Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 3. 2019,
14.11

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Tjaša Ristić karate evropsko prvenstvo medalja

Sobota, 30. 3. 2019, 14.11

5 let

EP v karateju

Srebrna Tjaša Ristić podira mejnike slovenskega karateja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Tjaša Ristić Karate | Tjaša Ristić je na lanskem evropskem prvenstvu v Srbiji osvojila bron. To je bila sploh prva kolajna za slovenski karate na članskih prvenstvih. Letos je v Turčiji dosežek nadgradila s srebrno medaljo.  | Foto Žiga Zupan/Sportida

Tjaša Ristić je na lanskem evropskem prvenstvu v Srbiji osvojila bron. To je bila sploh prva kolajna za slovenski karate na članskih prvenstvih. Letos je v Turčiji dosežek nadgradila s srebrno medaljo.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska karateistka Tjaša Ristić je na evropskem prvenstvu v španski Guadalajari osvojila srebrno kolajno. V današnjem finalu v kategoriji do 61 kilogramov je izgubila boj za zlato odličje s Turkinjo Merve Coban z 0:4, a kljub temu dosegla največji uspeh slovenskega ženskega karateja.

"Vedela sem, da bo izredno težko, saj Turkinje doslej še nisem premagala, a nikakor se nisem predala vnaprej. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, šla odločno v tekmo, kljub temu pa je bilo nekaj majhnih napak, ki jih je Turkinja kaznovala. Ne glede na poraz, sem zelo zadovoljna," je po tekmi povedala 25-letna tekmovalka iz Kranja.

Svojega največjega uspeha po zmagi se tekmovalka neposredno po tekmi niti ni zavedala. "Vem, da sem osvojila kolajno, v resnici pa še podoživljam finale in analiziram borbo. Seveda pa vem, da je to moj največji uspeh v karieri, a finale je v mislih še preveč živ."

"Najlažja je bila borba z Izraelko, čeprav slabih tekmovalk na prvenstvu ni"

Do kolajne je tekmovalko popeljal fenomenalen petkov nastop. Začela je z gladko zmago proti Izraelki Diani Petrescu (5:0), nato pa v dvoboju s staro znanko Norvežanko Bettino Alstadsaether slavila le tesno z 1:0. Gre za isto tekmovalko, s katero se je Ristićeva pomerila na lanskem prvenstvu stare celine v Novem Sadu za bron in tudi takrat je bila uspešnejša tekmovalka karate kluba Kranj.

Dvoboj tekmovalk, ki se dobro poznata tudi s priprav, je delno odločila športna sreča, saj je Rističeva povedla, nato pa izredno dobro taktično branila svojo prednost. "Najlažja je bila borba z Izraelko, čeprav slabih tekmovalk na prvenstvu ni. Najtežji pa je bil nato drugi krog, kjer sem morala ne le zmagati, ampak potrditi tudi lanski bron. Bilo je tesno, a izšlo se je dobro," je o prvih tekmicah še povedala Gorenjka.

Polfinale učna ura o razlikovanju Slovenije in Slovaške

V nadaljevanju je slovenska prvakinja premagala še Nizozemko Lynn Snel s 3:2. V polfinalu Slovakinjo Ingrido Suchanikovo gladko, kar z 9:1. "Z Nizozemko sem se borila prvič in začetek takega dvoboja je vedno malce previden. Nato sem morala še loviti zaostanek, a mi je uspelo obrniti izid. Slovakinja pa je odlična tekmovalka, ki se vrača po poškodbi in ne nazadnje je kakovost danes potrdila z bronom. Očitno ji moj slog borbe res ne leži in visoko sem jo premagala. V karateju je pač tako, da ti včasih tekmec, morda tudi slabši tekmovalec, res ne leži," je še povedala ena slovenskih športnih junakinj meseca marca, ki upa, da je s polfinalom dodala majhen mozaik k razlikovanju Slovenije in Slovaške v svetu.

"Osebna izkaznica" Tjaše Ristić

- rojena: 16. avgusta 1993
- prebivališče: Kranj
- višina: 172 cm
- teža: 61 kg
- klub: Karate klub Kranj
- trenerja: Drago Ristić, Jaka Šarabon

Največji uspehi:
- EP:
2. mesto, Guadalajara 2019, borbe posamično
3. mesto, Novi Sad 2018, borbe posamično

- evropske igre:
4. mesto, Baku 2015, borbe posamično

- sredozemske igre:
1. mesto, Tarragona 2018, borbe posamično

- MEP
3. mesto, Novi Sad 2011, borbe posamično

Kaj pa preostali slovenski tekmovalci?

V katah sta slovenske barve zastopala Bor Hartl in Maša Simonič ter izpadla po prvem krogu. V športnih borbah je po prvem krogu kategorije do 84 kg izpadel tudi Stefan Joksimović, Lina Pušnik v kategoriji do 68 kilogramov pa je po porazu v rednem delu dobila še priložnost v repasažu, a izgubila obe borbi.

Najboljši karateisti se bodo že čez 14 dni zbrali na tekmi svetovne serije v Maroku, mesec dni kasneje pa v Turčiji in za Ristićevo bo še kako pomembno, da tam doda svojemu izkupičku nove točke v kvalifikacijah za olimpijski nastop v Tokiu 2020.

Preberite še:

Tjaša Ristič karate EP Novi Sad
Sportal Prijetno presenečenje: Tjaša Ristić v finalu EP v karateju!
Ne spreglejte