Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 7. 2017,
10.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Adam Peaty plavanje

Torek, 25. 7. 2017, 10.07

6 let, 6 mesecev

Svetovni rekord Peatyja, Stevens v swimm-off

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Adam Peaty | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanec Adam Peaty je na svetovnem prvenstvu v plavanju v Budimpešti s 26,10 dosegel nov svetovni rekord na 50 m prsno. Lasten dosežek z zadnjega prvenstva v Kazanu je popravil kar za 32 stotink sekunde. V polfinale se je v tej disciplini prebil tudi slovenski reprezentant Peter John Stevens.

Rekord je Peaty napovedal že v ponedeljek ob zmagi na 100 m prsno, kjer je na polovici obračal z dosežkom 26,50. Za popoldanski polfinale je v druženju z novinarji napovedal še en poskus: "Včeraj sem vedel, da nisem daleč. Zdaj sem plaval zelo sproščeno in seveda sem vesel tega rekorda, a mislim, da sem lahko še hitrejši."

"Imam velike rezerve. Delal sem velike napake skozi celo tekmo. Zdaj grem presenetiti z zunanje proge." | Foto: Vid Ponikvar "Imam velike rezerve. Delal sem velike napake skozi celo tekmo. Zdaj grem presenetiti z zunanje proge." Foto: Vid Ponikvar

Stevens ima še veliko rezerve

Stevens, lani srebrn na EP v Londonu in na SP v kratkih bazenih decembra v Kanadi, pa je moral v vodo kar dvakrat. Najprej je slabo odplaval zadnjih nekaj zavesljajev in s 27,39 osvojil 16. mesto.

Tega si je delila trojica plavalcev in dodatni dvoboj z Rusom Vsevolodom Zankom in Nizozemcem Arnom Kammingo je odločal o zadnjem polfinalistu. Najmočnejši je bil Stevens s 27,38, tekmeca pa nista uspela izboljšati prvega nastopa.

"Imam velike rezerve. Delal sem velike napake skozi celo tekmo. Zdaj grem presenetiti z zunanje proge. Mislim, da bo zaradi napetosti lažje in da bom hitrejši," je po tekmi dejal Stevens, ki je tik pred SP zaradi bolezni izgubil precej treninga in moči, preden je odhitel na kratek počitek in dodal: "Plaval sem že 27,09 in brez napak sem lahko zraven." Zelo vesel je bil tudi pogleda na tribuno, saj so ga iz domačih Medvod prišli vzpodbujati najbližji.

"Vesel sem, da sem se še enkrat prebil med prvih 20, kar je motivacija za naprej, saj se počasi bližam najboljšim." | Foto: Sportida "Vesel sem, da sem se še enkrat prebil med prvih 20, kar je motivacija za naprej, saj se počasi bližam najboljšim." Foto: Sportida Martin Bau se je osredotočil le nase

Na dan, ko sta župana Budimpešte in Ljubljane na jugu Bude odprla novi Ljubljanski trg, sta v novi Donavski areni na severu Pešte nastopila še dva Slovenca. Martin Bau iz ravenskega Fužinarja se je na 800 m prosto povsem približal junija na Reki doseženemu osebnemu rekordu in z 19. mestom dosegel še eno solidno uvrstitev.

"Vedel sem, da me čaka zelo zahtevna naloga, saj sem plaval v težki skupini. Poskušal sem se osredotočiti nase in mislim, da sem dobro razporedil moči, saj je izid blizu osebnega rekorda in s tem sem zadovoljen. Vesel sem, da sem se še enkrat prebil med prvih 20, kar je motivacija za naprej, saj se počasi bližam najboljšim," je po tekmi ocenil Bau, ki je dobil potrditev, da je bila lanska selitev iz Maribora na Koroško pravilna. "Bilo je veliko težkih trenutkov, a končalo se je super in v naslednji sezoni bo lažje."

Njegova klubska kolegica Gaja Natlačen pa je zgolj za ogrevanje pred nastopom na 800 m prosto nastopila še na 200 m prosto in bila 34. "To je bil samo en start pred novo tekmo. Zame je bil pomemben za zadnji nastop," je bila po tekmi jedrnata Korošica, ki je že v ponedeljek osvojila 13. mesto na 1500 m prosto.

Ne spreglejte