Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2022,
7.41

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

trening vadba športna oprema PR članek

Ponedeljek, 16. 5. 2022, 7.41

1 leto, 11 mesecev

Za učinkoviteljši trening izberite pravo opremo!

Oglasno sporočilo
Vita

Pod športno opremo spada veliko stvari. Poleg volje, ki je bistven dejavnik vsakega športnika, pridejo na vrsto tudi športna oblačila. Pri tem je pomembno, da izberete tista, ki so narejena iz bolj kakovostnih in na otip prijetnejših materialov.

Pod športna oblačila spadajo predvsem spodnje perilo, aktivne majice, pajkice, trenirke, kratke hlače, športni copati, nogavice in v poletnih mesecih tudi športni natikači.

Športno perilo

Če se želite v hladnih jutranjih dneh počutiti prijetno, potem morate poskrbiti za prvi sloj vaših oblačil sem spada športno perilo.

Gre za sloj, ki se dotika vaše kože in je med glavnimi predstavniki udobja. Priporočljivo je, da ste oblečeni po plasteh in nad športno majico oblečete tudi puli. Le-ta hitro odvaja vlago in je dovolj topel, da vas pri povečani hitrosti, kot je kolesarjenje ali tek, ne bo zeblo.

Ko izbirate svoje športno perilo, bodite pozorni na:

  • Material, iz katerega je narejeno.
  • Težo perila – na voljo imate zelo lahka, srednje lahka in težja športna perila.
  • Oprijem – perilo se mora čvrsto prilegati vašemu telesu in naj ne bo ohlapno.

Vita | Foto:

Če boste izbrali sintetično športno perilo iz poliestra, najlona ali polipropilena, se vam bo perilo hitro sušilo, v primeru, da se boste preznojili. Značilnost omenjenega materiala je tudi dolga obstojnost in zadrževanje neprijetnega vonja. Da bodo vsi našteti pogoji izpolnjeni, pa morate izbrati boljše športno perilo priznanih blagovnih znamk.

Športna oblačila in dodatki

Pod športna oblačila in dodatke spadajo tudi nogavice. Nogavice vam bodo pomagale preprečiti nastanek žuljev, zato ne smejo biti prevelike. Predvsem vam bodo pomagale pri bolj intenzivnih športih, kot jeso smučanje, tek in fitnes, saj so naše noge tu zelo obremenjene.

Ko izvajamo vaje v fitnesu, lahko uporabimo posebne kompresijske nogavice, ki imajo dodatno ojačane prste in peto, kar nas ščiti pred poškodbami. Tako kot nas visoke superge ščitijo na košarki, nas kompresijske nogavice ščitijo pred udarci in poškodbami pri fitnesu ali drugih skupinskih športih.

Za vse tiste, ki imate daljše lase, pridejo prav tudi trakovi za lase, ki vam bodo pomagali, da vas vaša pričeska ne bo motila. Gre za raztegljive trakove z silikonsko podlago za boljši oprijem.

Drugi nujni dodatek je tudi športna torba, kamor boste shranili vsa svoja oblačila in preostale higienske pripomočke. Torba je lahko kot potovalka, nahrbtnik ali v kombinaciji obojega. Nekatere športne torbe imajo možnost, da jih nosite kot nahrbtnik ali kot torbo, kar je odlična kombinacija.

Pri torbi je priporočljivo, da imate še dodatni predal, kamor spravite svoja mokra oblačila po treningu.  Tako jih ne mešate s čistimi oblačili ali tehničnimi pripomočki (telefon, denarnica, tablica). Vsak dodatni žep za steklenico ali bidon je več kot dobrodošel.

Športne majice

Športne majice lahko izberemo z rokavi ali brez. Poznamo tudi aktivne majice proti znojenju, kjer izbiramo med majicami iz bombaža, najlona, poliestra, gore-texa, polipropilena in materiala x-static, ki ne oddaja vonja, saj vsebuje srebro. Bombaž ni priporočljiv za intenzivne in bolj naporne treninge, saj ne odvaja dobro vlage.

Vita | Foto:

Če vam je slog zelo pomemben, se lahko odločite med slim-fit majico ali navadno majico. Tudi ovratnik imate lahko klasični ali z V-izrezom.

Nasveti pri izbiri športne majice:

  • Majica naj vam seže do pasu.
  • Ramenski šivi naj segajo do dna ramenske linije.
  • Kratki rokavi naj segajo do polovice vašega bicepsa.

Glede na vrsto športa (tek, fitnes, joga, pohodništvo, smučanje, deskanje na vodi) pa izberite sebi primerno majico.

Tekaške hlače

Če radi tečemo v jutranjih urah, ko je še hladno, moramo poskrbeti, da nas ne bo zeblo. Velja pravilo: tople mišice so vesele mišice. Tekaške hlače nas bodo grele in nas ohranjale tople, predvsem med odmori, ko se ustavimo. Ker s treniranjem želimo napredovati, moramo poskrbeti za ovire, ki nam napredek lahko omejujejo.

Vita | Foto: Z dolgimi hlačami bomo pred mrazom ali padcem zaščitili svoja kolena. Ker človeško telo ni dobro zasnovano za ohranjanje toplote pogačične tetive v kolenu, izpostavljanje hladnim temperaturam ni priporočljivo.

Ko boste izbrali sebi primerne tekaške hlače, skoraj ne boste opazili, da jih nosite. Občutek bo zelo prijeten. Ne boste jih čutili, nič vam ne bo plapolalo ali vas motilo okoli gležnja. Za tekaške hlače je tudi znano, da imajo žepe in odsevnike, kjer boste dobro vidni tudi ponoči. To še posebej velja za tiste, ki radi tečejo v večernih urah.

In ne pozabite, da vam bodo tekaške hlače dale videz pravega tekača.

Športne pajkice

Za tiste, ki jih dolge hlače ali trenirke ovirajo pri teku, so primere tudi pajkice. Glavna naloga pajkic je, da vas pri treniranju (fitnes, tek, skupinski športi) ne ovirajo. Čedalje več moških se odloča za pajkice v primerjavi s kratkimi hlačami, da jim je med tekom toplo. Največja razlika med pajkicami in tekaškimi hlačami je v vidljivosti in dodatnih žepih. Žal pajkice nimajo žepov, zato se boste v tem primeru morali znajti drugače.

Športni natikači

Športne natikače nosimo v poletnih časih. Natikačev ne morete uporabljati za tek ali daljše pohode, lahko pa jih uporabljate za krajše razdalje in sprehode. Pogosto se jih uporablja tudi po tuširanju po športnih dejavnostih.

Kako preveriti natikače

Izberite si takšne, ki jih minimalno lahko upognete. Če izberete natikače, ki jih brez težav zvijate in prepognete na polovico, potem vas bodo po sprehodih bolele noge. Dobri natikači se upognejo le toliko, kolikor se morajo prilagoditi vaši nogi, ko hodite. Pogosto si izberemo tudi premajhne natikače, zato rajši vzemite pol številke večje, kot da vam malce pete gleda čez rob.

Če boste natikače uporabljali le po tuširanje ali za hojo po plaži, izberite takšne, ki se vam bodo hitro sušile in imele dobro oblazinjenje.


Naročnik oglasne vsebine je SPLETNIK D.O.O.

Ne spreglejte