Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
9.26

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

plavanje Gretchen Walsh

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 9.26

1 teden, 2 dneva

Potrdila olimpijski nastop

Gretchen Walsh svetovni rekord nadgradila z uvrstitvijo na OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Gretchen Walsh | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Novopečena ameriška svetovna rekorderka Gretchen Walsh, ki je že v polfinalu ameriških olimpijskih kvalifikacij postavila svetovni rekord na 100 metrov delfin s časom 55,18, je v finalu z zmago in s časom 55,31 potrdila nastop na prihajajočih poletnih olimpijskih igrah v Parizu.

Enaindvajsetletnici sicer ni uspelo izenačiti svetovnega rekorda, ki ga je odplavala dan prej v polfinalu. je pa Američanka vseeno postavila drugi najhitrejši čas v zgodovini, potem ko je pred tem zrušila rekord Švedinje Sarah Sjoestroem (55,48) iz Ria 2016.

"Še vedno sem v šoku. Sploh ne vem, kaj naj rečem. Uvrstitev v ekipo je bil največji cilj, svetovni rekord pa je popolna norost," je po zmagi dejala mlada plavalka.

Torri Huske, svetovna prvakinja 2022, je z osebnim rekordom 55,52, pa tudi četrtim najboljšim časom v zgodovini, končala na drugem mestu in si priborila vstopnico za Pariz. Brez je ostala tretja Regan Smith, nekdanja svetovna rekorderka hrbtno bo morala nastop na OI iskati v drugih disciplinah.

Ameriške olimpijske kvalifikacije sicer potekajo v Lucas Oil Areni, kjer domuje moštvo Indianapolis Colts iz lige ameriškega nogometa NFL.

Uvrstitev na igre je pred tem že potrdila sedemkratna olimpijska zmagovalka Katie Ledecky, ki se je uvrstila na svoje četrte igre. V Parizu bo nastopila po zmagi na 400 m prosto. Tokrat je bila najhitrejša še v polfinalu na 200 m prosto.

Vstopnico si je na 400 m mešano sinoči priboril 22-letni Carson Foster, ta je s tretjim mestom za las zgrešil prejšnje igre v Tokiu. Izkušeni 30-letni Nic Fink pa je zadržal zmago na 100 m prsno.

Preberite še:

Neža Klančar
Sportal Čakanje na Nežo Klančar: Sreča nam ni šla na roko
Gretchen Walsh
Sportal Walsh postavila svetovni rekord že v polfinalu kvalifikacij v ZDA
Ne spreglejte