Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 9. 2023,
14.11

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

plezanje Sara Čopar Vita Lukan Martin Bergant Lucija Tarkuš Katja Debevec Mia Krampl

Sobota, 23. 9. 2023, 14.11

7 mesecev, 1 teden

svetovni pokal v športnem plezanju, težavnost, wujiang

Kvalifikacije obetale veliko, a na koncu brez Slovencev v finalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Mia Krampl Koper 2023 | Mia Krampl je po drugem mestu v kvalifikacijah v polfinalu zasedla 11. mesto in ostala brez želenega finala. | Foto Jan Virt/IFSC

Mia Krampl je po drugem mestu v kvalifikacijah v polfinalu zasedla 11. mesto in ostala brez želenega finala.

Foto: Jan Virt/IFSC

Nedeljski finale sklepne tekme letošnjega svetovnega pokala v težavnosti v Wujiangu na Kitajskem bo minil brez Slovencev. Po kvalifikacijah je kazalo na nov slovenski uspeh, a v današnjem polfinalu nobenemu od osmih polfinalistov ni uspel preboj v finale. Za najboljši slovenski dosežek je poskrbela Lučka Rakovec na 10. mestu.

V kvalifikacijah Wujianga sta bila uspešna dva Slovenca in kar šest Slovenk, kar je slaba tolažba, potem ko bo zadnji krog tekmovanja, s katerim bo padel zastor na letošnjo sezono svetovnega pokala v težavnosti, minil brez slovenskega pridiha.

Slovenska popotnica na finalno tekmo sezone je bila odlična. Na domači tekmi v Kopru so bili v finalu kar štirje domači tekmovalci, Janja Garnbret s prvim in Vita Lukan z drugim mestom pa končali na stopničkah.

Pri moških je v današnjem polfinalu Martin Bergant za štiri mesta napredoval v primerjavi s kvalifikacijami ter tekmovanje končal na 13. mestu, Anže Peharc pa je v polfinalu za osem mest poslabšal svojo uvrstitev ter tekmo končal kot 21.

Martin Bergant je zasedel 13. mesto. | Foto: Grega Valančič Martin Bergant je zasedel 13. mesto. Foto: Grega Valančič

Pri ženskah Mia Krampl ni nadaljevala v slogu, ki jo je krasil od začetka težavnostne sezone. Golničanka, četrta na svetovnem prvenstvu v Bernu, je prvič letos v težavnosti končala zunanj najboljše osmerice na 11. mestu. V kvalifikacijah je bila druga, zaostala je zgolj za svetovno prvakinjo Japonko Ai Mori, ki pa za razliko od Slovenke v polfinalu ni naredila napake in je z osvojenim vrhom smeri ubranila mesto vodilne.

Vita Lukan je bila po kvalifikacijah četrta, v polfinalu pa je njen nastop zadoščal za končno 12. mesto. Nazadovala je tudi obetavna Sara Čopar, ki je na nedavnem mladinskem evropskem prvenstvu v Helsinkih zmagala v težavnosti. Tokratno tekmovanje je končala na 17. mestu. V polfinalu sta nastopili še Lucija Tarkuš in Katja Debevec, Tarkuš je bila 15., Debevec 22.

Viti Lukan se po stopničkah v Kopru ni uspelo uvrstiti v finale. | Foto: Grega Valančič Viti Lukan se po stopničkah v Kopru ni uspelo uvrstiti v finale. Foto: Grega Valančič

Tekmovanje na Kitajskem sta izpustila oba najboljša slovenska tekmovalca. Janja Garnbret je po zmagi v Kopru že sklenila zelo uspešno sezono, v kateri si je kot prva Slovenka in edina za zdaj zagotovila tudi olimpijsko vozovnico za Pariz. Luka Potočar pa se pripravlja na oktobrske dodatne olimpijske kvalifikacije v Lavalu v Franciji. Te bodo predstavljale vrhunec sezone tudi za preostale člane reprezentance, ki se bodo prav tako podali v lov na olimpijsko normo.

Janja Garnbret na Kitajskem ne tekmuje, saj je že končala uspešno sezono. | Foto: Grega Valančič Janja Garnbret na Kitajskem ne tekmuje, saj je že končala uspešno sezono. Foto: Grega Valančič

Slovenke so na Kitajsko prispele kot vodilne v seštevku pokala narodov po petih tekmah svetovnega pokala v težavnosti. Na vrhu posamičnega ženskega seštevka je Garnbret, ki je zmagala na vseh treh tekmah svetovnega pokala, na katerih je nastopila v tej sezoni. Lukan, ob odsotnosti Garnbret zmagovalka Briancona, je v tej razvrstitvi druga, Krampl sedma.

Ne spreglejte