Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2015,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dejan Zavec boks

Torek, 14. 4. 2015, 18.25

8 let

Zavec poskočil po lestvici in zdaj spet pogleduje proti Ameriki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec je v supervelterski kategoriji dosegel drugo zmago in se z njo povzpel po svetovnih lestvicah. Obljublja, da ga bomo v ringu videli vsaj še dvakrat.

Dejan Zavec je v soboto pred polnimi tribunami mariborske dvorane Tabor po soglasni odločitvi sodnikov (Brahim Ait Aadi 115:114, Zvonko Rukavina 118:112, Jean-Marcel Nartz 117:112) premagal Belgijca armenskega rodu Sašo Jengojana. S petintrideseto poklicno zmago je tudi poskočil po svetovnih lestvicah, portal boxrec.com ga zdaj med borci supervelterske kategorije uvršča na 15. mesto.

Že jeseni spet v ringu?

"Vse to se mi še mora usesti v zavest, a gremo naprej. Moram se pogovoriti z ekipo, poiskati moramo nove cilje. Tam nekje v septembru, oktobru ali novembru pa že lahko pričakujemo nov dvoboj," načrte za prihodnost razkriva slovenski as, ki pri zrelih 39 letih torej še ne razmišlja o upokojitvi.

"Glede na kakovost življenja in treningov, kar poudarjam že kar nekaj časa, pravzaprav od svojega 35. leta naprej, se je starostna meja močno dvignila. Seveda je dejstvo, da še deset let pač ne bom boksal, pa tudi pet ne, niti tri, vse preostalo pa bo pokazal čas. Pri teh letih moram razmišljati tudi o poškodbah, sposobnosti regeneracije in še marsičem, ampak menim, da bo vse prišlo ob pravem času," pravi o težavah zrelih let, a v isti sapi dodaja: "Zagotavljam pa lahko še kakšno borbo ali dve, nato bom videl. Morda bom nato sposoben še dveh dvobojev (smeh)."

Supervelterska kategorija mu ustreza, a če se bo ponudila priložnost …

V supervelterski kategoriji (do 69,85 kilograma) je odboksal še drugi dvoboj in je vesel, da se mu pred vsakim dvobojem ni več treba izčrpavati še s hujšanjem. "Ta kategorija mi je pisana na kožo, prihranim res veliko energije in bilo bi jo nesmiselno spet menjati," še pojasnjuje na Ptuju rojeni Haložan, a poudarja, da je to odvisno tudi od morebitnih dogovorov za prihodnji dvoboj: "Seveda, če pa bi se pojavila možnost, da se spopadem s kakšnim res zvenečim imenom, sem pripravljen stopiti tudi nazaj v veltersko kategorijo."

"Amerika je še vedno aktualna tema"

Zavec bi bil spet rad del boksarskega cirkusa v Združenih državah Amerike, kjer se zbirajo najboljši borci, z dvoboji služijo velike vsote, vse skupaj pa je tudi medijski spektakel, ki ga drugje na svetu pač ni mogoče doživeti. "Veliko se pogovarjamo o tem prehodu čez lužo. Amerika je še vedno aktualna tema, čeprav smo se skozi ta potovanja kar veliko naučili. Morda bo prišla tudi kakšna gora k Mohamedu in ne kot vselej Mohamed k gori," pravi in dodaja: "Morda so to iluzije, a včasih si vendarle lahko drznemo malo sanjati, da bo Amerika prišla k nam."

Možnosti je veliko, na bolj konkretne informacije pa bo treba malo počakati

V supervelterski kategoriji kraljuje 24-letni Mehičan Saul Alvarez in je eden od le štirih borcev, ki so na lestvici portala boxrec uvrščeni pred Zavca, ki ne živi in dela v ZDA. Možnosti, da Zavec še tretjič v karieri vendarle odpotuje čez lužo, torej so. "V tem trenutku zelo težko kaj konkretnega povem. Dogaja se ves čas, pogovarjam se, imam kontakte … A če bi zdaj govoril nekaj čez palec, bi bilo to neresno. Lahko povem marsikaj, a če se ne bo uresničilo, bom videti kot lažnivec," še pravi novi svetovni prvak različice WBF in prosi za nekaj potrpežljivosti. "Že za ta dvoboj so minili dolgi pogovori in tudi za naslednjega bo treba najbrž počakati nekaj mesecev. Morda se bo zgodilo prej, ne vem. Vsekakor bo ob tem naslovu možnosti več, ampak ni vse odvisno od mene."

Možnosti za naslednji, Zavčev jubilejni 40. poklicni dvoboj, je več, pojasnjuje prvakov menedžer in organizator sobotnega boksarskega spektakla Tomaž Barada: "Odvisno je seveda od tega, kako hitro se bo Dejan sestavil, a če bomo dobili kakšno dobro ponudbo iz tujine, jo bomo z veseljem sprejeli. Druga možnost pa je, da naslov svetovnega prvaka še enkrat ali dvakrat brani tu, v Sloveniji."

Ne spreglejte