Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 8. 2015,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miha Potočnik Damir Dugonjić Anja Klinar

Ponedeljek, 10. 8. 2015, 11.12

8 let

"To še ni to, kar smo pričakovali"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V ruskem Kazanu se je končalo 16. svetovno prvenstvo v plavanju in vodnih športih. Slovenski tabor je uresničil pričakovanja, selektor Miha Potočnik pa meni, da pravih presežkov ni bilo.

Pravih presežkov kljub številnim zelo dobrim nastopom v Kazanu ni bilo, zato je ocena nastopov solidno. Končni izplen deseterice slovenskih plavalcev so finale Damirja Dugonjića na 50 metrov prsno, tri uvrstitve Anje Klinar v deseterico in še tri uvrstitve med najboljših 16. "Večina prvenstva je minila brez presežkov. Nastopili smo zelo solidno, prevečkrat se je pojavil termin blizu. Držimo pa korak s svetom in morda se še malo bolje obrne prihodnje leto," je dejal selektor Miha Potočnik.

Ta je med dosežki na prvo mesto postavil Dugonjića in njegov evropski rekord v predtekmovanju na 50 metrov prsno. "Je naš edini finalist, a od njega sem več pričakoval na 100-metrski razdalji. Blizu njega je s tremi odličnimi nastopi Anja Klinar, Gaja Natlačen je osvojila 11. mesto, polfinalist Peter John Stevens 12., Tjaša Oder kljub malce slabši formi 15. Malo je zmanjkalo Nastji Govejšek. Kar nekaj plavalk in plavalcev se je uvrstilo med najboljših 16, a to še ni to, kar smo pričakovali, in upam, da se bomo še bolj zadovoljni vračali prihodnje leto z olimpijskih iger v Braziliji."

Se bo priključil kateri od mlajših plavalcev?

Olimpijske igre bodo naslednji izziv in ekipa iz Kazana je tudi okvir ekipe za Rio. "Želim si, da se ji priključi še kateri od mlajših plavalcev. Poskušali bomo tudi s štafetami, kjer so uvrstitvi na igre najbližje dekleta na 4 x 200 metrov prosto. A pred tem sta na sporedu še dve evropski prvenstvi, najprej decembra kratki bazeni, nato pa London, ki bo zadnje sito za nastop na olimpijskih igrah," še pravi selektor Potočnik.

Ta opozarja, da se v Sloveniji s plavalci dela dobro, da pa plavanje za še boljše dosežke potrebuje tudi večjo podporo. "Smo del širšega svetovnega vrha, a potrebnih bo več vlaganj v tekmovanja in priprave. Medalje na Ofemu kažejo, da imamo mlad, perspektiven rod, a bo ta ob neprimernem vložku postal povprečen. Finančni položaj na zvezi je trenutno težak in skrbi me že, kako bo zveza financirala olimpijsko sezono za najboljše. Upam, da se bo vse skupaj nekako rešilo."

Ameriška štafeta prvič v zgodovini ostala brez finala

Američani so razočarali vso svetovno srenjo. Blestela je Katie Ledecky, popoln polom pa je doživela moška vrsta, saj je edino medaljo v kravlu na 50-metrski razdalji osvojil srebrni Adrian Nathan, preostali kravlaši so se vrnili praznih rok. Ameriška štafeta na 4 x 100 metrov prosto je prvič v zgodovini ostala brez finala, na 4 x 200 metrov prosto je po petih zaporednih naslovih ostala brez medalje. Pri tem ne smemo pozabiti, da so bili Američani brez Michaela Phelpsa, ki pa se vrača v Riu de Janeiru.

V Riu strokovnjaki napovedujejo veliko novih svetovnih rekordov. Znanilec je bil že Kazan, kjer je število preseglo tisto z zadnjih dveh prvenstev skupaj. Razprava o najboljših plavalcih pa – z izjemo pri Ledeckyjevi – še traja.

V moški konkurenci je izstopal Kitajec Sun Yang, ki pa je obremenjen z izredno kratko kaznijo zaradi jemanja nedovoljenih poživil, kratka je bila kazen tudi za rusko zvezdnico Julijo Jefimovo in prav enotna kaznovalna dopinška politika bo ena od teh, ki jih bo morala Fina urejati po hitrem postopku.

Ne spreglejte