Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
22. 9. 2012,
21.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luka Špik Iztok Čop

Sobota, 22. 9. 2012, 21.00

8 let

Špik: Čopovo veslo čast in odgovornost

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Luka Špik se dobro zaveda, da se z dokončnim slovesom Iztoka Čopa tudi zanj začenja povsem novo poglavje v veslaškem življenju.

Iztoka Čopa in Luko Špika je v več obdobjih združevala težnja po veslaški popolnosti, ki je premagovala značajske različnosti in razkorak v letih. Čeprav se slednji v zadnjem poglavju skupnega dela v dvojnem dvojcu seveda ni spremenil, pa bližnji opazovalci veslaškega dogajanja v en glas zatrjujejo, da sta bila Gorenjca prav v projektu London 2012 najbolj enotna in usklajena. Verjetno je bilo tudi zaradi tega njuno slovo ob koncu izjemne Čopove kariere še toliko bolj čustveno. "To niso vsakodnevne stvari. Ste videli, kakšen izraz na obrazu je imel ob Iztokovi poslovilni tekmi na Ljubljanici Olaf Tufte? Ste videli Iztokove oči? Ste videli mene? Če je točno določena oseba v tolikšni meri vplivala nate in pravzaprav na celoten šport, so čustva ob koncu povsem razumljiva," priznava 33-letni Luka Špik, ki si vsaj v statističnem smislu lahko lasti naziv drugi najboljši slovenski veslač vseh časov. Osvojil je namreč olimpijske kolajne vseh treh barv in iz čolna kot dobitnik kolajne kar petkrat stopil tudi na svetovnih prvenstvih.

V prav vseh osmih primerih mu je v posadki družbo delal Iztok Čop, ki je na sedem let mlajšega partnerja v zadnjem poglavju skupne poti gledal z drugačnimi očmi. Že pred londonskim finalom, ko je bilo jasno, da se poslavlja, je na glas opozarjal na pomembnost Špikove vloge v bližnji prihodnosti. "Dokončno bo moral prevzeti vodilno vlogo," je dejal, svoje besede pa ob koncu svoje kariere podkrepil še s sila simboličnim dejanjem. Ob koncu poslovilne tekme mu je namreč poklonil leseno veslo in ga tako označil za svojega naslednika. "To veslo mi veliko pomeni. Čast in odgovornost. Oboje bom skušal pretopiti v dodatno motiviranost," pravi Špik. Je torej pripravljen stopiti v Čopove čevlje? "No, mislim, da bom ostal kar v svojih čevljih," se je pošalil v svojem slogu in dodal: "Vsekakor pa bom sledil poti, na katero me je sprva preusmeril, nato pa sva po njej skupaj hodila. Na začetku nisva bila povsem skladna, na koncu zelo. Ponavljam, ostajam v svojih čevljih, a se zavedam kakovosti svojega učitelja."

Čeprav je vse največje uspehe dosegel v dvojnem dvojcu s Čopom (eno kolajno še v četvercu, v katerem sta se najboljšima slovenskima veslačema pridružila še Matej Prelog in Davor Mizerit), pa je Luka svojo kakovost vendarle že dokazoval tudi v drugih posadkah. A ob razmišljanju o novem čolnu, se ponuja predvsem ena rešitev – enojec. Kot nekdanji mladinski svetovni prvak in finalist članskega svetovnega prvenstva 2010 tudi sam priznava, da mu skif nadvse diši. "Vprašajte me pred svetovnim prvenstvom … Bomo videli. Dejstvo je, da moram v vsakem primeru poskrbeti za vrhunsko individualno pripravljenost. Moj osnovni cilj je napredek. Odprt sem za vse možnosti. Prav gotovo pa bom v prvi vrsti poskušal v enojcu," poudarja novi prvič mož slovenskega veslanja in s tem potrjuje razmišljanja o dveh močnih slovenskih posadkah. Poleg skifa naj bi namreč v slovenski reprezentanci v prihodnje gradili na dvojnem četvercu, ki je na nedavnem evropskem prvenstvu končal na tretjem mestu.

Ne spreglejte