Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 2. 2024,
17.24

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16

Natisni članek

vaterpolo

Sobota, 17. 2. 2024, 17.24

2 meseca, 1 teden

SP v vaterpolu, Katar 2024

Hrvaška na vrhu sveta, po drami v Katarju padla še Italija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,16
Hrvaška Italija Vaterpolo | Hrvaški navijači so v soboto v Katarju spremljali razburljiv finale, v katerem so zmagovalca odločili kazenski streli. | Foto Reuters

Hrvaški navijači so v soboto v Katarju spremljali razburljiv finale, v katerem so zmagovalca odločili kazenski streli.

Foto: Reuters

Na svetovnem prvenstvu v vaterpolu se je najbolj izkazala reprezentanca Hrvaške. V razburljivem finalu je po izvajanju kazenskih strelov premagala Italijo s 15:13 in se tretjič v obdobju državne samostojnosti povzpela na vrh sveta. Bron so osvojil Španci.

Ervin Zádor
Sportal Ulice zasedli sovjetski tanki, v bazenu pa srdit in krvav upor

Neverjetno, kaj uspeva Hrvatom v Katarju. Ko se tekma konča z neodločenim rezultatom ter o zmagovalcu odločajo kazenski streli, so slovenski južni sosedje nepremagljivi.

Hrvaški mediji so tako po svetovnem naslovu Hrvaške v vaterpolu hitro potegnili vzporednico z zadnjim svetovnim prvenstvom v nogometu, ki je v tej bogati arabski državi potekal konec leta 2022, na njej pa so ''ognjeni'' osvojili tretje mesto. Na poti do brona so Luka Modrić in druščina v izločilnem delu preskočili dve oviri prav po izvajanju kazenskih strelov. V osmini finala so bili boljši od Japonske, v četrtfinalu pa so spravili v solze favorizirano Brazilijo.

Selektor Ivica Tucak je popeljal Hrvaško še do drugega letošnjega uspeha. Po srebru na EP je Hrvaška osvojila še zlato na SP: | Foto: Reuters Selektor Ivica Tucak je popeljal Hrvaško še do drugega letošnjega uspeha. Po srebru na EP je Hrvaška osvojila še zlato na SP: Foto: Reuters

Hrvaški vaterpolisti so v Katarju nadaljevali niz na letošnjem svetovnem prvenstvu, kjer so v polfinalu po kazenskih strelih s 17:16 premagali Francijo, ki se zelo resno pripravlja na vlogo gostiteljice letošnjega olimpijskega turnirja in je v četrtfinalu poskrbela za eno največjih senzacij, saj je izločila Madžarsko, v finalu pa so se Hrvati pomerili z Italijani.

Obračun slovenskih sosed je postregel z izenačeno bitko, v kateri so odločale malenkosti. Zmaga se je nasmihala že Italijanom, ki so v zadnjo minuto vstopili z vodstvom 11:10, a je Rino Burić pet sekund pred koncem le izenačil in izsilil izvajanje kazenskih udarcev. Hrvaška je bila bolj zbrana, jih dobila s 4:2 in se tretjič v zgodovini povzpela na najvišjo stopničko na svetovnem prvenstvu.

Hrvaška je v četrtfinalu svetovnega prvenstva v ''finalu pred finalom'' s 15:13 odpravila Srbijo, pred tem pa je bila v osmini finala boljša od Kitajske kar s 22:4. Hrvaška je bila najboljša na svetu tretjič, pred tem je zlato medaljo osvojila leta 2007 in 2017. To je že 17. medalja hrvaških vaterpolistov na velikih tekmovanjih, od tega osma na svetovnih prvenstvih.

Razočaranje italijanskih vaterpolistov, ki so bili po dveh serijah izvajanja kazenskih strelov v prednosti z 2:1, a nato v nadaljevanju niso več zatresli hrvaške mreže in ostali praznih rok. | Foto: Reuters Razočaranje italijanskih vaterpolistov, ki so bili po dveh serijah izvajanja kazenskih strelov v prednosti z 2:1, a nato v nadaljevanju niso več zatresli hrvaške mreže in ostali praznih rok. Foto: Reuters

Hrvaška je letos na evropskem prvenstvu v vaterpolu na domačih tleh osvojila srebrno medaljo, na SP v Katarju je bila najboljša, vaterpolsko svetovno elito pa čaka letos še en izziv, olimpijski turnir v Franciji.

Ne spreglejte