Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
17. 5. 2017,
18.37

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

#dopustujdoma #dopustujdoma supanje Na dopustu

Sreda, 17. 5. 2017, 18.37

3 leta, 11 mesecev

Zaljubiš se lahko že po prvem poskusu #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Sup | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

SUP-anje je pri nas prisotno razmeroma kratek čas, vendar je zanimanje zanj vedno večje. Omogoča uživanje v naravi in čeprav gre za vodni šport, ste lahko aktivni poleti, na primer na dopustu, pa tudi ob nizkih temperaturah.

SUP (Stand up paddle surf) je k nam prišel pred sedmimi ali osmimi leti, kmalu zatem so začeli ustanavljati prve klube. Čeprav gre za razmeroma mlad šport, je zanimanje zanj iz leta v leto večje. Vse pogosteje SUP-arje vidimo tudi poleti na morju. "Izredno hitro se razvija in tudi izredno veliko povpraševanja je po njem. Gre za razmeroma preprost šport, če se ga lotimo počasi in sistematsko. To pomeni, da nam nekdo stvar pokaže in razloži," nam je uvodoma razložil Damjan Možina iz SUP kluba.

Veliko se jih v SUP zaljubi že po prvem poskusu

Čeprav je SUP-anje na prvi pogled videti zapleteno, nam je Damjan zaupal, da se da osnov veslanja v stoje hitro usvojiti. "Z inštruktorjem se lahko SUP-anja naučite v uri ali uri in pol. To pomeni, da znate veslati, se ustavljati, obračati … Skratka, gre za čiste osnove. Da si na deski dejansko samostojen, pa mislim, da je treba preveslati 30 kilometrov."

SUP-anje je zelo dobro tudi za rekreacijo. | Foto: Thinkstock SUP-anje je zelo dobro tudi za rekreacijo. Foto: Thinkstock

Veliko se jih v ta šport zaljubi že po prvem poskusu, a kmalu lahko nastane težava z opremo. Na trgu je zmeraj več ponudbe in razmeroma težko je izbrati pravo. Naš sogovornik predlaga, da je najbolje, da tisti, ki si želi kupiti svojo desko in veslo, preizkusi opremo v eni izmed šol ali klubov. "Tista deska, ki je dobra za prvi mesec veslanja, lahko kmalu postane neprimerna."

Prevoz? S tem ni nobenih težav.

Nobenih težav ni niti pri prevozu, čeprav so deske dolge tudi več kot tri metre. Danes namreč že izdelujejo napihljive deske, ki so preproste za prevažanje. "Za rekreativca so napihljive deske primernejše – že zaradi skladiščenja in tudi zaradi prevoza. Trda deska bo sicer držala v vseh razmerah, medtem ko ima napihljiva deska nekaj mehkobe in fleksibilnosti."

"Za rekreativca so napihljive deske primernejše – že zaradi skladiščenja in tudi zaradi prevoza." | Foto: "Za rekreativca so napihljive deske primernejše – že zaradi skladiščenja in tudi zaradi prevoza."

Koliko kilometrov je dovolj za rekreativca?

Če gre samo za preživljanje časa v naravi, potem v uri in pol in s približno šestimi preveslanimi kilometri vsak naredi nekaj zase. Nekdo, ki se pripravlja na trening, lahko vesla tudi dvakrat na dan in bo preveslal 20 kilometrov. Obstajajo tudi tekmovanja za rekreativce, vendar gre pri tem bolj za zabavo in druženje.

Pojavljajo se bolečine, vendar zaradi nepravilne tehnike

Značilnih poškodb pri SUP-anju ni. Pojavljajo se bolečine v ramenih in hrbtu, ampak to se dogaja predvsem zaradi nepravilne tehnike veslanja. V šolah za SUP je ravno zaradi tega precej časa namenjenega pravilni tehniki veslanja. "Fizioterapevti SUP radi vključujejo v terapije, saj pri tem dela vse telo. To je ena redkih aktivnosti, ko energijo z rok prenašamo na podplate. Sploh otroci dobijo ogromno koordinacije. Za njih je to resnično super šport," nam je še povedal Možina.

Manca Notar in Neža Jarc sta uspešni tudi na tekmovalnem področju. | Foto: Facebook Manca Notar in Neža Jarc sta uspešni tudi na tekmovalnem področju. Foto: Facebook Uspešni tudi na tekmovalnem področju

SUP-anje vse večje razsežnosti dobiva tudi v tekmovalnem smislu. Pri nas je trenutno daleč najuspešnejša Manca Notar, ki ima za seboj vrsto vrhunskih rezultatov. Zadnji večji uspeh je bilo tretje mesto na svetovnem prvenstvu na Fidžiju.

V zadnjem času zelo napreduje tudi Neža Jarc, ki je pred nekaj leti s kajaka na divjih vodah presedlala na SUP. Tudi Neža je prepričana, da je SUP primeren za vso družino. "Prav tako je dober za rekreacijo in ni se težko naučiti veslati na deski, vendar moramo imeti primerno desko. Deska pa je prijetna tudi za otroke, saj lahko na njej ležijo, sedijo ali pa tudi stojijo," nam je zaupala Neža Jarc.

Ne spreglejte