Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2022,
12.08

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

športnik leta Ester Ledecka

Četrtek, 22. 12. 2022, 12.08

1 leto, 3 mesece

športnik leta 2022 na češkem

Ester Ledecka je športnica Češke 2022

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Ester Ledecka | Ester Ledecka je športnica leta na Češkem. | Foto Guliverimage

Ester Ledecka je športnica leta na Češkem.

Foto: Guliverimage

Olimpijska prvakinja iz Pekinga v deskarskem paralelnem veleslalomu Ester Ledecka je bila izbrana za najboljšo športnico Češke v letu 2022. V glasovanju je zbrala 1593 točk, je poročala poljska tiskovna agencija PAP.

Prehitela je zmagovalki treh teniških turnirjev za grand slam v dvojicah Barboro Krejčikovo in Katerino Siniakovo (1315 točk) ter hokejista Boston Bruins v severnoameriški ligi NHL, Davida Pastrnaka (1078 točk).

Za najboljšo češko ekipo so izbrali češko hokejsko reprezentanco, ki je na svetovnem prvenstvu elitne divizije na Finskem zasedla tretje mesto. Čehi so v boju za bron z 8:4 ugnali ZDA.

Sedemindvajsetletna Ledecka je naziv najboljše športnice Češke osvojila drugič. Pred tem je bila nagrajena leta 2018, ko ji je uspel olimpijski dvojček zlatih kolajn brez primere.

Z olimpijskih iger v Pyeongchangu 2018 se je vrnila z zlatima medaljama v deskarskem paralelnem veleslalomu in superveleslalomu alpskega smučanja.

Ekipa leta je bronasta hokejska reprezentanca. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ekipa leta je bronasta hokejska reprezentanca. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Trikratna olimpijska prvakinja v alpskem smučanju in deskanju na snegu trenutno ne tekmuje. Vrnitev na tekmovanja je zaradi poškodbe prestavila na naslednje leto, potem ko si je poleti na treningu zlomila ključnico.

Čehinja sicer še vedno upa, da se bo lahko udeležila svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Courchevelu/Meribelu (6. - 19. februar 2023) in nato SP v deskanju na snegu v Bakurianiju (Gruzija, 19. februar - 5. marec).

Z leti se je Ledecka uveljavila kot ena najboljših smučark v hitrih disciplinah, predvsem z osmimi uvrstitvami na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu alpskih smučark, od tega s tremi zmagami. Od 2019 je zmagala na dveh smukih in superveleslalomu. Hkrati pa je tudi odlična v paralelnih disciplinah deskanja na snegu.

Ledecka si sicer s slovensko smukaško šampionko Ilko Štuhec deli istega opremljevalca. Od letos tako kot Mariborčanka tekmuje na smučeh avstrijsko-češkega Kästleja.

Ne spreglejte