Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 6. 2022,
19.53

Osveženo pred

9 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

svetovni pokal Innsbruck Janja Garnbret Janja Garnbret

Nedelja, 26. 6. 2022, 19.53

9 mesecev, 4 tedne

INNSBRUCK, ŠPORTNO PLEZANJE, SVETOVNI POKAL V TEŽAVNOSTI, FINALE

Dominanca Janje Garnbret v peklenskem kotlu Innsbrucka! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Janja Garnbret Innsbruck 2022 | Janja Garnbret se na tekmovališča vrača lačna zmag. Apetit je zadovoljila že na svoji prvi tekmi po daljšem tekmovalnem premoru. Na prvi tekmi sezone v težavnosti je deklasirala konkurenco.  | Foto KVÖ/Aufschnaiter

Janja Garnbret se na tekmovališča vrača lačna zmag. Apetit je zadovoljila že na svoji prvi tekmi po daljšem tekmovalnem premoru. Na prvi tekmi sezone v težavnosti je deklasirala konkurenco.

Foto: KVÖ/Aufschnaiter

Janja Garnbret je velika zmagovalka uvodne tekme v težavnostnem plezanju v Innsbrucku, ki je v petek gostil tudi sklepno dejanje balvanskega dela sezone. Triindvajsetletna Korošica je s premišljenim plezanjem deklasirala konkurenco, ki ji na zahtevni postavitvi smeri ni bila niti blizu. Tekmovanje je potekalo v peklenski vročini, še nekaj po 19. uri, ko se je začel boj najboljše osmerice, je živo srebro sililo k oznaki za 30 stopinj Celzija. Garnbretova je na prvi tekmi po daljšem tekmovalnem premoru v statistiko vpisala zmago št. 33, kar je največ v zgodovini športnega plezanja. V finalu sta nastopila še dva slovenska predstavnika, Vita Lukan je zasedla sedmo mesto, Luka Potočar pa je tekmo končal tik pod odrom za zmagovalce, na četrtem mestu.

Prva tekma v težavnostnem plezanju je tudi prva tekma za Janjo Garnbret, najboljšo športno plezalko zadnjih let, in prvo olimpijsko prvakinjo v zgodovini tega športa, ki si je v poolimpijski sezoni privoščila več kot dvainpolmesečni tekmovalni premor. Kot je povedala že pred finalom, ji je odmor izredno dobro del, kar je več kot odločno pokazala tudi v praksi.

Janja Garnbret | Foto: KVÖ/Aufschnaiter Foto: KVÖ/Aufschnaiter

V finalu je s premišljenim in umirjenim plezanjem splezala do višine 39+ in deklasirala konkurenco. Naslednje štiri tekmice so namreč zmogle le do višine 27+, mesta na statistični lestvici pa so si razdelile glede na doseženi čas.

Korejka Chaehyun Seo, ki je aktualna svetovna prvakinja v težavnosti, je zasedla 2. mesto, z enako višino, a slabšim časom je tretje mesto osvojila Američanka Brooke Raboutou.

Tekmo sta si ogledala tudi Janjina starša. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tekmo sta si ogledala tudi Janjina starša. Foto: Grega Valančič/Sportida

Četrto mesto je pripadlo Italijanki Lauri Rogora, ki je v finalu plezala zadnja, a ni bila kos superiorni Garnbretovi, peta je bila Japonka Natsuki Tanii (25+), šesta pa Natalia Grossman (22).

Druga slovenska predstavnica v finalu, Vita Lukan, je z višino 16 osvojila 7. mesto, ljubljenka avstrijske publike, domačinka Jessica Pilz, je po veliki napaki in skromni višini 8+ pristala na repu osmerice v finalu.

Mesto med najboljšo osmerico v finalu si je prislužila tudi Vita Lukan, ki je plezalni konec tedna v Innsbrucku sklenila s 7. mestom. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mesto med najboljšo osmerico v finalu si je prislužila tudi Vita Lukan, ki je plezalni konec tedna v Innsbrucku sklenila s 7. mestom. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zahvala postavljavcem smeri

Višine, ki so jih dosegle ostale tekmovalke, so dovolj zgovoren dokaz o zahtevnosti postavitve smeri. To je v prvi izjavi po zmagi potrdila tudi Garnbretova. "Res je, smer je bila izredno zahtevna, verjetno najtežja, kar smo jih kadarkoli plezali na tekmah svetovnega pokala, za kar sem izjemno hvaležna postavljavcem smeri. Obožujem zahtevne smeri in upam, da se bo trend v sezoni nadaljeval," si je po zmagi številka 33 v svetovnem pokalu zaželela 23-letna Garnbretova, ki se po tekmovalnem premoru na tekmovališča vrača spočita in s svežimi mislimi. Glede na to, da je nazadnje tekmovala 10. aprila in da že dolgo ni okusila tekmovalnega adrenalina in pritiska, je pred današnjo tekmo občutila nervozo. 

Zadnji gibi v finalni smeri: 

"Priznam, da sem bila pred finalom nekoliko živčna, dolgo je že, kar sem nazadnje tekmovala. Sicer pa sem izjemno uživala, lepo se je vrniti," sporoča olimpijska prvakinja. 

Garnbretova o zahtevnosti postavitve finalne smeri: 

Daljši pogovor z Janjo Garnbret si boste na Sportalu lahko prebrali v ponedeljek zjutraj.

Slovenija je v finalu imela še enega moškega predstavnika, Luka Potočar je pristal tik pod zmagovalnim odrom na 4. mestu (37). Zmagal je Američan Colin Duffy (38+), ki si je oder za najboljše razdelil z Japoncem Aojem Yurikuso (37+) in rojakom Jessejem Grupperjem (37+).

Luka Potočar je uvodno tekmo sezone v težavnosti končal na 4. mestu.  | Foto: KVÖ/Aufschnaiter Luka Potočar je uvodno tekmo sezone v težavnosti končal na 4. mestu. Foto: KVÖ/Aufschnaiter

V kvalifikacijah kar 12 slovenskih plezalcev in plezalk

V kvalifikacijah prve tekme v težavnosti te sezone je nastopila 12 slovenskih predstavnikov. Domen Škofic, drugi slovenski polfinalist med moškimi, je tekmovanje sklenil na 18. mestu. Lučka Rakovec in Lana Skušek sta si delili 18. mesto, Sara Čopar in Mia Krampl pa sta dosegli 21. mesto. V kvalifikacijah je Lucija Tarkuš končala na 55. mestu, Tjaša Slemenšek pa je bila 61. Milan Preskar je polfinale zgrešil za eno mesto na 27. mestu, Martin Bergant je bil 59.

Preberite še:

Janja Garnbret polfinale Innsbruck 2022
Sportal Kot da ne bi nikoli pavzirala: Janja zanesljivo v finale Innsbrucka, kjer bosta priložnost iskala tudi Vita in Luka
-let
Ne spreglejte