SiolNET. Sportal Drugi športi
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
PARAOLIMPIJSKE IGRE, 50 metrov prosto, kategorija s4

​Đurić za konec v Riu še enkrat na nehvaležnem četrtem mestu

0,23

termometer

Darko Đurić
Foto: Vid Ponikvar

Slovenski plavalec Darko Đurić je na paraolimpijskih igrah v Riu v disciplini 50 metrov prosto v kategoriji S4 osvojil četrto mesto. Za Đurića je bil ta nastop zadnji na letošnjih igrah v Braziliji.

Ker je bilo v tej disciplini v tej kategoriji le osem prijavljenih z normami, ni bilo predtekmovanja, ampak so bili vsi plavalci že uvrščeni v finale. Zmagal je Korejec Jo Gi Seong s časom 39,30, Đurić je plaval 41,21, bronasti Ukrajinec Andrij Derevinski pa 40,92.

"Dovolj imamo teh četrtih mest," je takoj po tekmi odkimaval z glavo trener Alen Kramar. Njegovemu plavalcu je spet samo malo manjkalo, pa bi prišel do tako želene medalje, celo v disciplini, ki je ne šteje za svojo najmočnejšo. Tokrat je bil zares blizu, a so ga na koncu do brona ločile manj kot tri desetinke.


Zakaj se slovenski paraolimpijec z eno roko meri s tistimi, ki imajo obe? 


 Pozabiti igre in iti naprej

Po še enem četrtem mestu – Đurić je do zdaj na igrah plaval na treh tekmah in bil četrti na 200 metrov prosto, peti na 100 metrov prosto in osmi na 50 metrov delfin – je bil plavalec iz Podbrezij takoj po koncu tekme seveda še precej razočaran.

"Ni šlo tako, kot sem želel. Na 100 in 50 metrov sem imel idealno priložnost osvojiti medaljo. Plaval sem nekoliko v krču. Ne vem, ta medalja se mi je izmaknila, očitno si je nisem zaslužil. Pozabiti moram te igre in iti naprej," je o razpletu dejal Đurić.

"Ni šlo tako, kot sem želel," je bil po tekmi razočaran Darko Đurić. "Ni šlo tako, kot sem želel," je bil po tekmi razočaran Darko Đurić. Foto: Vid Ponikvar

Dobro plavanje, a slabši prihod v cilj

Slovenec je bil zelo dolgo v igri za bron. Medtem ko sta poznejši prvak iz Južne Koreje in drugi Francoz David Smetanine tekmecem uhajala za več kot pol sekunde, je bil slovenski plavalec na progi 2 v liniji za bron. A na koncu se ni izšlo, Derevinski je, kot je ocenil Kramar, zaradi boljšega prihoda v cilj dobil bron, Đurić se je moral zadovoljiti s četrtim dosežkom.

"Danes je Darko odplaval super, skok je bil v redu, frekvenca je bila dobra vso dolžino. Le ob prihodu v cilj očitno ni prišel s stegnjeno roko, Ukrajinec pa je. In to je to, teh nekaj stotink. Zelo blizu je, tudi rezultati so vrhunski, popravljal je osebne rekorde, manjka pa pika na i in morda malo športne sreče. Zdaj mora prespati in začeti novo sezono, v kateri bo na vrsti projekt Mehika 2017," je zadnji nastop ocenil Kramar.

"Tudi rezultati niso bili tako hitri, da jih ne bi mogel doseči. Razočaran sem, a moram dati glavo na 'off' ter se skoncentrirati za naprej, če bom nadaljeval. Moram sploh videti, ali imam voljo za naprej ali ne. S trenerjem se bova čez kakšen teden usedla in naredila analizo in načrt za naprej," je dejal Đurić o svoji prihodnosti v bazenih.

Trener Alen Kramar ne ve, kako dolgo še želi vztrajati Darko Đurić. Trener Alen Kramar ne ve, kako dolgo še želi vztrajati Darko Đurić. Foto: Vid Ponikvar Kakšni so načrti za prihodnost?

Po dveh razočaranjih in tudi jezi zaradi sistema klasifikacij, razvrščanja športnikov invalidov v kategorije glede na stopnjo invalidnosti, ki je za marsikaterega plavalca sporen, Đurić še z razgreto glavo ni želel preveč razmišljati o svoji plavalni prihodnosti.

"Vsi, s katerimi se plavalci pogovarjajo, se strinjajo, da ta junaka, Korejec in Kitajec, spadata v drugo kategorijo. A dokler ni uradno, ne moremo nič. Vsi so morali plavati z njima. Je pa res, da če njiju ne bi bilo, bi imel Darko nekaj več 'pleha' okrog vratu," je o tej temi dejal trener slovenskega plavalca.

Trener je bil tudi bolj umirjen pri ocenjevanju prihodnosti Đurićeve kariere; zdaj bo imel prosto do novembra, potem pa bosta začela priprave na svetovno prvenstvo leta 2017. O nastopu na naslednjih igrah v Tokiu 2020 pa je bil tudi on še zadržan: "Dogovorjena sva, da se o tem zdaj ne bova pogovarjala. Je možnost, da plava do Tokia, a tu je veliko dejavnikov. Star je 27 let, čez štiri leta bo 31, tu je še služba ... mislim pa, da se lahko zgodi, da bo vztrajal do Tokia."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin