Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 8. 2014,
10.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petra Nareks Tina Trstenjak Anka Pogačnik Ana Velenšek

Nedelja, 31. 8. 2014, 10.48

8 let

Urška Žolnir: Imamo dve medalji in ekipno sedmico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenske judoistke Petra Nareks, Vlora Beđeti, Tina Trstenjak, Anka Pogačnik in Ana Velenšek so na ekipnem svetovnem prvenstvu v Čeljabinsku zasedle sedmo mesto.

Slovenke so v repasažu proti Nemkam za preboj v borbo za kolajne že vodile z 2:0 po zmagah Nareksove in Beđetijeve, a so nato naslednje tri varovanke Urške Žolnir svoje dvoboje izgubile. Slovenske judoistke so današnji dan dobro začele. Sobotni žreb jim je namenil Južno Korejo, a tekmovalni list je zjutraj menil drugače. Korejke naj ne bi pravočasno opravile tehtanja, zato jih je vodstvo tekmovanja izključilo, Slovenke pa so napredovale brez borbe. A ko se je tekmovanje pričelo, so Korejke prišle ob tatami. Vse z izjemo najlažje borke, ki očitno edina ni izpolnjevala težnostnih pogojev.

Varovanke Urške Žolnir so hitro povedle s 3:0, tudi poraza Pogačnikove in Velenškove nista preprečila napredovanja. V nadaljevanju pa se je zapletlo. Slovenke so za tekmice dobile svetovno velesilo juda, ekipo Francije. A se slovitih nasprotnic niso ustrašile, Nareksova je priborila prvo točko. V nadaljevanju pa so Francozinje zagospodarile na blazini in napredovale v polfinale z izidom 4:1, Slovenke pa so se preselile v repasaž.

Tudi naslednji dvoboj je dolgo časa obetal še višjo uvrstitev. Nareskova je z juko premagala nasprotnico, ko je zatem Beđetijeva po zlati točki premagala še Miriam Roper, so Slovenke vodile že z 2:0. A nato se je ustavilo. Trstenjakova ni mogla streti odpora stare znanke Martyne Trajdos, Pogačnikova pa ne Laure Vargas Koch. Vse je bilo odvisno od Velenškove, ki je bila vseh pet minut dostojna tekmica težji Luisi Malzahn. Slednji je 20 sekund pred koncem uspel met za minimalno prednost in napredovanja v borbo za bron, Slovenke pa so osvojile sedmo mesto.

Dve posamični kolajni in ekipno sedmo mesto sploh ni slabo

"Sedmo mesto ... Ko imaš pred sabo, da je ena stopnička višje že borba za kolajno, potem je to mesto samo sedmo mesto. Če bi se zadnje borbe iztekle drugače, bi bilo popoldan še veliko v igri. Tukaj na ekipni tekmi nismo startali na rezultat, saj so bili prioriteta posamični nastopi, a dekleta so pokazala, vse, kar zmorejo, zato jim čestitam za požrtvovalnost in gremo naprej," je po sedmem mestu dejala olimpijska prvakinja Žolnirjeva, ki zdaj kot selektorica vodi judoistke.

Kar nekaj dvobojev se je danes končalo z minimalno prednostjo ene kazni, borbe so zato potekale do konca. "Kazni ne pritegnejo gledalcev, atraktivni met je povsem nekaj drugega. A tukaj se vse tekmovalke med sabo poznajo do potankosti. Da prideš do lepega meta, je zelo težko, sploh v ekipnem delu," je povedala Žolnirjeva.

Potem ko je aprila na ekipnem evropskem prvenstvu še nosila kimono, je zdaj dokončno ob blazinah in z napotki pomaga kolegicam. "Tudi vodenje ekipe me zelo izčrpa. Ko ena konča, se moraš takoj naprej pripraviti na drugo borko. Gre za različne sloge in res moraš imeti v glavi veliko podatkov. Precej izčrpa, da se pripraviš in spremeniš taktiko. Danes se nam ni izšlo, a vseeno se domov vračamo z dvema posamičnima kolajnama in s sedmim ekipnim mestom. To je velik dosežek za slovenski judo, malo nas je, a smo veliki," je sklenila Žolnirjeva.

Ne spreglejte