Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 5. 2023,
9.35

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Katja Debevec Natalia Grossman plezanje

Nedelja, 21. 5. 2023, 9.35

11 mesecev

Svetovni pokal v plezanju

Zmaga Grossmanovi, edina slovenska polfinalistka 13.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Natalia Grossman | Natalia Grossman | Foto Guliver Image

Natalia Grossman

Foto: Guliver Image

Natalia Grossman je zmagovalka tretje tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani. V domačem Salt Lake Cityju je v finalu edina osvojila vse štiri vrhove in prepričljivo ugnala tekmice. V polfinalu je kot edina Slovenka nastopila Katja Debevec in zasedla končno 13. mesto.

Sedemindvajsetletna Katja Debevec se je z 19. mestom v kvalifikacijah kot edina Slovenka prebila v nadaljnje boje. V polfinalu je bila nato 13. z enim osvojenim vrhom ter tremi conami. "V nasprotju s pripravljalnim obdobjem, kjer mi je vse potekalo po načrtu, so se mi v sezoni začele stvari podirati, s poškodbami. Poškodovala sem si obe rami, pred odhodom v ZDA pa sem si poškodovala še prst na nogi. Zelo sem bila vesela uvrstitve v polfinale, zadovoljna sem bila tudi z nastopom v polfinalu. Zdaj je v načrtu zdravljenje poškodb in nov napad na višja mesta," je po tekmi povedala Katja Debevec.

V finalu je najbolje plezala Američanka Natalia Grossman, ki je tako v kvalifikacijah, polfinalu kot finalu najboljše šesterice preplezala vse pripravljene smeri in zanesljivo odnesla prvo zmago letos. Drugo mesto je pripadlo Francozinji Oriane Bertone, tretje pa še eni domačinki in zmagovalki prve postaje svetovnega pokala na balvanih v japonskem Hachiojiju, Brooke Raboutou.

Katja Debevec | Foto: Grega Valančič/Sportida Katja Debevec Foto: Grega Valančič/Sportida V kvalifikacijah sta poleg Debevčeve nastopili še dve Slovenki, Lucija Tarkuš je bila 29., Julija Kruder pa 43.

Na mednarodne tekme se po poškodbi palca na levi nogi še vedno ni vrnila zvezdnica tega športa Janja Garnbret, v ZDA pa prav tako niso odpotovali Mia Krampl, Anže Peharc in Luka Potočar.

Moški bodo tekmovanje zaključili v noči na ponedeljek s polfinalom oziroma finalom. Slovenci ne bodo plezali, saj je Jernej Kruder kvalifikacije sklenil na 42. mestu, medtem ko Gregor Vezonik ni plezal.

Kruder je v Združenih državah Amerike postal rekorder po številu nastopov na balvanskih tekmah svetovnega pokala. Skupno je zbral 84 nastopov na tekmah v tem tekmovanju. "Magična stotka se bliža in upam, da bo do takrat rekord še moj. Plezanje ni bilo slabo, a se nekako ne sestavi za polfinale. Vedno zmanjka ena malenkost," pa je iz ZDA sporočil rekordni Celjan, ki je zadnjič plezal v balvanskem finalu na evropskem prvenstvu lani avgusta v Münchnu, ko je bil šesti.

Katja Debevec Innsbruck 2022
Sportal Samo ena slovenska polfinalistka na balvanih v Utahu
Ne spreglejte