Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2024,
11.36

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Katja Fain Peter John Stevens plavanje

Torek, 30. 1. 2024, 11.36

2 meseca, 4 tedne

Svetovno prvenstvo v plavanju in vodnih športih, Doha

Pred plavalci je velik izziv: v prvi vrsti bodo lovili olimpijsko normo za Pariz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Špela Perše | Špela Perše (na fotografiji), Katja Fain in Nik Peterlin so že odpotovali na svetovno prvenstvo. | Foto Guliverimage

Špela Perše (na fotografiji), Katja Fain in Nik Peterlin so že odpotovali na svetovno prvenstvo.

Foto: Guliverimage

V Dohi se v četrtek z nastopi umetnostnih plavalk in skakalcev v vodo začenja svetovno prvenstvo v plavanju in vodnih športih. Danes so na Arabski polotok že odpotovali Špela Perše, Katja Fain in Nik Peterlin, ki jih konec tedna čaka nastop na deset kilometrov v daljinskem plavanju, kjer bodo v prvi vrsti lovili olimpijsko normo za igre poleti v Parizu.

Glede na pretekle izide med Slovenci najvišje cilja Radovljičanka Špela Perše, olimpijka iz Ria de Janeira 2016 in Tokia 2020, ki želi na tekmovanje v okviru petih pisanih krogov še tretjič zapored. Zadnje večje priprave je opravila januarja na Madeiri, sklepne v domačem bazenu pod Oblo Gorico.

Predvsem glede na izjemno temperaturno razliko je odhod v Doho precej pozen. "Na prizorišču tekme je ponavadi izziv za glavo, saj se plavalec začne ukvarjati le z nastopom in si ustvarja nepotreben pritisk. Zato je v redu, da na tekmo potujemo šele zdaj," to komentira njen trener Alen Kramar.

Peter John Stevens
Sportal Peter John Stevens pred SP do zmage na močnem mitingu v San Marinu

Kot pravi, je tekmovalka dobro pripravljena, po poškodbi septembra in oktobra ni trenirala, kar je uspešno nadomestila, zato je cilj v morju pred nekdanjim zgodovinskim pristaniščem v Dohi jasen. "To je nastop v Parizu."

A vsaj na papirju bo Peršetova velika tekmica tudi Katji Fain, ki je po lanskem padcu dosežkov vsaj za letos bazensko plavanje v veliki meri zamenjala za daljinsko. "V letu 2024 je to moja glavna disciplina in želja je olimpijski nastop v Parizu. Za ta cilj se bom seveda potrudila," pravi plavalka Branika.

Da se vsaj na razdaljo lahko kosa s Peršetovo, je dokazala na državnem prvenstvu na pet kilometrov z gladko zmago, drugo pa so tekmovalne izkušnje, neposredni boj in stik s tekmovalkami v vodi, plavanje v morju in valovih ...

"Nekaj izkušenj imam, čeprav ne veliko, a se tega ne bojim. Zadnjih 14 dni sva s trenerko vadili doma in prav za to tekmo sva nekoliko prilagodili trening. Namesto klasičnega obrata na robu bazena sva uporabljali bojo," še razkriva plavalka, ki je na zadnjih OI nastopala v disciplini kravl, na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih je pred leti že osvojila tudi kolajno na 200 metrov prosto.

Katjo Fain čaka dvojni program, saj se bo kasneje pridružila tekmovalcem tudi v bazenskem delu in pomagala dvema slovenskima štafetama. | Foto: Anže Malovrh/STA Katjo Fain čaka dvojni program, saj se bo kasneje pridružila tekmovalcem tudi v bazenskem delu in pomagala dvema slovenskima štafetama. Foto: Anže Malovrh/STA

Dvojni program Fainove

A v Dohi mlado Mariborčanko čaka dvojni program, saj se bo kasneje pridružila tekmovalcem tudi v bazenskem delu in pomagala dvema slovenskima štafetama. "To ni bilo v mojih načrtih. Dobila pa sem poziv selektorja in seveda na prvenstvo grem, saj vsi vemo, da trenutno ni druge plavalke, ki bi me lahko enakovredno nadomestila."

Mala neznanka je Kamničan Nik Peterlin, ki je pokazal izjemen napredek na dolgih progah v zadnjih letih in dobil priložnost za nastop na SP. "S trdim delom si jo je zaslužil. Ne delava si utvar, da sodi v elito daljinskega plavanja, a treba je pridobivati tudi izkušnje, in pustimo se presenetiti. Pogosto se na tekmi pojavi priložnost za viden izid, kar je treba takrat zagrabiti. Glavni cilj je, da na tekmi pokaže vse tisto, kar je delal na treningih. Vem, da je izjemno borben in da se bo znašel tudi na morskih valovih, ki ne ustrezajo vsakomur," o tekmovalcu pravi trener Miha Potočnik. Njegov varovanec in Špela Perše bosta prihodnji teden tekmovala tudi na petkilometrski razdalji.

Selektor zadržan z napovedjo

Prihodnji teden na SP potuje še ekipa, ki bo Slovenijo zastopala v bazenskem delu tekmovanja. Med dekleti se bodo ob Fainovo predstavile Neža Klančar, Janja Šegel, Tara Vovk in Hana Sekuti, v moški konkurenci pa Peter John Stevens, Primož Šenica Pavletič, Sašo Boškan in Anže Ferš Eržen.

Selektor Gorazd Podržavnik je z napovedjo ciljev še nekoliko zadržan. Del ekipe je še na višinskih pripravah in prav v teh dneh zbira zadnje informacije o formi tekmovalcev.

"Peter John Stevens, ki je konec tedna v San Marinu uspešno opravil generalko in dokazal, da se po zadnji poškodbi vendarle lahko vrne med najboljše." | Foto: Guliverimage "Peter John Stevens, ki je konec tedna v San Marinu uspešno opravil generalko in dokazal, da se po zadnji poškodbi vendarle lahko vrne med najboljše." Foto: Guliverimage

"Lani v Fukuoki je bil finalist Peter John Stevens, ki je konec tedna v San Marinu uspešno opravil generalko in dokazal, da se po zadnji poškodbi vendarle lahko vrne med najboljše. Neža Klančar je bila lani polfinalistka, zato vsaj na 50 metrov prosto in delfin pričakujem korak naprej, na stometrski razdalji bo to po zdravstvenih težavah konec decembra težje. Čas je tudi za Janjo Šegel," udarni del reprezentance predstavlja koroški strokovnjak.

Tri ženske štafete

Ta se je odločil, da bo Slovenija na SP zastopana s kar tremi ženskimi štafetami. Na 4 x 100 metrov mešano bodo nastopile Šeglova, Vovkova, Sekutijeva in Klančarjeva, na 4 x 100 in 4 x 200 metrov prosto bo Vovkovo zamenjala Fainova. "Želja s štafeto so olimpijske igre. Glede na trenutne izide sta 16. mesto na svetu in olimpijski nastop dosegljiva. Seveda bo tesno in videli bomo, kaj bo opravila konkurenca. Tudi mi moramo poskusiti in na tekmi dati vse od sebe."

Neža Klančar je bila lani polfinalistka, zato vsaj na 50 metrov prosto in delfin pričakuje korak naprej. | Foto: Ana Kovač Neža Klančar je bila lani polfinalistka, zato vsaj na 50 metrov prosto in delfin pričakuje korak naprej. Foto: Ana Kovač

Drugih njegovih napovedi še ni. "Videli bomo, kako kakovostna bo tekma in kdo od najboljših se je odločil, da se povsem posveti pripravi na olimpijske igre in bo to tekmo izpustil. To je po posamičnih disciplinah lahko zelo različno. Po drugi strani bodo številni tukaj izjemno pripravljeni, saj bo prav ta tekma priložnost za potrjevanje Pariza. Več bo jasno, ko bomo videli seznam prijavljenih."

Predvsem v moški konkurenci so slovenski cilji nekaj nižji. Stevensova paradna disciplina 50 metrov prsno ne sodi v olimpijski program, zato se bo četverica Slovencev posredno "udarila" tudi med seboj za tako imenovani wild card za nastop OI.

Primož Šenica Pavletič | Foto: www.alesfevzer.com Primož Šenica Pavletič Foto: www.alesfevzer.com

Prav to je razlog, da na prvenstvo potuje Primož Šenica Pavletič, ki se je pred časom poškodoval, a nastop na SP potrebuje, da se bo kasneje v sezoni lahko potegoval za olimpijske igre. Glede na dosežke v zimskem delu sezone ima med Slovenci največ možnosti za pot v Francijo Boškan, a bo moral opravljeno na treningih potrditi v Katarju.

Za dobro nadaljnjo pripravo v pomembni olimpijski sezoni bo treba čim prej utrditi tudi vodenje Plavalne zveze Slovenije. Po odstopu Bora Štrumblja bo zveza v sredo dobila novega predsednika. Kandidata za izpraznjen stolček sta Uršula Majcen in Urban Korenjak.

Končne uvrstitve slovenskih plavalcev na SP v Fukuoki 2023:

- bazensko plavanje:
8. Peter John Stevens, 50 m prsno
10. Neža Klančar, 50 m delfin
15. Neža Klančar, 50 m prosto
16. Janja Šegel, 200 m prosto
22. Janja Šegel, 100 m prosto
28. Janja Šegel, 200 m hrbtno
31. Tara Vovk, 50 m prsno
31. Peter John Stevens, 100 m prsno
31. Katja Fain, 400 m prosto
35. Tara Vovk, 100 m prsno
35. Katja Fain, 200 m prosto

- daljinsko plavanje:
21. Špela Perše, 10 km
23. Špela Perše, 5 km

- umetnostno plavanje:
19. Nika Seljak, solo prosta sestava
27. Nika Seljak, solo tehnična sestava
31. Nika Seljak/Karin Pesrl, duet prosta sestava

Dosedanji slovenski nosilci medalj in finalisti plavalnih SP v 50-metrskih bazenih:

MEDALJI:

- srebro: Borut Petrič, 1500 m prosto, 1978 Berlin
- bron: Darjan Petrič, 1500 m prosto, 1982 Guayaquil

SLOVENSKI FINALISTI PLAVALNIH SP:

Berlin, 1978:
2. Borut Petrič, 1500 m prosto
8. Borut Petrič, 800 m prosto

Guayaquil, 1982:
3. Darjan Petrič, 1500 m prosto
4. Darjan Petrič, 400 m prosto
5. Borut Petrič, 400 m prosto
7. Borut Petrič, 200 m prosto

Madrid, 1986:
6. Darjan Petrič, 1500 m prosto

Perth, 1991:
6. Igor Majcen, 1500 m prosto

Barcelona, 2003:
7. Emil Tahirovič, 50 m prsno
7. Peter Mankoč, 200 m prosto
8. Blaž Medvešek, 200 m hrbtno

Montreal, 2005:
5. Sara Isakovič, 200 m prosto
6. Emil Tahirovič, 50 m prsno
8. Emil Tahirovič, 100 m prsno
8. Blaž Medvešek, 100 m hrbtno
- 4 x 100 m mešano (Blaž Medvešek, Emil Tahirovič, Peter Mankoč, Jernej Godec) - diskvalifikacija

Melbourne, 2007:
7. Sara Isakovič, 200 m delfin
8. Peter Mankoč, 50 m delfin

Rim, 2009:
6. Matjaž Markič, 50 m prsno
7. Emil Tahirovič, 50 m prsno

Šanghaj, 2011:
8. Damir Dugonjić, 50 m prsno

Barcelona, 2013:
4. Damir Dugonjić, 100 m prsno
4. Damir Dugonjić, 50 m prsno

Kazan, 2015:
5. Damir Dugonjić, 50 m prsno

Fukuoka, 2023:
8. Peter John Stevens, 50 m prsno

 

Ne spreglejte