Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 8. 2023,
18.30

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Rok Šmit Mia Medved kajak Špela Ponomarenko Janić

Nedelja, 27. 8. 2023, 18.30

8 mesecev

svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah, duisbrug

Medved in Šmit četrta, Ponomarenko Janić osma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Špela Ponomarenko Janić | Špela Ponomarenko Janić je zasedla osmo mesto. | Foto Nina Jelenc

Špela Ponomarenko Janić je zasedla osmo mesto.

Foto: Nina Jelenc

Špela Ponomarenko Janić je na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Duisburgu v finalu A tekme na 200 metrov osvojila osmo mesto. V finalu A na 500 metrov je veslal tudi kajakaški dvojec Mia Medved/Rok Šmit, Slovenca sta bila na koncu četrta.

"Zadovoljna sva, z rezultatom se niti nisva obremenjevala. Uspela nama je dobra dirka in to je pomembno, da sva zadovoljna, ko prideva v cilj. Če si deveti ali četrti, je skoraj vseeno, čeprav je pa bolje, če si višje na lestvici. Zadovoljna sva, to je glavno, kar šteje. Nisem vedela, kaj se dogaja na drugi strani, čutila sem le Italijana zraven naju in videla, da pridobivava, tako sva proti koncu oba pritisnila, dala, kar sva še imela, in veslala do cilja. Šele potem sem videla, da sva četrta. Med nama in Špancema je bilo malo razlike, ampak sem zadovoljna," je po četrtem mestu dvojca povedala Medvedova.

Soliden rezultat je kljub zdravstvenim težavam, s katerimi se je spopadala v zadnjih dneh, dosegla tudi najizkušenejša članica reprezentance Špela Ponomarenko Janić. V svoji paradni disciplini na 200 metrov je bila osma. "Danes več od tega zmogla dati od sebe. Na ogrevanju se nisem počutila tako slabo kot potem na startu. Ko sem startala, ni bilo prave energije, mučila sem se skozi celo progo. Nekaj se me je lotilo in očitno mi je vzelo preveč energije. Na žalost se je to zgodilo ravno tukaj. Pri dveh otrocih, ki hodita v vrtec in šolo, sem bila celo leto zdrava, zdaj pa tukaj komaj prihajam do zraka, tako da je kar težko," je Ponomarenko Janić povedala po finalnem nastopu na najkrajši razdalji.

Uspešen debi na velikih tekmovanjih je uspel tudi dvojcu Matevž Manfreda in Anže Pikon. Tekmovalca, ki sta v kajakaški dvojec skupaj sedla šele v tej sezoni z glavnim poudarkom na svetovnem in evropskem prvenstvu do 23 let, sta opozorila nase tako na olimpijski 500-metrski razdalji, kot tudi na 1.000 metrov, ki ni njuna primarna razdalja. V nedeljo sta veslala v finalu C na 500 metrov in v cilj prišla kot peta, kar je pomenilo skupni 23. rezultat prvenstva.

V povsem zadnji tekmi tekmovanja, moškem kajaku na 5.000 metrov, pa je nastopil Jošt Zakrajšek. Zaradi nevihte, ki se je razbesnela ob zaključku ženske tekme na 5.000 metrov, so start moške tekme prestavili za pol ure, kar je bilo za že ogrete tekmovalce zelo neprijetno in zahtevno. S težavami zaradi ohladitve se je spopadel tudi Slovenec, ki je slabše startal, nato pa imel zahtevno nalogo lovljenja vodilnih tekmovalcev. Nekdanjemu divjevodašu se je borbenost in vztrajnost izplačala, saj je med tekmo pridobival mesta, a na koncu višje od enajstega mesta vseeno ni šlo.

Rok Šmit
Sportal Kajakaš Šmit 17. na 500 metrov
Špela Ponomarenko Janić
Sportal Ponomarenko Janić v finalu na 200 metrov
Ne spreglejte