Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2017,
18.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Best of Snooker Ljubljana hala tivoli Ronnie O'Sullivan snooker

Sreda, 10. 5. 2017, 18.11

6 let, 7 mesecev

V Ljubljano prihaja Ronnie O'Sullivan, legenda snookerja

Ronnie O'Sullivan: Igral bom še deset let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Ronnie O'Sullivan snooker | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Anglež Ronnie O'Sullivan velja za enega najboljših igralcev snookerja vseh časov in v četrtek v Hali Tivoli ga bo mogoče na delu opazovati v živo, prihaja namreč na ekshibicijski turnir Best of snooker. Petkratni svetovni prvak je motiviran kot še nikoli. "Igral bom še deset let," pravi.

Eden najbolj znanih, priljubljenih in karizmatičnih igralcev snookerja je naslove svetovnega prvaka osvojil v letih 2001, 2004, 2008, 2012 in 2013, na letošnjem prvenstvu v znameniti dvorani Crucible v Sheffieldu pa je izpadel že v četrtfinalu.

"Odigral sem nekaj dobrih partij, na žalost mi ni uspelo zmagati, ampak najpomembneje je, da uživam v igri. Igral bom še deset let in še vedno mislim, da lahko zmagam na svetovnem prvenstvu. Zame je v tem trenutku vse fantastično," nam je povedal v telefonskem pogovoru. Motivacije torej ne manjka? "Če kaj, sem še bolj odločen," odgovarja.

Lahko ujame legendarnega Škota?

S petimi naslovi svetovnega prvaka je drugi na večni lestvici najboljših igralcev snookerja. Prvi je legendarni Škot Stephen Hendry, ki je v tej igri zaznamoval devetdeseta leta prejšnjega stoletja. Hendry je zmagal sedemkrat. Ga je mogoče ujeti ali celo prehiteti?

"Težko bo. Zelo, zelo težko. Veliko dobrih igralcev je v cirkusu, za tak dosežek pa moraš biti v ravno pravem trenutku v najboljši formi. Res ni lahko, vseeno pa mislim, da imam možnosti vsaj za še en naslov, morda dva. Se pravi, da bi lahko izenačil Hendryjev rekord, ne verjamem pa, da ga lahko presežem. Vsaj za še en naslov pa sem zagotovo sposoben osvojiti," razmišlja igralec, ki se ga je zaradi hitre igre prijel vzdevek Raketa (The Rocket).

"Selby se je znašel v dobri družbi"

Letos je svetovno prvenstvo osvojil Mark Selby, ki je na ekshibicijskem turnirju Best of snooker v Ljubljani nastopil lani, zaslužil pa si je tudi O'Sullivanovo spoštovanje. "Dobro igra. Letos je imel odličen turnir, zdaj ima že tri naslove, ki jih je osvojil v zadnjih štirih letih. Dva zapored. To je uspelo samo še meni, Stevu Davisu in Hendryju, kar pomeni, da se je znašel v dobri družbi. Odigral je vrhunsko, res je igralec za velike turnirje in potrebna bo res izvrstna predstava, da mu na naslednjem prvenstvu preprečimo zmago, bodisi jaz, Judd Trump, John Higgins ali kdo drug."

Nekoč čudežni deček, danes rekorder

O'Sullivan je bil čudežni otrok snookerja, eden naravno najbolj nadarjenih igralcev v zgodovini igre, prvi century (sto točk v igri, ki jih je potrebno doseči v enem poskusu) je dosegel pri vsega desetih letih. S 16 leti je prvič nastopil na svetovnem prvenstvu, na katerega se uvrsti samo 32 najbolje rangiranih igralcev na svetovni lestvici, je rekorder v doseženih "stoticah", v karieri jih je dosegel že 874 in rekorder z največ doseženimi maksimalnimi breaki (147 točk). Teh je na uradnih turnirjih dosegel 13.

Za maksimalen dosežek je treba pasti v "zono"

Kaj je potrebno za maksimalni dosežek 147 točk? "Odigrati moraš popolno igro," odgovarja v smehu in dodaja: "Imeti moraš dobro pozicijsko igro, dober nadzor in veliko domišljije, da sestaviš igro. To je fantastičen dosežek in temu primeren odličen občutek, ko ti uspe." Je tudi rekorder z najhitreje doseženim maksimumom na uradnem dvoboju, zanj je na svetovnem prvenstvu leta 1997 potreboval pet minut in 20 sekund. "Pomembno je da padeš v 'zono', globje ko si notri, več možnosti imaš, da počistiš mizo. Velikokrat mi je uspel maksimum in upam, da mi jih bo še več v prihodnosti."

Najhitrejši maksimum v zgodovini:

Leta niso več ovira

Z 41 leti ni več najmlajši, ampak pravi, da danes to ni več nobena ovira: "Ko se staraš, resnično nisi več tako močan, kot si bil v mlajših letih, a John Higgins se je letos z 42 leti uvrstil v finale. Zakaj torej ne? Naslednje leto bom jaz star 42 let in si želim v finale. Stvari se spreminjajo. Pred leti je bilo s teboj konec pri 30, 35 letih, danes so tudi starejši igralci veliko boljši."

Zakaj je bil snooker igra mladih? "Mislim, da z leti postaneš bolj boječ. Ko si mlad, nimaš nobenega strahu, ne razmišljaš o posledicah. Ko si starejši, se bojiš, da boš izgubil igro, ko si mlad, pa razmišljaš le o tem, kako potopiti kroglo. Mentalno se spremeniš, z leti postaneš previdnejši. To ni nujno slabo, treba je razmišljati in odigrati prave strele. Je pa povsem drugačen pristop," je pojasnil.

Temperament? "Še vedno nisem popoln, a veliko boljši."

O'Sullivan je znan in priljubljen tudi zaradi svojega temperamenta. V gosposki igri veljajo stroga pravila obnašanja, zato za pravi eksces šteje že polglasno kritiziranje odločitev sodnika ali v jezi odložena palica (que) na mizo. Ronnie je nemalokrat izgubil živce, med kariero si je jemal dolge premore, izpustil tudi kakšno sezono, in če bi bil bolj obvladan, bi bržčas Hendryja že presegel.

Danes pri zrelih letih bolje nadzoruje svoj slavni temperament? "Zdaj sem veliko boljši pri nadziranju čustev. Še vedno nisem popoln, a veliko boljši. Vse, kar lahko narediš, je, da se trudiš postati boljši. Mislim, da mi to uspeva, iz napak sem se vedno tudi kaj naučil," priznava.

Danes 41-letni Anglež slovi po svojem temperamentu, a pravi, da je danes veliko bolj obvladan, kot je bil nekoč: "Še vedno nisem popoln, a veliko boljši."  | Foto: Guliverimage/Getty Images Danes 41-letni Anglež slovi po svojem temperamentu, a pravi, da je danes veliko bolj obvladan, kot je bil nekoč: "Še vedno nisem popoln, a veliko boljši." Foto: Guliverimage/Getty Images

Z zaslužki nogometašev se ne morejo primerjati

V karieri je z nagradami zaslužil že skoraj devet milijonov funtov (skoraj 11 milijonov evrov) in čeprav je snooker v zadnjih letih tudi po zaslugi popularnosti O'Sullivana postal globalen šport, se zaslužki ne morejo niti primerjati s tistimi v nogometu. "Snookerja ne igram zaradi denarja. Če pa primerjamo denar, ki je v snookerju, s tistim, ki je v nogometu, pa je razlika ogromna. Prav neverjetno je, kako veliko zaslužijo nekateri nogometaši," o tem pravi zvezdnik.

Oče treh otrok revež ravno ni. "Trudim se z drugimi stvarmi, napisal sem knjigo, imam televizijsko oddajo, sodelujem z Eurosportom … S tem zaslužim, ker v snookerju do denarja prideš samo z zmagami. Če osvajaš turnirje, zaslužiš z nagradami, če jih ne, ne dobiš nič. Treba je najti pravo ravnotežje, želim pa si, da bi lahko živel samo od snookerja, tako kot nogometaši od nogometa. Če ne zmaguješ, ne moreš plačati računov."

"Če osvajaš turnirje, zaslužiš z nagradami, če jih ne, ne dobiš nič." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Če osvajaš turnirje, zaslužiš z nagradami, če jih ne, ne dobiš nič." Foto: Guliverimage/Getty Images

Tudi sam je sicer velik nogometni navijač, v njegovi biografiji na Wikipedii piše, da podpira londonski Arsenal, nam pa je razkril, da to ne drži: "Ne, ne, navijam za Sheffield Wednesday!"

Ljubiteljem igre v Sloveniji želi pokazati, kako zanimiv je lahko snooker

V Ljubljani bo torej na delu mogoče videti eno največjih imen snookerja sploh, tudi sam pa je navdušen nad priložnostjo spoznati novo deželo. "Zelo se veselim obiska. V Sloveniji nisem bil še nikoli, ena mojih ambicij pa je obiskati vse celine in vse države sveta. Ob Sloveniji bom lahko dodal kljukico in tega se izredno veselim. Rad nastopam in navijačem pokažem kaj posebnega."

Na četrtkovem turnirju se bosta najprej na pet iger (framov) pomerila Belgijec Luca Brecel in Anglež Oliver Lines, v glavnem dvoboju večera pa O'Sullivan in Judd Trump. In kaj nam pripravljata s Trumpom? "Dobro partijo! Moram pa priznati, da nerad izgubljam, zato se pripravljam na zmago. Potrudil se bom doseči kar se da veliko 'stotic' in kakšno 147 ter ljubiteljem igre v Sloveniji pokazati, kako zanimiv je lahko snooker. Pričakujem razburljiv dvoboj."

Ne spreglejte