovnim prvakom, ki so se tekme s Sloveniji lotili z močno enajsterico.

Sestavljali so jo Barthez, Thuram, Lizarazu, Blanc, Vieira, Deschamps, Leboeuf, Pires, Zidane, Henry in Dugarry. V nadaljevanju so pred 60 tisoč gledalci na Stade de Franceu zaigrali še številni zvezdniki (dvakratni strelec Davide Trezeguet ter Petit, Micoud in Vairelles), na klopi pa sta med drugim ostala Karembeu in Desailly.

Takrat pomisliš na vse, kar si pretrpel v karieri

Zinedine Zidane in Aleš Čeh. Prvi je danes trener madridskega Reala, drugi pa pomočnik slovenskega selektorja. | Foto: Zinedine Zidane in Aleš Čeh. Prvi je danes trener madridskega Reala, drugi pa pomočnik slovenskega selektorja. "Prvi polčas smo dobili z 2:0, a se med polčasom v slačilnici skoraj sprli, zakaj ni bilo 3:0. Imeli smo še nekaj priložnosti. Dobro, na koncu smo izgubili z 2:3 in zadnji gol prejeli tik pred koncem. A to ni toliko pomembno, všeč nam je bil predvsem občutek, kako smo dvakrat pokvarili načrte svetovnemu prvaku v Parizu, meki nogometa," se je spominjal srečanja, ki je ponudil dva različna polčasa.

Kako je zatresti francosko mrežo na štadionu, kjer bo 10. julija potekal finale evropskega prvenstva? "Ko gre pred polnim štadionom žoga v gol, je to izjemen občutek. Med tekmo se ne slišiš med seboj, saj je bilo 60 tisoč gledalcev, potem pa v trenutku, ko dosežeš zadetek, zavlada tišina. Vsaj pet ali šest sekund. Kot da bi nastal vakuum ali pa bi iz elektrike izpulil zvočni kabel, vse je tiho. To je nenavadno vrhunski občutek. Prej so francoski navijači tulili, nato pa otrpnili. Taki trenutki zadovoljstva so tako veliki, da takrat pomisliš na vse, kar si pretrpel v karieri. Kako si treniral kot mulec, se potil na snegu ... V desetih sekundah se ti poplača vse. To so občutki, ki jih ne doživi vsak," je doživeto opisoval dogodke na dvoboju, ki se je zgodil pred dobrimi 16 leti.

Islandci ne umirajo v lepoti, a garajo

​Nekdanji slovenski reprezentant, pozneje tudi športni direktor Olimpije bo danes stiskal pesti za reprezentanco, ki ji je pred 20 leti zabil pet zadetkov na eni tekmi.

Bodo navijači Islandije danes dočakali nov čudež na evropskem prvenstvu v Franciji? | Foto: Bodo navijači Islandije danes dočakali nov čudež na evropskem prvenstvu v Franciji? "Islandci imajo dobrega selektorja, ki ve, kako lahko igrajo najboljše reprezentance. Ne umirajo v lepoti, ampak garajo in se borijo. Igrajo brez pritiska in niso živčni. Poželi so ogromne simpatije, a je vprašanje, kako se bodo borili proti Francozom, ki jim je lahko Anglija v poduk. Francozi se bodo po mojem mnenju dobro pripravili na Islandijo. Treba bo upoštevati tudi domače občinstvo, ozračje na štadionu, morda tudi manjšo pomoč sodnikov ... Francija je favorit, a ni rečeno, da bo zmagala. Njene možnosti so 70:30 v odstotkih, a nogomet je vedno nepredvidljiv," Udovič ni izključil možnosti, da bo Islandija poskrbela za ponoven podvig.

Zmagovalec četrtfinalnega dvoboja med Francijo in Islandijo, ki se bo v St. Denisu začel ob 21. uri, se bo v polfinalu pomeril z Nemčijo. Z njo se Udovič ni pomeril nikoli ...

Ne spreglejte