Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
15.47

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Urška Žolnir Jugovar Petra Nareks

Četrtek, 14. 4. 2011, 15.47

1 leto, 10 mesecev

V Carigrad deset slovenskih judoistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na evropsko prvenstvo v judu, ki ga bo med 21. in 24. aprilom gostil Carigrad, bo v sredo odpotovalo deset slovenskih judoistov in judoistk.

Na tataimijih v dvorani bodo slovenske barve branili Petra Nareks, Vesna Đukić, Urška Žolnir, Tina Trstenjak, Raša Sraka Vuković, Ana Velenšek, Lucija Polavder, Matjaž Trbovc, Rok Drakšič in Matjaž Ceraj.

Slovenska judo reprezentanca se je s prvenstev stare celine zadnje desetletje zmeraj vračala s kolajnami. V vodstvu ekipe in zveze ne skrivajo, da bo tako tudi letos, čeprav bo letos v Carigradu konkurenca še hujša. "Na letošnjem EP lahko vsako državo v posamezni kategoriji zastopata po dva tekmovalca in tekmovalki, kar bo zagotovo še zaostrilo konkurenco. Res je, da je EP zadnje tekmovanje, kjer točke za kvoto olimpijskih iger še štejejo zgolj polovično, že na naslednjih tekmah svetovnega pokala, grand slamov in velikih nagrad pa bodo te točke stoodstotne," je ob tem dejal trener Raše Sraka Vuković Gregor Brod, ki ni skrival, da ga zelo skrbi za svojega drugega varovanca Aljaža Sedeja, ki bo moral zaradi strganih kolenskih vezi prvenstvo in še kak mesec treninga izpustiti.

Polavderjeva brani naslov prvakinje

"Vsi smo dobro trenirali. Res je, da je bilo nekaj poškodb, bolezni, a to ni ovira, tudi drugim se zgodi. Tokrat ne bo Vlore Beđeti, ki je bila lani na Dunaju bronasta, zdaj pa je poškodovana, a imamo zmeraj veliko želez v ognju. Kot na vsako prvenstvo, gremo tudi tokrat po kolajne," pa je povedal strokovni direktor reprezentance Marjan Fabjan.

Slednji kot trener deklet in celjskega kluba Sankaku upravičeno največ pričakuje od evropske prvakinje Lucije Polavder, ki brani naslov, osvojen lani na Dunaju. "Trenirali smo dobro, po programu trenerja. Vse je v redu, tudi poškodb ni, upam na dober izid. Ne upam ničesar napovedovati, prav tako ne vem, kako dobro so pripravljene tekmice, a lahko sigurno ne bo. Krog favoritinj je širok in med nami odločajo le malenkosti. Želim visoko," je skromno napovedala Polavderjeva, ki bo nastopala zadnji dan prvenstva posameznikov, v soboto, 23. aprila, v kategoriji nad 78 kilogramov.

Kar nekaj težav s poškodbami

Žolnirjevo, bronasto z olimpijskih iger v Atenah 2004, čaka borba dan prej. "Malo me je ustavila bolezen, imela sem bronhitis in kar težko je bilo v telovadnici, ko sem lovila sapo. A to je za mano, seveda upam na dober rezultat, bomo videli," je povedala Žolnirjeva, medtem ko Sraka Vukovićeva ni optimistična: "Slabo sem trenirala, oziroma ne po pričakovanjih. Prvič bosta na prvenstvu iz vsake države dve tekmovalki in tudi zaradi tega je vse še bolj odprto. Pričakujem težke borbe, bomo videli. Za preboj v četrtfinale bom prav gotovo morala zmagati vsaj v štiri borbah."

Iz moške vrste na EP potujejo trije borci. Matjaž Trbovc, ki bo po lanskem Dunaju na EP nastopil drugič, želi dobiti več kot eno borbo, "težkaš" Matjaž Ceraj bo nastopil poškodovan, tudi Rok Drakšič je pred kratkim prestal operacijo. "Operirali so mi tur in kar 14 dni sem moral počivati. Ampak nič zato, v borbe grem dobro pripravljen, vem pa, da bo huda konkurenca. Do četrtfinala bo potrebno zmagati pet- ali šestkrat," je pred odhodom na prvenstvo dejal Drakšič.

"Priprave so sicer potekale dobro, a sem si nato strgal trebušno steno. Na prvenstvo tako potujem poškodovan, rana je kar velika, a upam, da bo zdržala napore. Če ne, potem me prav gotovo čaka prisilni počitek, dolg dva meseca. Upam na najboljše," pa je povedal Ceraj.

Prvenstvo se bo s prvimi borbami začelo prihodnji četrtek, ko bodo na tatamijih dvorane Abdi Ipekci Arena prvi nastopali tekmovalci lažjih kategorij, v slovenski reprezentanci bodo to Trbovc, Drakšič, Nareksova in Đukićeva. V petek bo dan D za Žolnirjevo, Trstenjakovo in Sraka Vukovićevo, v soboto pa poleg Polavderjeve še za Velenškovo in Ceraja. V nedeljo sledi še ekipno tekmovanje, kjer pa Slovenija zaradi polnega urnika tekmovanj v nadaljevanju sezone ne bo nastopila.

Ne spreglejte