Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2020,
11.08

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

evropsko prvenstvo plezanje Koronavirus

Četrtek, 12. 3. 2020, 11.08

4 leta, 1 mesec

Tudi evropsko prvenstvo v plezanju je padlo v vodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Janja garnbret | Evropsko prvenstvo v športnem plezanju je z marca prestavljeno na junij. Na prvenstvu stare celine si bosta mesto na olimpijskih igrah v Tokiu izborila še en plezalec in ena plezalka. Nastop na olimpijskih igrah sta si že zagotovili trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret in svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl.  | Foto Manca Ogrin

Evropsko prvenstvo v športnem plezanju je z marca prestavljeno na junij. Na prvenstvu stare celine si bosta mesto na olimpijskih igrah v Tokiu izborila še en plezalec in ena plezalka. Nastop na olimpijskih igrah sta si že zagotovili trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret in svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl.

Foto: Manca Ogrin

Z Mednarodne zveze za športno plezanje so sporočili, da bodo evropsko prvenstvo v športnem plezanju, ki bi ga morali izpeljati konec marca v Moskvi, tam pa bi podelili po eno moško in eno žensko vozovnico za olimpijske igre v Tokiu, zaradi koronavirusa prestavili. Nov termin naj bi bil junija, a bo vse skupaj odvisno od situacije. Odpovedana je tudi prva balvanska tekma v sezoni, v Meiringenu v Švici.

Prestavljeno je tudi azijsko prvenstvo, napovedano za 25. april, medtem ko afriško prvenstvo in prvenstvo Oceanije ostajata na koledarju.

Na prvenstvu bi nastopilo 15 Slovencev

Selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren je za Sportal povedal, da so se prvenstva stare celine, ki bi v Moskvi moralo potekati med 20. in 27. marcem, nameravali udeležiti v velikem številu, saj bi se plezalci in plezalke potegovali za odličja in dobre uvrstitve tudi v posameznih disciplinah, in ne zgolj v kombinaciji, ki vodi na olimpijske igre.

Jernej Kruder (na fotografiji) in Anže Peharc bi se na evropskem prvenstvu morala potegovati za olimpijsko vozovnico. | Foto: Manca Ogrin Jernej Kruder (na fotografiji) in Anže Peharc bi se na evropskem prvenstvu morala potegovati za olimpijsko vozovnico. Foto: Manca Ogrin

Seznam plezalcev in plezalk, ki bi morali nastopiti na EP v Moskvi in na balvanski tekmi v Meiringenu:

 

Balvani:
Julija Kruder, Lučka Rakovec, Katja Kadić, Urška Repušič, Tjaša Slemenšek, Gregor Vezonik, Jernej Kruder, Anže Peharc, Zan Sudar in Matic Kotar.

Težavnost:
Tjaša Kalan, Lana Skušek, Martin Bergant, Luka Potočar, Milan Preskar, Jernej Kruder, Anže Peharc.

Ko bo prvenstvo, če sploh bo: Kruder in Peharc v lov za olimpijsko vozovnico

V olimpijski kombinaciji bi nastopila zgolj Anže Peharc in Jernej Kruder. V najboljšem primeru bi si samo eden od njiju lahko zagotovil pot na olimpijske igre, saj je na voljo le eno mesto, tega pa so zasedel prvak celine oz. najvišje uvrščeni tekmovalec, ki še nima zagotovljenega nastopa na igrah pod petimi krogi.

Tudi Anže Peharc bo skušal uloviti olimpijski nastop. | Foto: Stanko Gruden, STA Tudi Anže Peharc bo skušal uloviti olimpijski nastop. Foto: Stanko Gruden, STA

Na olimpijskih igrah, ki se bodo začele 24. julija (če jih bodo sploh izvedli), lahko nastopita po največ dva tekmovalca iz ene države v moški in ženski konkurenci. Slovenija ima obe ženski kvoti že zapolnjeni - na igre sta se uvrstili trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret, ki prav danes praznuje 21. rojstni dan, in Mia Krampl, svetovna podprvakinja v težavnosti, medtem ko sta obe moški mesti še na voljo.

Seznam potnikov na olimpijske igre v Tokiu. Na njem sta tudi slovenski plezalkji Janja Garnbret in Mia Krampl. (Vir: IFSC)

plezanje udeleženci OI Tokio 1 | Foto:

S krovne plezalne organizacije so sporočili tudi, da je prestavljena tudi uvodna balvanska preizkušnja v Meiringenu v Švici (3. in 4. april).

Ne spreglejte