Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 7. 2017,
18.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Peter John Stevens Adam Peaty Budimpešta svetovno prvenstvo plavanje

Torek, 25. 7. 2017, 18.55

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo v plavanju, Budimpešta

Svetovni rekordi Peatyja, Massejeve in Kingove, Stevens 13.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Adam Peaty | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski plavalec Adam Peaty je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti v polfinalu na 50 m prsno še drugič danes dosegel nov svetovni rekord. S 25,95 je prvi Zemljan, ki je to razdaljo zmogel v manj kot 26 sekundah.

Že dopoldan je Peaty s 26,10 za 32 stotink izboljšal stari rekord iz Kazana 2015, s čimer je tudi v sredo glavni favorit za zlato kolajno.

"Danes enostavno deluje, kot da ni iz tega sveta"

"Nazadnje ga je v Kazanu dosegel, ko sva plavala skupaj v isti skupini. Danes enostavno deluje, kot da ni iz tega sveta," je to pokomentiral slovenski polfinalist Peter John Stevens iz kranjskega Triglava.

Ta v bazenu ob Donavi nastopa nekoliko oslabljen, saj je pred 14 dnevi zbolel in izgubil kar šest kilogramov in veliko moči, kljub temu pa je z dosežkom 27,20 pokazal dober nastop in osvojil 13. mesto. Tudi v primerjavi z jutranjim plavanjem, ko je moral celo v izločilno tekmo za polfinale, je prikazal velik napredek.

Peter John Stevens v Budimpešti zaradi bolezni ni v najboljši formi. | Foto: Vid Ponikvar Peter John Stevens v Budimpešti zaradi bolezni ni v najboljši formi. Foto: Vid Ponikvar

"Če ne bi zbolel, bi danes to zmogel tudi jaz"

"Občutki so bili grozni, a dobro sem odplaval mentalno, zato sem zelo zadovoljen, saj sem povsem izven forme. Držal sem se tega, da ostanem dolg in mislim, da sem celo razdaljo odplaval v enakem ritmu. Tudi start je bil spet odličen," je bil po tekmi zadovoljen aktualni evropski podprvak Stevens, vesel, da so ga s tribune danes bodrili tudi najbližji, a več tokrat ni šlo.

Še v Kazanu bi se Stevens s tem izidom uvrstil v finale, tokrat pa je bilo treba za sredin boj za medalje plavati pod 27 sekundami. "Če ne bi zbolel, bi danes to zmogel tudi jaz," je še prepričan slovenski reprezentant, ki med letom trenira na univerzi Tennessee, njegov naslednji veliki cilj pa bo decembrsko evropsko prvenstvo v 25-metrskem bazenu.

Rekordni znamki presegli tudi Kanadčanka in Američanka

Nov svetovni rekord je dosegla tudi Kanadčanka Jacqueline Kylie Masse, ki je bila ob zlati kolajni na 100 metrov hrbtno z 58,10 dve stotinki sekunde hitrejša kot Britanka Gemma Spofforth leta 2009 v Rimu.

Še en rekord je ob koncu dneva odplavala Američanka Lilly King. Olimpijska prvakinja je 100 m prsno zmogla v 1:04,13 minute in za 22 stotink izboljšala dosežek Litovke Rute Meilutyte s SP v Barceloni 2013.

Jacqueline Kylie Masse se je veselila novega svetovnega rekorda na 100 m hrbtno. | Foto: Reuters Jacqueline Kylie Masse se je veselila novega svetovnega rekorda na 100 m hrbtno. Foto: Reuters

Izreden boj napovedal že polfinale

Tekmovalke so napovedale izreden boj že v polfinalu, ko sta branilka naslova Rusinja Julija Jefimova za vsega stotinko in Kingova za 18 zgrešili rekord, zelo blizu je bila tudi stara rekorderka Meilutytejeva. Za presenečenje pa je danes v finalu s srebrom poskrbela druga Američanka Katie Meili, Rusinja je bila bronasta, Litovka pa je ostala brez odličja.

Z zbiranjem kolajn nadaljuje tudi 20-letna Američanka Katie Ledecky. Svetovna rekorderka se je na 1500 m poigrala s konkurenco, slavila tretjič zaporedoma in v bazenu na levem bregu Donave osvojila že svoje tretje zlato, četrto pa je takoj nato napovedala z zmago v polfinalu na 200 m prosto. Napet četveroboj za srebro se je v končnici razvil v dvoboj med Italijanko Simono Quadarella in Španko Mireia Belmonte Garcia, uspešnejša pa je bila Španka.

Če bi nastopila Klinarjeva, bi ...

Zanimivo je, da bi se v finale letošnje tekme uvrstila tudi Jeseničanka Anja Klinar, če bi nastopila na tekmi in ponovila izid, ki ga je pred mesecem dni dosegla na Reki, a se je Gorenjka s trenerjem odločila za drugačen program. Že v sredo jo čaka nastop na 200 m delfin, kjer bo zanesljivo deležna izjemnega vzdušja, saj bo plavala neposredno ob prvi madžarski zvezdnici Katinki Hosszu. Tekma je razkrila tudi vrednost lani doseženega rekorda Ravenčanke Tjaše Oder, ki bi se s tem dosežkom letos enakovredno borila za peto mesto.

Olimpijski prvak Kitajec Sun Yang, ki je lani prestajal po mnenju mnogih prekratko dopinško kazen, je z izjemno drugo polovico tekme prepričljivo slavil na 200 m prsno in se po zmagi na 400 metrov veselil že drugega naslova. Srebro je osvojil Američan Townley Haas, bron pa Rus Aleksander Krasnih. Na 100 m hrbtno je slavil še en kitajski plavalec Jiayu Xu.

Izidi:

Moški:

200 m prosto:

1. Sun Yang (Kit) 1:44,39

2. Townley Haas (ZDA) 1:45,04

3. Aleksander Krasnih (Rus) 1:45,23

100 m hrbtno:

1. Jiayu Xu (Kit) 52,44

2. Matt Grevers (ZDA) 52,48

3. Ryan Murphy (ZDA) 52,59

Ženske:

1500 m prosto:

1. Katie Ledecky (ZDA) 15:31,82

2. Mireia Belmonte Garcia (Špa) 15:50,89

3. Simona Quadarella (Ita) 15:53,86

100 m hrbtno:

1. Jacqueline Kylie Masse (Kan) 58,10 (SR)

2. Kathleen Baker (ZDA) 58,58

3. Emily Seebohm (Avs) 58,59

100 m prsno:

1. Lilly King (ZDA) 1:04,13 (SR)

2. Katie Meili (ZDA) 1:05,03

3. Julija Jefimova (Rus) 1:05,05

Ne spreglejte