Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 7. 2015,
14.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lokostrelstvo mali junaki

Petek, 24. 7. 2015, 14.18

6 let, 7 mesecev

Šport, v katerem vaš otrok lahko postane olimpijski prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novodobni športni Robin Hoodi, oziroma lokostrelci, so Sloveniji prinesli že več naslovov evropskega in svetovnega prvaka, manjka nam le še olimpijsko odličje. Imamo kader tudi za to?

Čeprav lokostrelstvo v slovenskem prostoru nima posebne medijske pozornosti, pa rezultati, ki jih dosegajo tekmovalci, zahtevajo ravno obratno. Zadnji uspeh slovenskih lokostrelcev je dosežek Toje Černe, sicer aktualne svetovne prvakinje, ki je na letošnji poletni univerzijadi v južnokorejskem Gwangjuju osvojila srebrno medaljo s sestavljenim lokom.

22-letna Černetova pri vrhunskem rezultatskem izkupičku ni edina. Med Slovenci je še nekaj uspešnih lokostrelskih imen (rezultate si lahko ogledate na uradni spletni strani Slovenske lokostrelske zveze), med katerimi je treba opozoriti na peto mesto v ekipni razvrstitvi (Samo Medved, Peter Koprivnikar in Matevž Krumpestar) na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996, ki zaradi datumske zamaknjenosti kar kliče po obnovitvi ali nadgraditvi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru prihodnje leto.

Šport za mlade in (zelo) stare

Otroci se lokostrelstva pogosto lotijo že pri treh ali štirih letih, ko – bolj kot ne za zabavo – streljajo s plastičnim lokom. Stvari postanejo resne pozneje, približno pri 10 in 12 letih, in lahko trajajo vse do pozne starosti. Športno lokostrelstvo ni samo stvar natančnosti, kot menijo laični opazovalci, temveč je skupek fizične moči in psihične stabilnosti.

Kako začeti?

Otrok lahko v svet lokostrelstva zakoraka v okviru šolskega krožka ali na začetnem tečaju lokostrelstva, ki ga organizira eden od 30 lokostrelskih klubov v Sloveniji. Tam se bo vaš nadobudnež seznanil s temelji tega natančnega športa, vi pa boste za to odšteli od nič do 70 evrov za približno 15 učnih ur.

To bo verjetno že pokazatelj, ali bo otroka lokostrelstvo premamilo in ga bo sprejel za svoj način preživljanja prostega časa, ali pa gre le za prehodno fazo, v kateri si širi športna spoznanja.

Kaj pa stroški?

Vložek v lokostrelstvo je nakup loka – cena za komplet (lok, puščice, tok in ščitniki) je od 150 evrov – vadnina pa vas bo stala med 15 in 20 evrov na mesec.

V Sloveniji imamo nekaj več kot 30 lokostrelskih klubov, ki se združujejo pod okriljem Lokostrelske zveze Slovenije, in približnotisoč tekmovalcev.

Komu uspe?

Po besedah lokostrelskega trenerja in selektorja mladinske reprezentance Mateja Zupanca je lokostrelstvo šport, v katerem uspeva predvsem tistim, ki imajo dovolj motivacije in želje, medtem ko na vrhunski ravni odloča predvsem mentalna priprava.

"Gre za šport občutka in mentalne pripravljenosti, sicer pa se tehnike lahko priuči vsak," poudarja Zupanc, ki je izjemno ponosen na lokostrelski podmladek, ta že dosega odmevne rezultate v tem, v Sloveniji bolj na stranski tir postavljenem športu.

Ena od njegovih "varovank" je tudi Ivana Laharnar, 17-letna lokostrelka iz Črnomlja in članica slovenske mladinske lokostrelske reprezentance

Novim naslovom svetovnega prvaka nasproti?

Slovenska članska lokostrelska reprezentanca je danes odpotovala na Dansko, kjer se prihodnji teden začenjajo kvalifikacijski boji, že v torek pa bo šlo zares.

O rezultatih bomo poročali tudi na Sportalu, kjer si boste prihodnji četrtek v novi tedenski rubriki Prvaki so med nami lahko prebrali zgodbo o Teji Černe, aktualni svetovni prvakinji v streljanju s sestavljenim (žal neolimpijskim) lokom.

Ne spreglejte