Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 5. 2017,
11.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Anja Osterman Špela Ponomarenko Janić

Nedelja, 28. 5. 2017, 11.34

6 let, 6 mesecev

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman tretji na Madžarskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
špela ponomarenko | Foto Nebojša Radović/ Kajakaška zveza Srbije

Foto: Nebojša Radović/ Kajakaška zveza Srbije

Slovenski kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta si na svetovnem pokalu v Szegedu v finalu na 500-metrski razdalji priveslali tretje mesto. Za zmagovalkama iz Nove Zelandije sta zaostali 3,493 sekunde; drugi sta bili Rusinji, Slovenki pa sta v zaključku zdržali pritisk nemških tekmovalk.

Slovenki sta na sploh prvi tekmi, na kateri sta se preizkusili v skupnem kajakaškem dvojcu, tako dosegli izjemen dosežek. Dan prej sta v svojem polfinalu in tudi v skupnem seštevku zaostali le za aktualnima olimpijskima podprvakinjama Nemkama Tino Dietze in Franzisko Weber, olimpijski zmagovalki iz Londona pa sta nato ugnali v finalu najboljših devetih čolnov in to natanko za tri desetinke.

Pred Slovenkama sta bili le prepričljivi zmagovalki Lisa Carrington, ki je v K1 na 200 m zmagala na zadnjih dveh olimpijskih igrah, in Caitlin Ryan, ter Rusinji Kira Stepanova in Jelena Anjušina (+2,531). Avstralki Alyssa Bull in Alyce Burnett sta bili že precej zadaj, saj sta za zmagovalkama zaostali že več kot pet sekund (+5,147), sledile pa so dvojice Velike Britanije, Kanade, Srbije in Danske.

V moškem finalu C na 500 metrov je veslal Alan Apollonio ter tam zasedel osmo mesto, kar mu je v končni razvrstitvi na tej razdalji prineslo 26. mesto. V finalu A je slavil Čeh Josef Dostal, drugi je bil Španec Roi Rodriguez, tretji pa Ukrajinec Oleh Kukharik.

"Vsaka medalja je velik uspeh, še posebej za tako novo posadko, kot je najina. Čoln sva dobili šele v ponedeljek, pred tem sva opravili le nekaj treningov v izposojenem kajaku, zato imava še veliko rezerv in optimistično greva na naslednje tekme. Velik uspeh je, da sva prehiteli nemški čoln, in to na začetku sezone, saj sta imeli le Novozelandki možnost vadbe vse leto in sta že v formi. Imava pa še veliko rezerv, mnogo več, kot ostali čolni, ki so dolga leta skupaj in vajeni druge druge, ter imava s tem tudi veliko možnosti za napredek," je pojasnila izkušena slovenska olimpijka Špela Ponomarenko Janić.

Vedeli sta, da sta tretji

"Od starta do cilja sva veslali svojo tekmo, razen Rusinj nisva videli nobenih drugih tekmovalk, borili sva se do konca in to je bilo dovolj za tretje mesto." | Foto: STA , "Od starta do cilja sva veslali svojo tekmo, razen Rusinj nisva videli nobenih drugih tekmovalk, borili sva se do konca in to je bilo dovolj za tretje mesto." Foto: STA , Uradno se je takoj po tekmi izpisalo, da sta Slovenki četrti, čez nekaj sekund pa se je ob njunem imenu izpisala trojka. "Vedeli, da sva tretji že ko sva prišli v cilj, ni bilo tako blizu, kot moje drugo mesto pred tednom dni na Portugalskem. Od starta do cilja sva veslali svojo tekmo, razen Rusinj nisva videli nobenih drugih tekmovalk, borili sva se do konca in to je bilo dovolj za tretje mesto. Odlično. za tekmo v Beogradu naslednji teden sva že pripravljeni za enojce kot prejšnji teden na Portugalskem, glede na program in možne kombinacije pa se bomo odločali, za katere discipline se bomo prijavili za evropsko in svetovno prvenstvo," je dodala Špela Ponomarenko Janić.

Na zmagovalnem odru sta Slovenki pred prejemom bronastih medalj navdušeno poskočili, Ostermanova pa je po podelitvi svoj mobilni telefon izročila Rusinji, ki je nato zanjo posnela fotografijo vseh šestih tekmovalk, ki so bile na zmagovalnem odru. "To so moje prve stopničke na tako visoki ravni. Zato sem z veseljem naredila 'selfi' z Rusinjama in olimpijsko prvakinjo Liso Carrington. Nepopisni občutki. Tudi glede na to, sva šele kratek čas skupaj. Kajak sva dobili šele v ponedeljek in v prvem poskusu v dvojcu sva bili prvi v kvalifikacijah, drugi v polfinalu in tretji v finalu. Izjemno sva zadovoljni. V finalu sem šla sproščeno, z mislijo na stopničke. Sledila sem Špeli in se nisem obremenjevala z ostalimi. Občutki so super in gotovo bo zelo dobro tudi na EP in SP. To je zame velik dosežek na začetku sezone, imava pa še veliko časa za velik napredek in lahko ciljava na medalje tudi na SP in EP," je bila upravičeno optimistična Anja Osterman.

Ne spreglejte