Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
15.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Urša Kragelj Eva Terčelj Anže Berčič Luka Božič Benjamin Savšek Peter Kauzer

Torek, 26. 9. 2017, 15.38

6 let, 6 mesecev

SP v kajaku in kanuju na divjih vodah

Kajakaši do brona v ekipnih vožnjah, uspešni tudi spustaši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Žan Jakše | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

Za kajakaše in kanuiste na divjih vodah se je v Pauju v Franciji začelo svetovno prvenstvo. V torek so na sporedu ekipne tekme, kjer slovenski kajakaši osvojili bron. Nekoliko slabše so se odrezali kanuisti in kajakašice. Popoldan so na sporedu še ekipne vožnje v spustu na divjih vodah.

Slovenska kajakaška ekipa v sestavi Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše je na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Pauu osvojila bronasto kolajno na ekipni tekmi. Zmagala je češka ekipa pred francosko, vsa tri moštva pa so kolajne osvojila ob dotiku in dveh kazenskih sekundah.

Za Kauzerja je to šele druga moštvena medalja

"Sem kar zadovoljen, glede na to, da so bila vratca zelo nizka. Ne vem, če je katera ekipa odpeljala brez kazenskih sekund. Zase lahko rečem, da sem edino napako naredil v zadnjih protitočnih vratih, a ni vplivala na rezultat. Tam smo se dobro ujeli, Žan je priključil in lepo smo odpeljali do cilja. Na koncu smo vedeli, da bo blizu za kolajno, malo nam je bilo žal zaradi dvojke, a tudi drugi so grešili in bilo je dovolj. To je zame šele druga moštvena kolajna, čeprav sem nastopil že na enajstih svetovnih prvenstvih, tako da je luštno spet po dolgem času stati na stopničkah na moštveni vožnji."

Bronaste medalje se je veselili tudi Peter Kauzer starejši, oče in trener Kauzrja.

Ekipne vožnje so že končali kanuisti. Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so tekmovanje končali na petem mestu, medtem ko so bile kajakašice (Eva Terčelj, Ajda Novak in Urša Kragelj) na koncu štirinajste.

Benjamin Savšek na visoko uvrstitev računa tudi v posamičnih vožnjah. | Foto: Nina Jelenc Benjamin Savšek na visoko uvrstitev računa tudi v posamičnih vožnjah. Foto: Nina Jelenc Treningi so potekali po načrtih

Slovenski tekmovalci so se v Pau odpravili že pred dnevi. Kot sta nam povedala Benjamin Savšek in Peter Kauzer, so treningi potekali normalno. "Občutki so dobri. Za seboj imamo že veliko treninga in komaj čakam, da se vse skupaj začne. Upam, da bo vse steklo in da na progi ne bom delal večjih napak. Čoln imam nastavljen tako, kot je treba," je v ponedeljek povedal Savšek.

"Vse je tako, kot mora biti. Dobro se počutim in tudi treningi so potekali tako, kot je treba," je bil kratek Peter Kauzer, ki se z natrpanim urnikom ne obremenjuje. "Saj je za vse enako," je še povedal najboljši slovenski kajakaš.

Nejc Žnidarčič | Foto: Nejc Žnidarčič

Slovenski spustaši zaostali le za francoskimi

Slovenski spustaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven in Anže Urankar so na svetovnem prvenstvu v Pauu osvojili srebrne kolajne v moštveni vožnji. Slovenski mojstri brzic so zaostali le za Francozi (49,11), ki so bili 88 stotink sekunde hitrejši, tretje mesto so zasedli predstavniki Nemčije (+1,60).

V konkurenci kanuistov so Simeon Hočevar, Blaž Cof in Luka Žganjar zasedli tretje mesto (+5,44). Na enaki progi, kot so pred tem tekmovali slalomisti, so v spustu brez vratc najhitrejši čas postavili Francozi (53,50), drugo mesto je pripadlo Čehom (+0,07).

"V sprintu, pa čeprav ni vratc, je bilo kar zahtevno peljati dol na polno, saj se voda zelo spreminja in je kar manjša umetnost, da odpelješ lepo vožnjo. Nam ni uspelo povsem idealno, ampak dovolj za medaljo, sam sem imel nekaj težav zgoraj, Luka spodaj, a na koncu se je vse v redu izteklo za kolajno," je dejal Hočevar, ki ima v svoji zbirki že 28 kolajn, in dodal: "Mislim, da jih je 28, ampak ne me držati za besedo."

Nejc Žnidarčič, Anže Urankar, Simon Oven, Simon Hočevar, Blaž Cof, Luka Žganjar | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc

Za njim je že dolga kariera, še vedno pa najde motiv za tekmovanja, v zadnjem času nastopa tudi s hčerko med mešanimi ekipami. "Na združenih prvenstvih sem nastopal že leta 1993 in 1995, tak program se mi zdi ena boljših zadev, da nastopijo skupaj vsi tekmovalci. Mislim, da je to dober pristop za prihodnost, tudi za sprint, ki poteka na teh umetnih progah, s čimer vse skupaj postane samo še bolj zanimivo," je dejal 43-letni Hočevar.

* Izidi:
- slalom:
- 3xK-1 moški:

1. Češka            1:33,06
2. Francija         +  1,01
3. Slovenija           1,35
(Peter Kauzer, Žan Jakše, Martin Srabotnik)

- 3xK-1 ženske:
1. Nemčija          1:43,60
2. Avstrija         +  0,20
3. Avstralija          4,84
...
14. Slovenija         25,36
(Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak)

- 3xC-1 moški:
1. Slovaška         1:35,44
2. Velika Britanija +  3,00
3. Francija            3,28
...
5. Slovenija           4,20
(Benjamin Savšek, Anže Berčič, Luka Božič)

- 3xC-1 ženske:
1. Velika Britanija 1:57,63
2. Avstralija       +  1,65
3. Češka               5,12


- spust:
- 3xK-1 moški:

1. Francija           49,11
2. Slovenija          +0,88
(Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar)

3. Nemčija             1,60

- 3xC-1 moški:
1. Francija           53,50
2. Češka              +0,07
3. Slovenija           5,44
(Simeon Hočevar, Blaž Cof, Luka Žganjar)

- 3xK-1 ženske:
1. Francija           56,51
2. Italija            +2,18
3. Nemčija             4,83

Ne spreglejte