Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
13.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ritmična gimnastika

Petek, 18. 12. 2015, 13.37

6 let, 7 mesecev

Šport, ki ga deklice naravnost obožujejo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vratolomni skoki, neizmerna gracioznost, spretnost in dober "tajming", zapakiran v lesketajoče drese, so recept za šport, ki le redko katero deklico pušča ravnodušno. Vse to je ritmična gimnastika.

Ritmična gimnastika je športna panoga, ki združuje prvine gimnastike, baleta in plesa. Otroci se je lahko lotijo že pri treh letih. Kot pravi nekdanja vrhunska ritmičarka Mojca Rode, za začetek ni nikoli prezgodaj, niti prepozno, je pa seveda veliko odvisno od tega, kakšne ambicije koga vodijo v ta šport.

Zgodnji začetki so dobrodošli in obrodijo sadove

V začetnih korakih je večji poudarek na povsem osnovnih gibalnih sposobnosti, kot so izvajanje prevalov, skok v globino na blazino, plazenje in podobno.

"Največji napredek lahko dosežemo do 1., 2. ali tretjega razreda osnovne šole, je pa vsekakor fino, da deklice (z RG se večinoma ukvarjajo deklice, medtem ko so fantje v tem športu prej izjema kot pravilo) začnejo vaditi v predšolskem obdobju," svetuje Rodetova, ki je v tem športu kar 46-krat osvojila naslov državne prvakinje, danes pa dela kot trenerka v lastnem klubu za RG TIM. Priznava, da gre za dokaj zahteven šport, saj so treningi zelo pogosti, a je hkrati tudi eden najlepših.

"Deklice obožujejo ritmično gimnastiko"

"Deklice obožujejo ritmično gimnastiko. Očarajo jih lepi dresi, rekviziti in novo znanje, ki ga pridobijo in ki ga kar nikoli ne zmanjka. Nikoli ne moreš reči, da si se vsega naučil," pojasnjuje Rodetova, ki je ritmiko začela trenirati pri petih letih in v tem športu kot aktivna tekmovalka vztrajala kar 25 let.

Obvladati je treba vse rekvizite

Glede na to, da je ritmična gimnastika športna zvrst, ki združuje prvine plesa in baleta, so deklice poleg ritmične gimnastike pogosto deležne tudi teh učnih ur. Vse trenirajo z vsemi rekviziti, saj ni tako kot pri gimnastiki, kjer se tekmovalci lahko specializirajo za posamično orodje, ki jim najbolj ustreza.

Obvladati morajo tako kolebnico, kije in žogo kot tudi obroč ter trak. Ta velja za najtežjega, a je hkrati med deklicami tudi najbolj priljubljen. Na tekmovanjih se morajo predstaviti z vsemi rekviziti, končna ocena pa je odvisna od težavnosti, umetniške vrednosti in izvedbe programa.

Posamično ali skupinsko?

Znotraj panoge ritmična gimnastika obstajata dve možnosti: individualni program, kjer deklice program izvajajo samostojno, ali skupinski, kjer vajo naenkrat izvaja pet tekmovalk.

Kdo je rojen za ritmično gimnastiko?

Na rekreativni ravni se z ritmično gimnastiko lahko ukvarja vsak, na vrhunski ravni pa bodo bolj uspešna dekleta, ki so visoka, vitka in gibljiva. Kot poudarja Vajngerlova, je mnenje, da gre za šport, poln poškodb, zmotno, saj se z njim ukvarjajo predvsem tista dekleta, ki imajo za to naravne danosti (mehke sklepe in vezi ter so izredno gibčne) in programa ne izvajajo na silo.

Rodetova dodaja, da je ob tem pomembna tudi želja otrok in staršev, ki otroke v tej želji podpirajo, ali pa tudi ne.

Zelo zgodaj gre zelo zares

Treningi zelo zgodaj postanejo zelo resni. To pomeni, da deklice trenirajo tudi po pet dni na teden, od tri do štiri ure dnevno. Pri tem je izredno pomembno ogrevanje, ki traja tudi več kot eno uro in ki je ključnega pomena pri izogibanju poškodbam. "Otroke moramo naučiti tehnike za vse rekvizite.

Skratka, učenju res ni nikoli konca," poudarja Mojca Rode.

Ne spreglejte