Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
29. 8. 2013,
19.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenija Bolgarija

Četrtek, 29. 8. 2013, 19.52

8 let

Zapomnili si bodo Hoče: na kolenih velika Bolgarija

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odbojkarji Slovenije so pripravljalni turnir v Hočah začeli s presenetljivo zmago nad favorizirano Bolgarijo. Domači odbojkarji so zmagali s 3:1 v nizih.

Če odštejmo tekme, ki jih je del slovenske reprezentance odigral skupaj z igralci ACH Volleyja, je bila tekma z Bolgarijo prva pripravljalna v sklopu EP pred domačimi gledalci. Slovenski selektor Luka Slabe je začel v postavi Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Dejan Vinčić, Alen Pajenk, Mitja Gasparini, na mestu prostega igralca pa je bil Jani Kovačič. Kdo je favorit, pred tekmo ni bilo dvoma, v skladu z napovedmi pa se je obračun tudi začel. Bolgari po povedli z 8:3 in 9:4, a kot kaže, so Slovenci pred številno publiko v Hočah imeli malce treme. Ko je ta splahnela in ko se je ogrel slovenski stroj, so kapetan Tine Urnaut in soigralci hitro ujeli Bolgare. Ni minilo veliko časa, ko so že povedli. Po izidu 1:0 so domači odbojkarji z 12:11 povedli še drugič na tekmi in gostujočemu trenerju ni preostalo drugega, kot da vzame minuto odmora.

Gasparini letel po igrišču Ta ni ravno zalegla, prednost slovenskih odbojkarjev je še narasla. Skozi ves niz je blestel Mitja Gasparini, ta je v primerjavi s svetovnimi in evropskimi kvalifikacijami izboljšal formo za dva razreda. Blestel je tako v napadu kot tudi pri servisu, kjer je žoge nad Bolgare pošiljal kot iz topa. Od sredine prvega niza pa do 22:22 je bil izid poravnan, potem pa je na sceno spet stopil Izoljan, ki je z asom Slovenijo popeljal do prve sklepne žoge, končni niz pa je z odličnim servisom postavil Matevž Kamnik (25:22).

Bolgari videli, da v Hočah ne bo šale Slovenci so še na krilih odlične igre v prvem nizu začeli drugega. Hitro so si priigrali nekaj točk prednosti in na prvi tehnični odmor odšli z naskokom treh točk (8:5). Kazalo je odlično, nato pa je na začetni udarec prišel Nikolaj Nikolov in slovenske sprejemalce ujel na levi nogi. Bolgarom je na račun njegovih izjemnih servisov uspel delni izid 5:0 (10:8). Tudi v nadaljevanju so pobudo imeli gosti, ves čas so imeli dve ali tri točke prednosti, a smo ob koncu, podobno kot v prvem nizu, spremljali napeto končnico, kjer pa so nekoliko več znanja pokazali izredno motivirani Bolgari. V njihovih očeh se je videlo, da prodajanje ugleda ni njihov cilj. Drugi niz se je končal s 25:23, Bolgari so tako izid v nizih izenačili na 1:1.

Čebulj zrežiral novo vodstvo Slovenije Tudi tretji niz je slovenski selektor začel v enaki postavi. V njej je bil tudi Tine Urnaut, ki ga je ob koncu drugega niza zamenjal Jan Pokeršnik. Varovanci Camilla Placija so tudi v tretje dejanje vstopili brez taktiziranja. Hitro so povedli, najvišje vodstvo je bilo pri izidu 9:5, a Slovenci niso vrgli puške v koruzo. Po zaslugi dveh blokov Kamnika je domačim odbojkarjem uspel niz 4:0, kar je tudi pomenilo prvo izenačenje v tretjem nizu (9:9). Tudi v nadaljevanju ni bilo popuščanja, Slovenci so držali korak s favoriziranimi Bolgari. Pri teh je bil pričakovano najbolj razpoložen Cvetan Sokolov, a tudi on je delal napake, v katere so ga predvsem prisilili slovenski odbojkarji. Pri vodstvu z 20:18 za Slovenijo je Bolgariji uspelo izenačiti. Sledila je minuta odmora na zahtevo domačega stratega, ta je znova prebudila Gasparinija. Sloveniji je priigral prednost dveh točk (22:20), tudi prvo sklepno žogo za osvojitev niza (24:23), a se četrtouvrščena ekipa z zadnjih olimpijskih iger ni predala. Todorov je poskrbel za vodstvo 25:24, Bolgari so vodili tudi pri 26:25, 27:26, nato pa je stvari v svoje roke prevzel mladi Klemen Čebulj, ki je poskrbel za vodstvo 28:27 in 29:28, sodeloval pa je tudi pri zmagoviti točki za 30:28, pri kateri mu je v bloku pomagal tudi Matevž Kamnik.

Slovenci v slogu prekaljenih mačkov Že dva osvojena niza proti tako sloviti ekipi, kot je Bolgarija, sta izjemen uspeh, a Slovenci so bili drugačnega mnenja. Četrti niz se je začel izenačeno, nobena ekipa si ni priigrala več kot točke prednosti. To je prvi uspelo Sloveniji, ki je na drugi tehnični odmor odšla s prednostjo 16:14. To prednost so varovanci čete Luke Slabeta obdržali tudi v nadaljevanju. Pri izidu je 19:18 je napadal Čebulj, ki je po mnenju vsega bolgarskega štaba zgrešil zadnjo linijo, a sodniki so se odločili drugače. Tudi jeza gostujočega trenerja ni pomagala in Slovenci so povedli z 20:18. Ko je po napaki gostov semafor kazal 22:19, so vsi v dvorani že razmišljali o veliki zmagi. In res je bilo tako. Slovenci so premagali veliko Bolgarijo (25:21), kar bo zagotovo velika spodbuda in motivacija za naprej, obenem pa pravi pokazatelj, da so Slovenci na pravi poti, da trenirajo dobro in da bodo na Danskem in Poljskem konec septembra lovili visoko uvrstitev.

Ne spreglejte