Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 5. 2017,
2.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

snooker Mark Selby John Higgins

Torek, 2. 5. 2017, 2.54

6 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v snookerju 2017

"Granitni" Selby vstal od mrtvih in osvojil tretji naslov svetovnega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Mark Selby snooker | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Anglež Mark Selby je sinoči ubranil naslov svetovnega prvaka v snookerju, potem ko je v finalu z 18:15 v igrah premagal 41-letnega škotskega veterana Johna Higginsa. Selby je Higginsu vrnil za poraz v finalu svetovnega prvenstva pred desetimi leti.

33-letni Leicesterčan Mark Selby je v znameniti dvorani Crucible v Sheffieldu osvojil še tretji naslov prvaka v štirih letih. V finalnem dvoboju je zaostajal že s 4:10, nato pa pripravil imenitno vrnitev, ki je osupnila tudi Higginsa: "Mark je graniten. Naravnost graniten. Imel sem svojo priložnost, pa je nisem izkoristil, on pa je pod izjemnim pritiskom dobival odločilne igre. Je fantastičen šampion."

"Kot v sanjah"

"Ko sem zaostajal s 4:10 in zgrešil prav vse, sem si rekel, zberi se, če že moraš izgubiti, izgubi v boju. Imeti tri naslove prvaka je neverjetno, biti eden redkih, ki jim ga je uspelo ubraniti, pa je kot v sanjah," je bil zmage vesel Selby.

John Higgins ostaja pri štirih naslovih svetovnega prvaka. | Foto: Guliverimage/Getty Images John Higgins ostaja pri štirih naslovih svetovnega prvaka. Foto: Guliverimage/Getty Images

Selby je na poti do četrtega finala v dvorani Crucible premagal Irca Fargala O'Briana (10:2) v prvem krogu, v drugem Kitajca Guodonga Yiaoja (13:6), v četrtfinalu Hongkonžana Marca Fuja (13:3) in v polfinalu še enega Kitajca, Junghuija Dinga (17:15). Higgins je izločal samo Angleže, najprej Martina Goulda (10:6), nato Marka Allena (13:9), za njim Kyrena Wilsona (13:6) in v polfinalu še Barryja Hawkinsa (17:8).

Pridružil se je prestižni skupini

Selby je za zmago dobil dobrih 443 tisoč evrov (375 tisoč funtov), z ubranitvijo naslova prvaka vstopil tudi v prestižni klub peščice igralcev, ki jim je ta podvig uspel v moderni dobi snookerja (od leta 1969, ko so na prvenstvih uvedli sistem tekmovanja na izločanje). Preostali člani so še Valižan Ray Reardon, Škot Stephen Hendry ter Angleža Steve Davis in Ronnie O'Sullivan.

Samo štirim (Selbyju, O'Sullivanu, Hendryju in Davisu) je to uspelo, odkar svetovno prvenstvo gosti dvorana Crucible, ki je od leta 1977 nekakšno svetišče snookerja.

Petkratni svetovni prvak Ronnie O'Sullivan prihaja v Ljubljano. | Foto: Guliverimage/Getty Images Petkratni svetovni prvak Ronnie O'Sullivan prihaja v Ljubljano. Foto: Guliverimage/Getty Images

Selby je že šesto leto zapored številka ena, najbolj prepoznavno ime tega športa pa je še vedno Ronnie O'Sullivan. Ta je na letošnjem prvenstvu izpadel že v četrtfinalu, ko je moral z 10:13 priznati premoč Dingu. 41-letnega Angleža bo 11. maja mogoče v živo videti tudi v Ljubljani. V Hali Tivoli bo takrat potekal ekshibicijski turnir Best of Snooker, na katerem se bo O'Sullivan pomeril s 27-letnim rojakom Juddom Trumpom.

Ne spreglejte