SiolNET. Sportal Drugi športi
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
INNSBRUCK, ŠPORTNO PLEZANJE, SVETOVNI POKAL V TEŽAVNOSTI, POLFINALE

Kot da ne bi nikoli pavzirala: Janja zanesljivo v finale Innsbrucka, kjer bosta priložnost iskala tudi Vita in Luka

0,30

termometer

Janja Garnbret polfinale Innsbruck 2022 | Janja Garnbret se je zanesljivo uvrstila v nedeljski finale. | Foto: Grega Valančič/Sportida
Janja Garnbret se je zanesljivo uvrstila v nedeljski finale. Foto: Grega Valančič/Sportida

V Innsbrucku se je danes pred polnim avditorijem plezalnega centra začela nova sezona svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, tudi s povratnico na tekmovališčih Janjo Garnbret, ki ima na mesto v osrčju Tirolske lepe spomine. V večernem polfinalu smo videli osem slovenskih predstavnikov, v nedeljski finale (19.00) so se uvrstili trije. Ob Garnbretovi, ki je dosegla vrh, še Vita Lukan in Luka Potočar.

Janja Garnbret družina Sportal Po "koroni" in 76 dneh tekmovalnega posta se na veliki oder vrača Janja Garnbret Zan Lovenjak Sudar Innsbruck 2022 Sportal Zan (Žan brez strešice) bo vztrajal, dokler mu ne uspe

Osem slovenskih plezalcev se je na Tirolskem zvečer odpravilo po finalno vstopnico v težavnosti, trije so si jo priborili. Najbolj zanesljiva je bila olimpijska prvakinja v kombinaciji Janja Garnbret, ki se je po več kot dvomesečnem tekmovalnem premoru v Innsbrucku vrnila med svetovno konkurenco. 

Janja Garnbret polfinale Innsbruck 2022 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Vrača se samozavestna

"Polfinale je bil lahek, poleg tega sem bila izredno mirna. Vedela sem, da če so smer preplezale Laura (Rogora) in Seo (Chae-hyun), potem jo lahko tudi jaz. Plezala sem mirno, premišljeno, res sem uživala. Prava Janja z nasmehom," je 23-letna Korošica razigrano razlagala po tekmi v Innsbrucku, kjer je leta 2018 osvojila naslov svetovne prvakinje v balvanih in kombinaciji ter naslov podprvakinje v težavnosti.

"Ko sem slišala, da so tudi ostale konkurentke smer splezale do vrha, je bil to zame pritisk, precej bolje plezam, če vem, da to ni uspelo še nobeni, saj mi to daje motivacijo. Samozavest sem pridobila s treningi in vedela sem, da sem vrha sposobna," je povedala olimpijska prvakinja, ki je bila najboljša že v kvalifikacijah.

V finale najboljše osmerice se je uvrstila tudi Vita Lukan. | Foto: Grega Valančič/Sportida V finale najboljše osmerice se je uvrstila tudi Vita Lukan. Foto: Grega Valančič/Sportida

V polfinalu so vrh smeri in preboj v finale dosegle še štiri plezalke: Italijanka Laura Rogora, Američanka Brooke Raboutou, Južnokorejka Chaehyun Seo in domačinka Jessica Pilz. V finalu bo nastopila tudi Vita Lukan, ki je z višino 40 osvojila 8. mesto in kot zadnja napredovala v finale. 

"Letos se mi zdi, da so dekleta v konkurenci naredila korak naprej. Če sem v preteklosti lahko naredila kakšno napako in sem se kljub temu uvrstila v polfinale, sem bila letos kar malce živčna, če mi bo uspelo. Občinstvo mi je dalo poseben zagon, zelo dobro vzdušje je bilo in kar nisem želela končati," je bila dobrega odziva občinstva, ki je po dveh letih koronskega premora do zadnjega kotička zasedlo prostor pod plezalno steno, vesela 21-letna Radovljičanka.

V ženski konkurenci so v polfinalu nastopile še štiri Slovenke, Lana Skušek in Lučka Rakovec sta končali na 18. mestu, Mia Krampl in Sara Čopar pa na 21.

Luka Potočar se je v finale uvrstil s četrtim rezultatom. | Foto: Grega Valančič/Sportida Luka Potočar se je v finale uvrstil s četrtim rezultatom. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tudi med plezalci bo Slovenija v nedeljo imela svojega predstavnika. Luka Potočar, svetovni podprvak v tej disciplini, ki je v predtekmovanju postavil peti rezultat, je bil v polfinalu četrti (41+). Domen Škofic je na 14. mestu ostal brez finala. 

"Vesel sem bil, da se mi je uspelo uvrstiti v polfinale, to je zame potrditev, da sem v res dobri formi. Tudi pritiska sem se z leti navadil, tako da mi pritisk in pričakovanja, ki ju prinašajo tekme, ne povzroča posebnih težav. Tudi smer mi je bila dokaj všeč. Do točke, kjer sem padel, nisem prav veliko počival. Zame je najbolj pomembno, da sem že na prvi tekmi sezone v finalu," se je smejalo 20-letnemu Potočarju. 

V moškem polfinalu sta se najbolje znašla Japonec Ao Yurikusa in Američan Jesse Grupper (oba +45).

Nedeljski finale se bo začel ob 19. uri.

Fotogalerija z dopoldanskih kvalifikacij (foto: Grega Valančič)
1 / 20
2 / 20
3 / 20
4 / 20
5 / 20
6 / 20
7 / 20
8 / 20
9 / 20
10 / 20
11 / 20
12 / 20
13 / 20
14 / 20
15 / 20
16 / 20
17 / 20
18 / 20
19 / 20
20 / 20
Janja Garnbret Innsbruck 2022 Sportal V večerni polfinale osem Slovencev, vključno z Garnbretovo in Potočarjem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin