Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 10. 2015,
19.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ragbi svetovno prvenstvo Avstralija Nova Zelandija finale

Petek, 30. 10. 2015, 19.45

8 let

V finalu prava ragbijska klasika, Novozelandci pa favoriti, a nikakor izraziti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubiteljice in ljubitelji ragbija po vsem svetu že zadržujejo dih pred jutrišnjim finalom osmega svetovnega prvenstva. Za naslov se bosta pomerili reprezentanci Nove Zelandije in Avstralije.

Jutri ob 17. uri se bo v svetu ragbija ustavil čas. V finalni poslastici letošnjega svetovnega prvenstva v Angliji, osmega v zgodovini, bosta obračunali reprezentanci, ki se lahko pohvalita s po dvema naslovoma svetovnih prvakov. V derbiju Oceanije bodo moči merili ragbisti Avstralije in Nove Zelandije. Obeta se torej prava ragbijska klasika.

Novozelandci so favoriti, a še zdaleč ne izraziti

In katera ragbijska velesila ima več možnosti za zmago? Poznavalci so Novo Zelandijo za favorita prvenstva razglasili že pred začetkom turnirja … "Mislim, da so vsi, tudi tisti, ki ragbija ne poznajo dobro, že slišali za reprezentanco Nove Zelandije, ki je nekako sinonim tega športa. V vrhu je že vrsto let, čeprav ji preostale reprezentance že pošteno dihajo za ovratnik. To smo ne nazadnje videli že v polfinalu, v katerem je Južni Afriki uspelo taktično zaustaviti njihovo hitro igro in ji je le malo zmanjkalo za presenečenje. Težko bi torej z gotovostjo trdil, da so Novozelandci velik favorit v finalu, ampak če bi se že moral odločiti, bi jim vseeno pripisal nekaj malega prednosti. So namreč popolna reprezentanca brez slabosti, brez kakršnegakoli primanjkljaja na kakšni od pozicij," pa opozarja Peter Kavčič, dolgoletni član Ragbi kluba Ljubljana in slovenske reprezentance.

Finalista težav s poškodbami nimata

Po mesecu in pol trdih bojev – Novozelandci so v predtekmovalni skupini C premagali Argentino (26:16), Namibijo (58:14), Gruzijo (43:10) in Tongo (47:9), nato pa v četrtfinalu izločili Francijo (62:13) in v polfinalu še Južno Afriko (20:18), medtem ko so Avstralci v skupini A ugnali Fidži (28:13), Urugvaj (65:3), Anglijo (33:13), Wales (15:6), pa v četrtfinalu Škotsko (35:34) in v polfinalu še Argentino (29:15) – bo bržčas vlogo igralo tudi zdravje igralcev. In katera reprezentanca je do finala prišla z manj žrtvami? "V bistvu ti dve reprezentanci kakšnih težav s poškodbami niti nimata in bosta v finalu nastopili s svojimi najboljšimi igralci," pravi Kavčič.

Avstralci so imeli težjo pot do finala

"Vedeti je treba, da ekipa za svetovno prvenstvo šteje več kot 30 igralcev in trenerji vsaj v tistem predtekmovanju razporedijo igralni čas na vse, ki jih imajo na voljo. Tako v zaključne boje pridejo sveži in dobro pripravljeni. Je pa res, da je mogoče za Avstralci nekoliko težje predtekmovanje. Že v svoji skupini so se namreč srečali z Angleži in Valižani. Že v tistem delu so imeli tri zelo težke tekme in mogoče bi se nekaj utrujenosti oziroma načetosti pri Avstraliji utegnilo poznati," nam je še pojasnil nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste.

Ragbi je ekipna igra, superzvezdnikov domala ni

O kakšnih posebej izstopajočih predstavah posameznikov v ragbiju skorajda ni mogoče govoriti, še pravi naš sogovornik. "Pri ragbiju na splošno kakšnih superzvezdnikov, kot jih poznamo v nogometu, ni. Ragbi je dejansko taka ekipna igra, kjer zvezdniki težko pridejo v ospredje," meni, a dodaja: "Vseeno bi rekel, da sta pri Novi Zelandiji njihov kapetan Richie McCaw in pa odpiralec Daniel Carter res igralca svetovnega kova. Poleg tega pa bo to njuna zadnja tekma v dresu 'All blacks', saj se poslavljata od reprezentančne kariere, zato sta zagotovo moža, ki bosta v tem finalu igrala pomembno vlogo. Na drugi strani pa je pri Avstraliji strah vzbujajoča njihova zadnja linija. David Pocock in Michael Hooper sta res dva fenomenalna igralca, ki povzročata težave vsaki ekipi na vsaki tekmi. Prav zanimivo bo gledati medsebojne dvoboje teh najboljših igralcev."

Največje presenečenje Japonska, največje razočaranje Anglija

Kljub velikemu šoku, ki so ga gostitelji osmega svetovnega prvenstva doživeli že v skupinskem delu tekmovanja, ko so po porazih proti Walesu in Avstraliji ostali brez možnosti za uvrstitev v četrtfinale, je vzdušje v Anglijo ostalo dobro, organizatorji turnirja pa že žanjejo pohvale.

"Največje razočaranje prvenstva je bilo zagotovo zgoden izpad Anglije. Kar mala nacionalna katastrofa. Zelo veliko so vložili v pripravo tega prvenstva, ampak žal v ekipi ni bilo tiste kemije, ki bi jih lahko popeljala v zaključne boje," se je na angleške težave ozrl Kavčič, ki je lahko letos, kot pravzaprav vsi ljubitelji te igre užival tudi v senzaciji, ki jo je pripravila Japonska, ko je na kolena spravila dvakratne svetovne prvake Južnoafričane: "Zmaga Japonske nad Južno Afriko je bila zagotovo največje presenečenje prvenstva. Presenetila je tudi tiste, ki ragbija ne spremljajo najbolj podrobno. Japonska je celotno prvenstvo odigrala odlično, čisto malo ji je zmanjkalo, da bi prišla v četrtfinale."

All Blacks proti Wallabies

Jutri bomo torej spremljali ragbijsko klasiko, obračun Nove Zelandije in Avstralije. Novozelandci – njihova ragbijska reprezentanca je zaradi tradicionalne barve dresov znana pod vzdevkom "All Blacks" (Popolnoma črni) – bodo tudi pred finalno tekmo izvedli maorski bojevniški ples haka, zanimivo pa bo že v tem delu spremljati reakcijo avstralskih ragbistov z nič kaj grozečim vzdevkom Wallabies (Wallaby je kenguruju sorodna vrsta avstralskega velikega skakajočega vrečarja). Že na tej proceduri pred tekmo bo namreč potekala prava psihološka vojna.

Ne spreglejte