Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 9. 2021,
19.15

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

1

Natisni članek

Vita Lukan Lučka Rakovec plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret

Sobota, 4. 9. 2021, 19.15

2 leti, 7 mesecev

Kranj, svetovni pokal v športnem plezanju (finale)

Ob slovesu legende izjemen slovenski dan v Kranju #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

1

Plezanje Kranj | Janja Garnbret je tudi mesec dni po olimpijskih igrah v izjemni formi. Z zmago na tekmi v težavnosti v Kranju je dosegla že svojo 31. zmago v svetovnem pokalu in 18. v težavnosti.   | Foto Ana Kovač

Janja Garnbret je tudi mesec dni po olimpijskih igrah v izjemni formi. Z zmago na tekmi v težavnosti v Kranju je dosegla že svojo 31. zmago v svetovnem pokalu in 18. v težavnosti.

Foto: Ana Kovač

Zadnje dejanje svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v dvorani Zlato polje v Kranju se je odvilo povsem po slovenskih notah. Olimpijska prvakinja Janja Garnbret je bila znova nepremagljiva in je z 31. zmago v svetovnem pokalu postala najuspešnejša plezalka v zgodovini, Luka Potočar pa se je z drugim mestom prvič povzpel na zmagovalni oder v članski konkurenci. Kranjsko prizorišče, kjer je dosegla kar štiri zmage svetovnega pokala, je za konec svoje tekmovalne kariere izbrala Mina Markovič, piko na i pa je svoji športni karieri postavila tudi Tjaša Kalan, po novem Tjaša Primožič.

Janja Garnbret Zoran Janković
Sportal Kje in kdaj se bo uresničevala Jankovićeva obljuba Janji Garnbret?

Med šestnajsterico finalistov zadnje tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju je bilo kar šest slovenskih plezalk in plezalcev.

Domen Škofic, zmagovalec kvalifikacij, je pristal tik pod zmagovalnim odrom. Dosegel je sicer isto višino (31+) kot srebrni Luka Potočar in tretjeuvrščeni Nemec Sebastian Halenke, a je o končnem vrstnem redu odločala boljša uvrstitev v polfinalu.

Luka Potočar je pred domačimi navijači prvič stopil na zmagovalni oder v članski konkurenci (2. mesto).  | Foto: Ana Kovač Luka Potočar je pred domačimi navijači prvič stopil na zmagovalni oder v članski konkurenci (2. mesto). Foto: Ana Kovač

Luka Potočar do prvih stopničk v članski konkurenci

Milanu Preskarju se je nastop v njegovem prvem finalu svetovnega pokala nekoliko ponesrečil (sedmo mesto), zato pa je bil toliko uspešnejši 19-letni Potočar, ki je sezono težavnostnega plezanja sklenil na odličnem drugem mestu, kar je izjemen obet pred bližajočim se svetovnim prvenstvom v Moskvi (16. do 21. september).

"To je bila najboljša tekma v mojem življenju. V finalu sem pokazal tisto, kar znam. Tekmovati pred domači gledalci je res poseben posebnega. Najprej sem bil vesel, da sem prišel v finale, tam pa mi je bilo domače občinstvo v veliko pomoč, da sem osvojil drugo mesto," je povedal Jeseničan, ki je sezono težavnosti končal na visokem 4. mestu v skupnem seštevku. V sezoni je bil v težavnosti najbolj konstanten Italijan Stefano Ghisolfi.

Zmagovalna trojka: Higuchi, Potočar in Halenke.  | Foto: Ana Kovač Zmagovalna trojka: Higuchi, Potočar in Halenke. Foto: Ana Kovač

Svoje premierne zmage v svetovnem pokalu se je v Kranju razveselil 28-letni Japonec Masahiro Higuchi, ki ni skrival izjemnega navdušenja ob novem rezultatskem mejniku. V članski konkurenci je šele drugič stopil na zmagovalni oder. Tudi bron iz leta 2018 je osvojil v Kranju. 

Finale moški (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 10

Tudi v ženskem finalu so številni navijači v dvorani Zlato polje lahko spodbujali tri slovenske plezalke. Janja Garnbret, ki ji je enomesečni premor po olimpijskem triumfu očitno dobro del, je bila ponovno nepremagljiva.

Slovenski ljubitelji športnega plezanja so lahko v živo pospremili jubilejno 10. zmago slovenskih plezalcev v Kranju.  | Foto: Ana Kovač Slovenski ljubitelji športnega plezanja so lahko v živo pospremili jubilejno 10. zmago slovenskih plezalcev v Kranju. Foto: Ana Kovač

Svojo statistično zbirko je dopolnila z 31. zmago v svetovnem pokalu, s čimer je po številu zmag prehitela izjemno Korejko Jain Kim in postala najuspešnejša plezalka v zgodovini.

To je tudi 18. zmaga Garnbretove v težavnosti, ki je povsem nenačrtovano zmagala še v skupnem seštevku svetovnega pokala v tej disciplini, in to kljub temu, da je nastopila zgolj na treh od petih tekem, a na vseh treh zmagala.

Finale, dekleta (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 27

Kot je povedala po tekmi, do kranjske tekme goji mešane občutke. "Ko sem prihajala pod steno, sem se spomnila tekme leta 2019, ko sem obtičala v polfinalu in me je malce zaskrbelo. Mislila sem, da na domači tekmi ne bo stresno, da bom plezala brez pritiska, pa seveda ni bilo tako. Moj perfekcionizem mi takega razmišljanja enostavno ne dopusti," je priznala prva zvezdnica športnega plezanja, ki je poskrbela za 10. slovensko zmago na tekmi v Kranju.

22-letni Korošici sta se na zmagovalnem odru pridružili Korejka Chaehyun Seo, osma z olimpijskih iger v Tokiu, in Američanka Natalia Grossman.

Zmagovalna trojka: Garnbret, Seo in Grossman.  | Foto: Ana Kovač Zmagovalna trojka: Garnbret, Seo in Grossman. Foto: Ana Kovač

V finalu sta slovenske barve zastopali še Vita Lukan in Lučka Rakovec, ki sta sklepno dejanje težavnostne sezone zaključili na petem oziroma šestem mestu.

Današnja tekma je predstavljala tudi labodji spev kranjske stene, ki ne dosega več standardov, ki jih zahteva organizacija tekme svetovnega pokala, in se poslavlja od tega nivoja tekmovanja, od svoje tekmovalne kariere pa sta se danes tudi uradno poslovili Mina Markovič, ena najuspešnejših slovenskih športnic in plezalka, ki je orala ledino slovenskega športnega plezanja, ter Tjaša Kalan, poročena Primožič.

Tjaša Kalan Primož in Mina Markovič sta se poslovili od tekmovanj.  | Foto: Ana Kovač Tjaša Kalan Primož in Mina Markovič sta se poslovili od tekmovanj. Foto: Ana Kovač

Intervju z Mino Markovič, zmagovalko 22 tekem svetovnega pokala, evropsko prvakinjo v težavnosti (2015) in svetovno podprvakinjo v isti disciplini (2016), zmagovalko svetovnih iger (olimpijskih iger za neolimpijske športe) in še bi lahko naštevali, si boste na Sportalu lahko prebrali jutri dopoldne.

Janja Garnbret
Sportal "Če tekma ne bi bila v Kranju, na njej ne bi nastopila"
Ne spreglejte