Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
18.30

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

Francis Ngannou Tyson Fury boks

Nedelja, 29. 10. 2023, 18.30

6 mesecev

Tyson Fury – Francis Ngannou

Tyson Fury razočaral, Ngannou oropan?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
Tyson Fury - Francis Ngannou | Francis Ngannou je Tysona Furyja v tretji rundi spravil na tla. | Foto Reuters

Francis Ngannou je Tysona Furyja v tretji rundi spravil na tla.

Foto: Reuters

Sinoči sta se v boksarskem dvoboju v Savdski Arabiji pomerila svetovni prvak težke kategorije po različici WBC, Britanec Tyson Fury, in nekdanji prvak organizacije mešanih borilnih veščin UFC, Kamerunec Francis Ngannou. Boksarski svet je pričakoval lahko zmago Furyja, a doživel šok. Fury je sicer zmagal po večinski odločitvi sodnikov, številni pa so prepričani, da je bila to navadna kraja, saj je bil Ngannou veliko boljši borec v ringu.

Tyson Fury
Sportal Boksarski dvoboj desetletja končno dogovorjen

35-letni britanski boksarski zvezdnik Tyson Fury ostaja neporažen v profesionalni karieri, sinoči je na spektaklu v Savdski Arabiji kamerunskega veterana mešanih borilnih veščin in debitanta v boksarskem ringu premagal s 95:94, 95:94 in 93:96. Vsaj tako so odločili sodniki. A večina poznavalcev ter ljubiteljev borilnih veščin se s sodniki nikakor ne strinja. "To je bila kraja," je bila najpogostejša ocena izida na družbenih omrežjih.

"Tysona Furyja v ringu sploh ni bilo"

Francis Ngannou se je v svojem boksarskem debiju izkazal za nadvse neugodnega borca, Furyja je v tretji rundi z levim krošejem poslal tudi na tla, a nokdavn naposled ni prepričal sodnikov. No, vsaj dveh ne, eden je zmago vendarle prisodil 37-letnemu Kameruncu, nekdanjemu prvaku težke kategorije v organizaciji UFC. Dvoboj sicer ni štel za naslov svetovnega prvaka, Fury bi šampionski pas verzije WBC, ki ga je februarja 2020 odvzel ameriškemu šampionu Deontayju Wilderju, zadržal tudi v primeru poraza.

Borca sinoči nista prikazala veliko, Ngannou se je v desetih rundah izkazal za veliko boljšega boksarja, kot je marsikdo pričakoval, vseeno pa po nokavtu v tretji rundi ni več sprožil veliko učinkovitih udarcev. A Tysona Furyja sinoči v ringu sploh ni bilo, kot se je slikovito izrazil britanski promotor Eddie Hearn. "Popolnoma brez besed sem. Francis Ngannou ni še nikoli prej boksal, zato si zasluži čestitke, ni bil pa ravno impresiven. Medtem pa je bil Tyson Fury videti, kot da si je prvič nadel boksarske rokavice, kot da ga v ringu ne bi bilo," je kritiziral predstavo rojaka in dodal, da je po njegovem mnenju zmagal Ngannou, ob tem pa poudaril, da bi njegov varovanec Anthony Joshua Furyja zmlel v resni borbi za naslov prvaka.

Dvoboj z zanimanjem spremljal tudi Usik

Hearnova ocena je prav zaradi otoškega rivalstva med Joshuo in Furyjem lahko morda pristranska, tudi legendarni ameriški šampion Mike Tyson je bil po dvoboju ogorčen, a je to razumljivo, saj je bil eden od Ngannoujevih trenerjev v pripravah na spopad s Furyjem. A z njunim mnenjem se strinja velika večina tistih, ki so si dvoboj ogledali, med njimi ne manjka veliko bolj objektivnih ocenjevalcev. Med te spada tudi ukrajinski šampion Oleksander Usik, ki bo naslednji izzivalec Tysona Furyja. Oziroma obratno, Fury bo izzval Usyka, nosilca šampionskih pasov po različicah WBA, WBO, IBF in IBO. Te je Usik septembra 2021 odvzel Anthonyju Joshui in jih ubranil v revanši proti angleškemu orjaku ter nazadnje letos avgusta še z nokavtom proti Danielu Duboisu.         

Fury naj bi se še letos pomeril z Oleksandrom Usikom. | Foto: Reuters Fury naj bi se še letos pomeril z Oleksandrom Usikom. Foto: Reuters

Tabora Furyja in Usyka naj bi se že dogovorila za dvoboj, načeloma naj bi se zgodil decembra letos v Savdski Arabiji, a datum še ni potrjen. "On je zagotovo naslednji," je spopad z Usikom potrdil tudi Fury sam, preden se je moral zagovarjati zaradi neprepričljive predstave proti Ngannouju. "Nokdavn zagotovo ni bil v načrtu. Francis je od hudiča, močan, z močnimi udarci. Je veliko boljši boksar, kot smo pričakovali. Ima neroden stil, ampak izjemno močne udarce, zelo ga spoštujem," je povedal o kamerunskem nasprotniku.

Ngannou je čez noč postal eno najbolj zanimivih imen v svetu boksa, lahko bi se pritoževal nad nepošteno odločitvijo sodnikov, a je bil predvsem navdušen nad svojim boksarskim debijem. "Danes mi je malce zmanjkalo, ni se odvilo po mojih željah, toda vrnil se bom, zdaj vem, da lahko boksam," je povedal 37-letni borec, ki profesionalne borbe ni imel vse od januarja 2022, ko se je po ubranitvi naslova prvaka težke kategorije sprl z vodstvom organizacije UFC in jo tudi zapustil. Od letošnjega maja je član MMA-organizacije PFL (Professional Figters League), kjer pa primernega tekmeca zanj v nekaj mesecih niso našli. Mnogi poznavalci mu napovedujejo svetlo prihodnost v boksu.

Preberite še:

Ema Kozin
Sportal Vsakih nekaj dni si ogleda dvoboj tekmice. "Nobena je ni premagala zlahka."
Ne spreglejte