Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
12. 3. 2012,
17.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ameriški nogomet Ljubljana Silverhawks

Ponedeljek, 12. 3. 2012, 17.06

7 let, 12 mesecev

"Štajerci skušamo združeni konkurirati Ljubljani"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Če greš na drugo mesto, kje je smisel?" o ciljih za 2012 pove najizkušenejši član Maribor Generals, Blaž Kovač. Robi Fišer dodaja: "Kar se že dolgo govori: 'fajn' bi bilo premagati Silverhawks."

Čeprav Robi Fišer ostaja skromen, ni dvoma, da je ključni član Maribor Generals, bržkone prvih tekmecev ekipi Ljubljana Silverhawks za naslov v tretji sezoni državnega prvenstva v ameriškem nogometu. Ko smo Mariborčane obiskali na nedeljskem treningu, smo mu postavili vprašanje, če bo najboljši podajalec v Sloveniji v novi sezoni še boljši. "Rangiranje je nepomembno. Je subjektivno. Delam na tem, da bi se izboljšal, tako kot tudi celotna ekipa. Če je en dober, dva ali trije, na koncu ne pomeni nič, če ne uspe zadnja stopnička. V klubu so zastavljeni cilji, če se ne dosežejo, ni pomembno, kako kdo igra." Čeprav so Generals lani na domači tekmi skoraj premagali Silverhawks, se tako kot v prvi sezoni niso uspeli uvrstiti v finale. In zato za 2012 Fišer izpostavlja: "Cilj in tudi čas je, da pridemo v finale. Tam gre za eno tekmo in se lahko zgodi karkoli. Lahko pride tudi do kakšnega presenečenja. Na to mi tudi ciljamo. Drugače pa, to kar se že dolgo govori: 'fajn' bi bilo premagati Silverhawks."

Igralno mesto podajalca je v ameriškem nogometu najbolj zahtevno: pravilen met žoge, dober pregled nad igro, poznavanje akcij in položaja vseh soigralcev na zelenici. Državni prvaki iz Ljubljane so imeli v minulih sezonah z iskanjem podajalca številka ena, kar nekaj težav. Mariborčani so ga s Fišerjem takoj dobili. "Čeprav so nam rekli, da pri nas igra po zraku ne bo uspela, smo tako igrali od samega začetka. Nismo imeli druge izbire. Če imaš na treningu enega ali dva linijaša in veliko lovilcev, je najlažje delati s podajami. Tak način igre nam je všeč. Tako smo začeli in res nam je dobro uspelo." Da bi bil še boljši, je lani obiskal pripravljalni kamp Vienna Knights. To zimo pa se je na treningih najbolj posvečal: "Predvsem fizični pripravljenosti. S prihodom tujcev v ligo bo sezona težja, četudi ne bo več tekem. Predvidevam, da bodo tekme fizično bolj naporne. Obenem delam tudi na izmetu, ki ga je bilo treba še kar precej popraviti." Tadej Holler, Luka Pršina, Aljaž Jelen, Blaž Ogorelc, pa tudi Domen Karničnik in Sašo Veber bodo Fišerjeve tarče v 2012.

Če greš na drugo mesto, kje je smisel?

Generals so mlada ekipa. Večina ameriški nogomet trenira šele tri leta. Izjema je Blaž Kovač, znan kot Medo. Več let je igral za Silverhawks, izkušnje je nabiral tudi v Avstriji. "Sem nisem prišel, da bom najboljši linijaš ali da me bodo gledali, kot da sem ob boga dan. To je šport, ki mi je veliko dal. Nisem več najmlajši in v jeseni svoje kariere sem želel znanje dati naprej. Silverhawks me ne rabijo. Iz moje generacije lahko fante prešteješ na prste ene roke. Zato sem se odločil za nov izziv."

Čeprav so Silverhawks še neporaženi, Kovač ne izobeša bele zastave. "Tako kot v NFL: pred začetkom sezone gre vsaka ekipa na zmago. Tudi Cleveland Browns, pa tudi Carolina je šla lani z novincem na mestu podajalca. Če greš na drugo mesto, kje je smisel? Se ne splača. Če jih bomo letos premagali? Bomo videli. Pustimo se presenetiti. V vsakem primeru gremo na prvo mesto, na drugo ne štarta nihče. To ni ameriška mentaliteta, slovenska pa še manj." In kako je igrati proti nekdanjemu klubu? "Prijatelji so prijatelji, a ko se da čelado gor, se igra, smo smrtni nasprotniki. Ko pa damo opremo dol, se stuširamo in gremo z veseljem na pivo. Ko je tekma, je veliko 'gobezdanja'. Vedo, kakšen sem. Vedo, da veliko govorim. A po tekmi smo spet najboljši prijatelji."

O ključni težavi ameriškega nogometa v Sloveniji Kovač pove: "Problem je, da je to ekipni šport. Če nimaš konstante, če nimaš vedno 11 istih igralcev z nekaj menjavami, ki lahko ves čas igrajo skupaj, ne moreš narediti nič. To je težava tako pri Silverhawksih, kjer je večno primanjkovalo linije, to je problem Generalsov, problem vseh ekip v Avstriji. Ne moreš vsako sezono dobiti šest, sedem novih igralcev, ampak jih izgubiš pet, šest. To je kot kolobarjenje na njivi. Vsako leto moraš menjati in začenjati znova in znova." Pa vendarle so v tem pogledu Silverhawks v prednosti. "Imajo toliko večjo bazo igralcev, imajo pa tudi več izkušenj. A lani smo dokazali, da se lahko kosamo z njimi. Kaj bo pa letos? Kot sem rekel: pustimo se presenetiti," je dodal Blaž Kovač.

Močnejši z Werewolves

Tako kot lani so tudi v 2012 vrste Maribora popolnili člani Slovenska Bistrica Werewolves. Aljaž Jelen, predsednik Werewolves, pove, da jih je ostalo le še 12, da je težko dobiti igralce, ki ostanejo in je igranje s svojo ekipo za zdaj še nemogoče. So pa zato s srcem pri Generals. "Treniramo kot ekipa. Trudimo se po najboljših močeh. Kot Štajerci skušamo združeni konkurirati ostalim klubom, predvsem Ljubljani."

Čez dva tekma pa proti Silverhawksom na zmago? "Seveda. In nato na vsaki naslednji tekmi," je druženje Sportala z Maribor Generals sklenil Robi Fišer. Tretja sezona SNFL se s tekmo Silverhawks - Generals začenja v soboto, 24. marca v Radomljah.

Ne spreglejte