Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2015,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rajko Hrvat veslanje finale

Četrtek, 3. 9. 2015, 11.53

8 let

Veslač Hrvat pred življensko priložnostjo, dvojnemu dvojcu spodletele OI 2016

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski veslač v lahkem skifu Rajko Hrvat se je zanesljivo uvrstil v veliki finale svetovnega prvenstva v Aiguebelettu v Franciji, slovenski dvojni dvojec pa je izpadel v četrtfinalu.

Rajko Hrvat je v svoji polfinalni skupini zmagal pred Srbom Milošem Stanojevićem in Američanom Nicholasom Trojanom, izpadel pa je branilec naslova svetovnega prvaka, Italijan Marcello Miani.

Iz druge polfinalne skupine so se v veliki finale, ki bo na sporedu v petek ob 12.35, uvrstili Britanec Jamie Kirkwood, Nemec Konstantin Steinhubel in Novozelandec Adam Ling.

Hrvat je spet počasneje startal, kar je njegova navada, saj je precej manj eksploziven od tekmecev, tako da je bil na prvim 500 metrih tretji, za Srbom Stanojevićem in Američanom Trojanom. V drugi četrtini proge je prehitel Američana in dohitel Srba, ki ga je v nadaljevanju tudi prehitel. Rahlo prednost je vzdrževal skozi srednji del proge in jo še povečal v samem zaključku tekme, tako da je v cilju znašala točno sekundo pred drugouvrščenim Srbom. V zaključku tekme je bilo sicer precej pestro za njim, saj sta se Američan in aktualni svetovni prvak Italijan Marcello Miani močno udarila za preostalo mesto v finalu. Uspešnejši je bil Američan, ki se je tako poleg našega veslača in Srba Stanojevića uvrstil v veliki finale.

"Tretja tekma je bila malo težja od prvih dveh, tako da sem se moral malo bolj konkretno potruditi za prehod v finale. Vesel sem in jutri grem na maksimum, jutri je vse mogoče. Po rezultatih sodeč, bo naš finale ena najbolj zanimivih tekem na prvenstvu. Izenačenost je velika, tako da bodo odločale malenkosti in mislim, da bom eden tistih, ki bo pokazal, da je najboljši. Nekaj imam še rezerve, iz teh treh zmag je moč še nekaj potegniti in mislim, da sem na dobri poti. Če bom pametno odpeljal in z nekaj manjšimi popravki, mi dober rezultat ne bo ušel," je dejal Hrvat.

Njegov trener Iztok Butinar prav tako ni skrival zadovoljstva: "Tekmo je odlično izpeljal, tako kot sva se dogovorila. Plan in izvedba sta bila tista prava, tako da je potem na koncu tudi zmagal. Zdaj nas čaka finale in glede na čase je vse v eni sekundi, tako da bo jutri res super tekma. Napovedovati je težko, zagotovo pa je cilj medalja."

Odločilna je bila tretja četrtina proge

Slovenska veslača Janez Zupan in Gašper Fistravec sta bila daleč od uvrstitve v polfinale svetovnega prvenstva. Slovenski dvojni dvojec je v svoji četrtfinalni skupini zasedel šesto mesto, v nadaljevanju pa se bo pomeril v malem polfinalu za uvrstitev v finale C ali D. V četrtfinalni tekmi sta bila Zupan in Fistravec na polovici proge še na tretjem mestu in v igri za napredovanje, v drugem delu pa nista več zmogla hudega ritma in sta izpadla iz polfinala. Tekmo je zmagala Hrvaška pred Kubo in Azerbajdžanom, pred slovenskim čolnom sta bila še Ukrajina in Argentina.

Slovenca sta startala odločno in s konkretnim ciljem uvrstitve v polfinale. Na prvih 500 metrih sta bila tik za vodilnima Hrvatoma, aktualnima svetovnima prvakoma, in z dobro sekundo prednosti pred Kubo in Azerbajdžanom, medtem ko sta Ukrajina in Argentina že precej zaostajali. V drugi četrtini je močno pritisnil Azerbajdžan in prešel na drugo mesto, medtem ko so se na mestih od tri do pet močno zgostile posadke Slovenije, Kube in Ukrajine.

Odločilna je bila tretja četrtina proge, kjer pa Zupan in Fistravec nista več zmogla visokega ritma, zato sta padla na peto mesto. Izgubila sta stik z vodilnimi in pred zadnjim merjenjem vmesnega časa povsem popustila. Hrvaška je brez težav zmagala z dolžino čolna prednosti, na drugem in tretjem mestu pa sta končala ostala polfinalista Kuba in Azerbajdžan.

Trener Jurše: Najpomembnejša tekma bo v petek

V zaključku tekme so ostale tri posadke, ki niso napredovale, povsem popustile in se s precejšnjim zaostankom odpeljale v cilj, na četrtem mestu Ukrajina, na petem Argentina in na šestem Zupan in Fistravec. V polfinale so se poleg Hrvaške, Kube in Azerbajdžana uvrstile še posadke Francije, Norveške, Velike Britanije, Litve, Avstralije, Italije, Nove Zelandije, Nemčije in Bolgarije.

Slovenca sta s tem ostala brez boja za uvrstitev med najboljših enajst posadk, prvih enajst mest na SP namreč vodi na olimpijske igre v Rio de Janeiro prihodnje leto.

"Sam vstop v tekmo je bil zelo dober, kar en čas sva bila druga in sva v bistvu nadzorovala neposredne tekmece. Vendar po polovici pa so se Azerbajdžanci in Kubanci pokazali kot premočni in enostavno nisva mogla slediti, tako da sva bila v drugem delu primorana popustiti. V tem trenutku sva razočarana, ampak tu je še vedno polfinale C/D, kjer bo še potrebno stisniti maksimum," je po tekmi dejal Fistravec.

Trener Dušan Jurše pa je pojasnil: "Odločiti smo se morali za precej napadalno taktiko, poskušali smo držati ukrajinsko ekipo, ki je bila v drugi polovici močnejša, vendar pa tudi njej pravzaprav ni uspel preboj naprej. To je trenutno kapaciteta naše ekipe in sedaj se bo treba usmeriti v jutrišnji nastop za C finale, kjer nas tudi čaka izjemno zahtevna naloga. Zunaj so namreč ostale ekipe, ki so se letos uspevale uvrščati tudi v finale svetovnih pokalov in na evropskem prvenstvu. Mislim, da bo tista res najpomembnejša tekma prav jutri. Kar bomo v tej in zadnji tekmi realizirali, bo tista realna slika naše kapacitete v letošnjem letu."

Ne spreglejte