Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2019,
13.47

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

2

Natisni članek

Tokio svetovno prvenstvo judo Tina Trstenjak

Sreda, 28. 8. 2019, 13.47

4 leta, 8 mesecev

Svetovno prvenstvo v judu 2019, Tokio

Težave za Trstenjakovo: po diskvalifikaciji zaradi "poškodovanja tekmice" samo do 5. mesta na SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

2

Tina Trstenjak | Foto Saša Pahič Szabo/Sportida

Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

Judoistka celjskega Sankakuja Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu v Tokiu v kategoriji do 63 kilogramov osvojila peto mesto. Po diskvalifikaciji v polfinalu z Japonko Miku Toshiru je namreč ostala brez boja za bron z Nemko Martyno Trajdos. Slovenski sodnik Franc Očko, viden predstavnik v sodniški organizaciji Evropske judo zveze, je sodniško odločitev označil za mejno. Sam bi se odločil drugače.

Trstenjakova je bila velika favoritinja tekme za tretje mesto, saj sta se tekmovalki v preteklosti pomerili kar na 17 uradnih tekmah in kar 13 jih je dobila tekmovalka celjskega Sankakuja.

Pred tem je slovenska olimpijska prvakinja v Tokiu izgubila polfinalni dvoboj z Japonko Miku Tashiro. Borbo je po minuti in 20 sekundah odločil nepravilen prijem Trstenjakove, ki je izvajala nedovoljen vzvod na levi roki tekmice, zaradi česar so jo sodniki diskvalificirali. Zaradi neposredne diskvalifikacije, ki je ocenjena kot poskus poškodovanja tekmeca, je bila nato diskvalificirana tudi za naslednjo borbo.

V dvoboju z Japonko gre za nov poraz z lansko nosilko srebra s SP, ki je varovanko Marjana Fabjana premagala v prav vseh devetih medsebojnih dvobojih.

Kaj o sodniški odločitvi meni slovenski sodnik Franc Očko?

Očko je pojasnil, da je Trstenjakova ostala brez borbe, saj je šlo za direktno diskvalifikacijo. "To je dobila za napad na komolec. Sodniki so ocenili, da je obstajala možnost za poškodbo nasprotnice in potem nimaš več pravice nastopati naprej, ne glede na to, za katero fazo tekmovanja gre," je pojasnil Očko in dodal, da obstaja tudi diskvalifikacija zaradi nešportnega obnašanja, kjer bi tekmovalki lahko odvzeli celo kolajno, če bi jo osvojila.

Očko dodaja, da se na posnetku vidi, da Trstenjakova ne bi smela vztrajati s prijemom do konca, vseeno pa je odločitev zanj mejna. "Šlo je za poskus meta hane-makikomi in začetek napada je bil pravilen. V primeru neposrednega napada na komolec bi bilo vse jasno. Tukaj pa se je Japonka izmikala, ostala na nogah in prišla v tak položaj, ko bi Tina morala spustiti. Nato je Toshirova še malo odigrala in sodniki so se odločili, kot so se."

Očko bi se odločil drugače

Očko dodaja, da bi se sam v sodniški vlogi odločil drugače. "Gre za Tino in morda sem zato tudi malo subjektiven. A sam diskvalifikacije ne bi dal, ker ni šlo za neposreden poskus napada na komolec."

A posnetek so si ogledali štirje sodniki. "Odločitev je mejna, a vedno se je treba odločiti tudi, kje ta meja je. Pravilo je v funkciji varovanja tekmovalcev in odločili so se za tovrstno kazen."

Eden vodilnih funkcionarjev Impola iz Slovenske Bistrice in Judo zveze Slovenije je obenem razložil, da se je za tekmovalca v takem položaju pogosto težko odzvati pravilno. "To je napaka, ki se v žaru borbe zgodi. Takrat ni časa, da bi na hitro odreagiral na blazini. Tudi take diskvalifikacije so del našega športa."

Začelo se je zelo obetavno

Dopoldne je najboljša slovenska judoistka začela po pričakovanjih in po prostem prvem krogu pometla s Španko Cristino Perez Cabana. Španka je bila povsem nemočna, Trstenjakova pa je najprej dosegla vazari, ki so ji ga sodniki nato odvzeli, s padcem na glavo se je Španka nato rešila še pred iponom, minuto pred koncem pa je bil zanjo usoden končni prejem v parterju in davljenje, zaradi katerega je dvoboj predala.

Martin Hojak
Sportal Ciloglu močnejši od Hojaka

Zahtevnejša tekmica je bila nato 23-letna Britanka Lucy Renshall, lani bronasta na EP in letos druga v Jekateringurgu, ki jo je tekmovalka celjskega Sankakuja v preteklih sedmih dvobojih sicer vselej ugnala, a Britanka iz leto v leto napreduje. Letošnji napredek je bil premajhen in vazari, dosežen dobro minuto pred koncem dvoboja, je za slovensko tekmovalko, ki je konec tedna praznovala 29 let, pomenil četrtfinale.

Adrian Gomboc
Sportal Gomboc na svetovnem prvenstvu do tretjega kroga

Dvoboj z Mongolko Ganhaič Bold, aktualno azijsko podprvakinjo, je odločal o polfinalu in repasažu. Edini medsebojni dvoboj leta 2017 v Parizu je dobila Slovenka, ki tokrat zadev ni prepuščala naključju in že na polovici dvoboja je na tatamiju s končnim prijemom slavila predčasno zmago.

Zlato kolajno je osvojila branilka naslova, Francozinja Clarisse Agbegnenou, ki je šele po več kot treh minutah podaljška ugnala Japonko Toshirovo, drugi bron je osvojila Nizozemka Juul Franssen.

Preberite še:

Urška Žolnir
Sportal Novo življenje olimpijske prvakinje iz Londona: Zdaj je hči na prvem mestu #video
Ne spreglejte