Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sobota,
13. 2. 2016,
11.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mirko Filipović Cro Cop UFC

Sobota, 13. 2. 2016, 11.10

6 let, 6 mesecev

Umrl veliki tekmec Fedorja in Mirka Filipovića

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V ZDA je v 45. letu umrl Kevin Randleman, nekdanji prvak UFC v težki kategoriji in eden od zvezdnikov japonskih borilnih šovov Pride.

Kevin Randleman je umrl zaradi zapletov pri pljučnici, ki jim je sledila odpoved srca, je iz Ohia sporočila njegova družina. Zapisali so: »Za podobo 'Pošasti' (njegov vzdevek v ringu, op. a.) je bila mehka duša in zvest prijatelj, ki ga bomo pogrešali. Univerza v Ohiu, UFC, mma in skupnost Sandusky v Ohiu so izgubili svojega člana. Kevin je zbolel na poslovnem potovanju in je nepričakovano umrl zaradi zapletov, ki so sledili pljučnici.«

Randleman je v preteklosti veljal za enega od bolj prepoznavnih borcev v svetu mešanih borilnih veščin. Izstopal je po svoji izraziti muskulaturi in laseh, ki jih je pred nastopi v ringu odeval v kričeče barve. Nastopal je v zgodnejšem obdobju turnirjev UFC med letoma 1999 in 2002. To je bil čas zvezdnikov, kot so Chuck Liddell, Randy Couture, Pedro Rizzo, Bas Rutten in Tito Ortiz.

Leta 1999 je na UFC 23 postal prvak v težki kategoriji z zmago nad Peteom Williamsom in naslov uspel držati eno leto, do poraza proti rojaku Randyju Couturu.

Vrhunec: zmaga proti Cro Copu in met Fedorja Leta 2002 je začel nastopati na japonskem na turnirjih Pride. Ti so zaradi spektakularne scenografije in pravil, ki so v ringu dovoljevala skorajda vse, razen iztikanja oči in grizenja, po vsem svetu postali pravi hit. Eden njegovih najboljših nastopov je bil proti Hrvatu Mirku Filipoviću, ki ga je uspel premagati v vsega 50 sekundah. Zrušil ga je s silovito levico v brado in ga na parterju nokavtiral. Cro Cop se mu je za ta poraz maščeval v revanši.

Ruski borilni car Fedor Emelianenko je bil za Randlemana premočan nasprotnik, a posnetek, na katerem ga 'Pošast' zagrabi kot lutko in ga z obratom okoli osi vrže na hrbet, bo za vedno pričal o strašni moči tega ameriškega rokoborca.

Kronične težave z zdravjem Randleman je v ring zadnjič stopil pred petimi leti v Rusiji, športno pot pa je sklenil z nizom štirih neuspehov ter karierno bilanco 17 zmag in 16 porazov. Težave z zdravjem so ga redno spremljale zadnje desetletje. V preteklosti je enkrat že prebolel hudo dihalno okužbo. Leta 2007 so mu začele odpovedovati ledvice. Ujeli so ga tudi pri dopingu, zaradi fizičnih poškodb pa je moral skozi več operacij.

Za seboj je pustil štiri otroke iz treh zakonov.

Ne spreglejte