Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2016,
20.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kanu kajak Luka Žganjar Peter Žnidaršič

Četrtek, 2. 6. 2016, 20.40

6 let, 7 mesecev

Bron za kanuistični dvojec

Žnidaršič in Žganjar Sloveniji na SP priveslala odličje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Žnidaršič in Žganjar | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

Slovenski kanuistični dvojec Peter Žnidaršič in Luka Žganjar je na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah v Banja Luki osvojil bronasto odličje v klasičnem spustu.

Ljubljanska kanuista sta na SP v Bosno in Hercegovino odšla dobro pripravljena in optimistično razpoložena, saj sta verjela, da lahko tudi tokrat posežeta v svetovni vrh. To jima je uspelo že v prejšnjih sezonah, ko sta osvojila več kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih, postala pa sta tudi svetovna prvaka. A dozdajšnji uspehi so bili vezani na šprintersko preizkušnjo, klasični spust pa je veljal za njuno nekoliko šibkejšo točko.

Tokrat jima je na reki Vrbas uspela odlična vožnja in tudi z glasno podporo navijačev sta priveslala do tretjega mesta v klasičnem spustu. Pred slovenskim dvojcem so uvodno tekmo svetovnega prvenstva končali Francozi. Prvo mesto sta osvojila Louis Lapointe in Tony Debray, drugo pa Quentin Dazeur in Stephane Santamaria.

Nista pričakovala veliko

"Tekme sva se lotila z mirno glavo. Od nastopa niti nisva veliko pričakovala, ker sva predvsem šprinterja. Sva se pa tekme lotila resno." | Foto: Nina Jelenc "Tekme sva se lotila z mirno glavo. Od nastopa niti nisva veliko pričakovala, ker sva predvsem šprinterja. Sva se pa tekme lotila resno." Foto: Nina Jelenc

"Nisva vedela, kam spadava, saj lani na tej progi nisva prikazala najboljših rezultatov. Običajno nama ustreza bolj divja voda. Lani sva se v klasiki komajda uvrstila med deseterico. Po testih, ki smo jih opravili pred tekmo, se je izkazalo, da sva zelo napredovala.

Tekme sva se lotila z mirno glavo. Od nastopa niti nisva veliko pričakovala, ker sva predvsem šprinterja. Sva se pa tekme lotila resno. Vedela sva, kaj morava narediti. Imela sva tudi dobro taktiko. Veliko sva preprijemala veslo, sploh na mirni vodi, kar nama je omogočilo, da sva dvignila frekvenco, kar je lahko prednost. Očitno se je zelo izplačalo. Brez podpore navijačev ne bi šlo," je dejal Žganjar. Glavni nastop ju čaka v soboto, ko bodo na sporedu posamične tekme v šprintu na divjih vodah.

Na prvi skupni tekmi do desetega mesta

V konkurenci dvojcev je imela Slovenija še en čoln. Simon Hočevar in Maks Frančeškin (skupaj veslata šele dober mesec dni, saj je Hočevar prej veslal skupaj z Blažem Cofom, letos pa se je ta uvrstil v člansko reprezentanco v slalomu) sta bila na njuni prvi skupni tekmi deseta.

Simona Ovna je od brona ločilo šest sekund. | Foto: Nina Jelenc Simona Ovna je od brona ločilo šest sekund. Foto: Nina Jelenc

Oven za šest sekund ob bron

Blizu kolajni je bil tudi kajakaš Simon Oven, ki je že pred prvenstvom sodil v krog favoritov za kolajne. Bron se mu je izmuznil za šest sekund. Vodilna trojica je bila sicer zelo izenačena, saj so prve tri tekmovalce ločile le dobre tri sekunde. Zmagal je Belgijec Maxime Richard, ki se je na divje brzice znova vrnil po več letih nastopov v šprintu na mirnih vodah, drugi je bil Nemec Tobias Bong, tretji pa Francoz Remi Pete.

Anže Urankar je zasedel 14. mesto, Nejc Žnidarčič pa 44., saj je progo preveslal v povsem umirjenem ritmu. V letošnji sezoni se na treningih namreč ni preveč posvečal klasičnemu spustu, ampak vse stavi na nastop v šprintu. S štarta se je pognal tudi Vid Debeljak, a je odstopil.

V petek bodo na sporedu ekipne tekme v klasičnem spustu, v soboto posamične tekme v šprintu na divjih vodah, v nedeljo pa se bo prvenstvo končalo z ekipnimi tekmami v šprintu.
Ne spreglejte